Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kdyby byli opoziční zastupitelé placeni od slova, mohli by peníze přehazovat vidlemi

30. 03. 2019 | 0:00

Vypuklo jaro. Tak si ho pojďme lehce pošramotit trochou místní politiky: Kdyby byli zastupitelé placeni od proneseného slova, byl by například opoziční zastupitel Jaromír Baxa (v Liberci LOL, na kraji ZPLK) milionářem. Bezmála tolik bylo zbytečně proneseno slov v týdnu, kdy jednalo krajské i liberecké zastupitelstvo. V obou sborech se Změna a její liberecké béčko LOL, tvořené odpadlíky od ZPL, díky volebnímu výsledku propracovaly zpět do opozičních lavic. A jejich protagonisté mluví a mluví…

Krajské zastupitelstvo do fáze, než vypukla diskuse zastupitelů, trvalo hodinu a čtvrt. Na programu mělo 50 bodů, a vše probíhalo podle osvědčeného scénáře: Úvod překladatele – stanovisko výboru či komise – otevření diskuse (zpravidla bez potřeby diskutovat) – hlasování. Názor se nevyjadřuje zbytečnými slovy, nýbrž hlasováním.

V Liberci, kde se k podobně racionálnímu modelu hodlají přiblížit, to ale pořád vypadá jinak. Opoziční zastupitelé diskutují už při schvalování programu a své si nutně potřebují říci i při majetkoprávních operacích, byť vědí, že počty koalice – opozice hovoří jasně. Ve čtvrtek, po hodině a čtvrt jednání, se zastupitelstvo propracovalo jen ke 14. bodu z třiceti naplánovaných. Aby ne, když má opozice potřebu sdělovat, co všechno radnice po jejím soudu dělá špatně při přípravě materiálů i proč hlasovala, jak hlasovala. Zkrátka, potřebuje zamachrovat v přímém internetovém přenosu. Zbytečně rozehrává polemiky a pro koalici je složité se nezapojit, protože se opozičníci tváří, že za všechno mohou ti, co jsou ve vedení radnice čtvrtý měsíc.

Víme ale všichni, že současnou městskou vládu nejvíce zaměstnává to, jak dát věci do pořádku a vypořádat se s dědictvím, jež jim předchůdci zanechali.

Po pěti hodinách jednání se liberečtí zastupitelé propracovali alespoň k tomu, že s podmínkou bezúplatného vrácení předají Povodí Labe Vesecký rybník, nechť ho opraví, odbahní a zvelebí. Pokud to nestihne do Silvestra roku 2022, může jej město získat zpět. Odsouhlasili i to, že se nebude prodlužovat seznam kasin na území Liberce. Bohatě stačí ta, co už povolení mají, i ta, co si jej stihla obstarat navzdory městské vyhlášce.

V projednávání tohoto bodu by bobříka mlčení rozhodně neulovil Josef Šedlbauer ze ZPL, který zcela jednostranně a dost vzdáleně od pravdy, pohovořil, jak to pod Ještědem bývávalo se snahou omezit, resp. vymýtit hazard. Za takový výkon by si ale bezesporu zasloužil bobříka trapnosti.

Asi nejrušnějším tématem při jednání krajských zastupitelů byl nedostatek míst v domovech pro seniory a v dalších zařízeních sociální péče. Pouhá informace, kdy úřad popsal katastrofální stav panující v kraji, odstartovala veřejné „vyšetřování“. Opozičního zastupitele Jana Korytáře (na kraji za ZPLK) zajímalo, kdo přišel v nápadem, že by se v domov pro seniory mohl proměnit momentálně zavřený zámecký hotel Sychrov, který je na prodej. Fakt, že hotel patří do portfolia jím nenáviděné stavební firmy, v jeho hlavě zcela zastínil všechno racionální.

Kraj má akutní potřebu lůžka pro seniory řešit, protože demografie hovoří jasně a v kraji jich už nyní chybějí stovky. Na umístění do domova pro seniory se čeká minimálně rok a seznam čekatelů se neúprosně prodlužuje. Proto příslušné krajské odbory vypracovaly prvotní návrhy řešení. ZDE. I kdyby se realizovaly všechny najedou, nepokryje to nynější, a tím méně budoucí potřebu míst pro dříve narozené.

