Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kluby neřízených střel koaličnímu vládnutí neprospívají a nahradit je zavání změnou k horšímu

14. 09. 2019 | 5:00

Pátek třináctého přinesl dva šrapnely republikového kalibru. Prvoinstančně je téměř pravomocné zastavení trestního stíhání premiéra této země v kauze Čapí hnízdo, kdy šly dotace na jeho volnočasové  sídlo u Benešova. A sněmovna koaličními hlasy schválila poslední kolo EET, čímž dokonala rozklad živnostenského podnikání v českých zemích.

čáp
ilustrační foto

Třicet let od velkého sametového třesku se na scénu vrátí meloucháři a načerno provozované živnosti. Kdo má vybudovanou klientelu, nepotřebuje řádnou provozovnu pod dohledem velkého bratra, postačí mu funkční telefonní číslo a šikovné ruce. Dostupnost řemeslníků se každopádně zhorší a bude zábavné sledovat už tak nedostatkového (například) instalatéra či elektrikáře, jak svůj úkon v bytě završí tiskem účtenky. Státní kontroloři, resp. kontrolorky, se zase na účet státu budou nechávat ondulovat a zkrášlovat v kosmetických salonech. Jestli si z eráru nechají i vymalovat, toť otázka. Nějak se ale ty zbytky nedostatkových řemeslníků zkontrolovat musí…

ODS se už nechala slyšet, že všechno zavánějící EET zruší, dostane-li s k moci. To je vcelku nadějná zpráva pro chřadnoucí živnostenský stav a zároveň srozumitelná informace vypovídající o tom, že se ODS asi s Hnutím ANO ve vládě nepotká. Pro něj je totiž elektronické šmírování skrz účtenky vlajkovou lodí, s jejíž pomocí kormidluje svoji politiku.

V končícím týdnu zajiskřilo v liberecké buňce Babišova hnutí, když několik jedinců vypovědělo poslušnost krajskému vedení. Nelíbí se jim, že na ně nezbylo místo u Vařilova prostřeného stolu (muž z BusLine) a osočili ty, co u něj někdy zasedli, z vazeb na tuto kontroverzní postavu. Zasvěcených informací ke sporu je pomálu, ANO věc odpálkovalo několika floskulemi a rebelové ujištěním, že si chtějí ponechat mandáty a funkce, k nimž v dresu ANO na kraji i v Liberci přišli. Nezbývá než doufat, že se z nynějších krajských a libereckých klubů ANO nestanou kluby exANO, jak jsme v krajském městě zažili už v minulém období. Kluby neřízených střel koaličnímu vládnutí rozhodně neprospívají a jejich nahrazení jinými politickými partami sedícími v zastupitelstvu je víc než komplikované. A změna k horšímu.

Na třídenním soudním jednání v kauze nedostavěného libereckého kostela svaté Máří Magdaleny je zajímavý pouze fakt, že se po létech začíná rýsovat příslovečné světlo a konci tunelu. V prosinci, kdy bude projednávání pokračovat, mají zaznít závěrečné řeči a rozsudek by mohl padnout v lednu. Pokud se kauza vlekoucí se tempem špatně napsané telenovely nezašmodrchá výměnou soudce.

Za pozornost stojí ještě fakt, že celostátní média causu vytěsnila úplně (je příliš složitá a v ní figurující hejtman je jen jedním u plejády obžalovaných) a profesionální lokální média ji buď ignorovala nebo se spokojila s agenturním zpravodajstvím. A tak jediný, kdo u soudu hltal každé slovo, byl změnařský pisálek, aby tenčící se hrstce svých čtenářů mohl tradičně opožděně zprostředkovat, jak to vidí on. Bezcenně a cinkle propagandistickou objednávkou svého chlebodárce. Pokud bezmezně věří všemu, co si "hoši" z oné pražské stavební firmy vykládali do telefonu, totiž že je třeba uplatit toho a toho, a pokládá věc tímto za prokázanou, pak ho muselo šokovat, že už léta pracuje v žoldu toho cit. "hovada, které je třeba vynést v zubech". Nejenom mo(u)dří vědí, o kom je řeč. Spravedlivým hněvem zmítaný pisálek každopádně sepsal Pohádky ovčího dědečka 21. století a vybájil i nebetyčnou hloupost, totiž, že na seznamu uplácených byla i přímá iberecká konkurence pražského stavebního gigantu. To fakt normální člověk nevymyslí.

Každopádně, z facebooku víme, že hejtman Půta v rámci údržby duševního zdraví vykopal po skončení zářijových dílů telenovely první vlastní brambory a bývalý úředník libereckého magistrátu, který v cause figuruje pouze v hovorech aktérů, si užívá alpského vzduchu.

Daleko zajímavější je tudíž dění kolem bývalé oční léčebny v Machníně. Liberec totálně zdevastovanou budovu zámečku, který mu kdysi patřil, může koupit od likvidátora společnosti, které nemovitost říká pane nyní, za 2,8 milionu. S takovou nabídkou uspěl v soutěži. Transakci ale musí ještě schválit rada a zastupitelstvo. Vedení města k tomu očekává velkou debatu, protože město kdysi objekt prodalo za 1,4 milionu a teď by mělo, po letech chátrání, kupovat nemovitost zpět za dvojnásobek. Na tom si opozice smlsne.

Po mém soudu je ale víc než cena podstatné budoucí využití zámečku a tříhektarového pozemku kolem. To se týká nejen machnínského zámečku, ale i dalších objektů, kterým by slušelo, pokud by v majetku krajského města byly. Vzhledem k tomu, že pořizovací cena je jen začátek, na který logicky naváže nejen potřeba rekonstrukce, ale i následné náklady na provoz, je budoucí využití a varianty financování to nejpodstatnější. Jistě, není běžné začínat od konce, ale jinak to nepůjde. Pořizovat si další a další „otesánky“ není nijak prozíravé.

„Kontrolního chrousta“ v podobě malokapacitního elektrobusu vypustil kraj na trasu přes Smědavu, která vede  kolem vodní nádrže Souš. Měsíční, ale unikátní autobusové spojení po chráněných pasážích Jizerských hor mělo za cíl ověřit, jaká po něm bude poptávka. Testovalo se také, jak bude pro autobus silnice mezi Smědavou a Souší průjezdná.

Výsledky už známe, píše se o nich v tiskové zprávě Libereckého kraje: V hezkých dnech je kapacita minibusu nedostatečná, býval přetížený a občas musel cestou vychladnout, protože trasa je hodně do kopce. Z hlediska spolehlivosti by proto bylo vhodnější zvolit jiné ekologické vozidlo, například bus na zemní plyn. Pro zvýšení kapacity se nabízí zvýšit počet spojů, protože nasazení minibusu si kvůli bezpečnosti provozu vyžádala policie. Slabinou turistické linky číslo 790 byla také dobíjecí kapacita, které na trase příliš není