Potenciální domov důchodců v sousedství sychrovského zámku je jen jedna z variant a je úplně vedlejší, kdo to vymyslel. Po mém soudu by si zasloužil metál. Budova je nabízena v aukci, majitel ji chce prodat a je na kraji, zda kladně vyhodnotí, že by dům na dobré adrese (s vyřešenou vnitřní i vnější infrastrukturou i parkováním) v domov pro důchodce proměnit mohl. Hotel se samozřejmě musí novému účelu stavebně přizpůsobit, protože normy hovoří jasně. Osobně bych ale seniorům přála, aby ráz interiérů zůstal alespoň v náznaku zachován, neboť bylo-li něco v hotelu Sychrov pozoruhodné, pak to byly právě pokoje laděné do tónů ročních období a nesporná kvalita materiálů užitých uvnitř i vně objektu.

O tématu nedostatkových míst pro seniory ještě hodně uslyšíme, protože problém je celorepublikový a v různých krajích různě řešený. Ve veřejném prostoru létá už nyní dost informací, za kolik se dnes pořizuje lůžko v domově. Lůžko je souměřitelná jednotka a rozhodně neznamená cenu za faktickou postel, do níž bude senior v domově uléhat. Znamená, za kolik se vybuduje, resp. nač vyjde umístění pro jednoho člověka se vším všudy – mj. pozemkem, budovou, stavbou/přestavbou, vybavením…

Například v Horažďovicích na Plzeňsku stavěli na zelené louce nový DD pro 100 klientů, vyšlo to na 200 milionů, tedy na dva miliony na lůžko. Nebo: Jihomoravský kraj plánuje výstavbu dvou domovů pro seniory v Miroslavi na Znojemsku a v Bučovicích na Vyškovsku.  V Miroslavi má být za 140 milionů 70 míst, v Bučovicích za 100 milionů 50 míst… Další příklady netřeba dlouho hledat.

Ať počítám, jak počítám, bude-li potřebám seniorů nebo lidem se zvláštními potřebami do budoucna sloužit bývalý hotel Sychrov, za předpokladu, že jej kraj koupí za cenu určenou odhadem znalce s kulatým razítkem a uskuteční-li v něm bleskovou přestavbu, na dva miliony za lůžko se nedostane ani náhodou. A bude mít řešení pro čekající seniory a jejich rodiny o poznání rychleji, než kdyby se pouštěl do nové stavby. Umíte si představit, co by následovalo, kdyby ve výběrovém řízení na zhotovitele nového krajského domova důchodců vyhrála ona stavební firma, která už podobných zařízení po republice postavila větší než malé množství?

Já ano. On ten změnařský ryk, který neváhám nazývat obsesí ZDE, vlastně následuje pokaždé, když se ve veřejném prostoru objeví název firmy, kterou si ZPL a její nejrůznější satelity zvolily za třídního nepřítele.

Ostatně, název této firmy na dresech nosí účastník (nejen) letošního semifinále play-off hokejové extraligy, proto se v Korytářových kruzích nefandí ani hokeji... Každopádně: Liberečtí Bílí Tygři se po čtyřech vítězstvích nad Mladou Boleslaví probojovali do další fáze bojů o hokejový trůn. Série pod Ještědem začíná 3. dubna a v tuto chvíli ještě není jisté, kdo bude soupeřem. Vysoce pravděpodobně mistrovská Kometa. To bude tvrdý oříšek zaručující pořádnou dávku adrenalinu na ledě i v hledišti. Vstupenky už jsou v prodeji.

Na předních místech místních médií úspěšné Tygry vzápětí vystřídal náměstek libereckého primátora Jiří Šolc (SLK), který je se svými 214 centimetry určitě nejvyšším politikem v Česku. Nijak si na tom nezakládá, před tělesnou mírou, s níž si bezesporu celý život užívá své, preferuje skutky. Teď ale světová média napsala že podle Guinnessova certifikátu světových rekordů je newyorský radní Robert Cornegy, zastupitel newyorské čtvrti Brooklyn, se svými 208 centimetry nejvyšším politikem na světě. Je ale o šest centimetrů menší než politik ze severočeského Liberce. Pak věřte Guinnessovým rekordům.

Jiří Šolc se ale opravy světového rekordu ve svůj prospěch nijak nemíní domáhat. Ví svoje… K medializaci výšky na svém facebookovém profilu mj. poznamenal: „Už snad chybí jen agentura Dobrý den“.

Tak dobrý den a hezký další jarní víkend.

Alena Roubalová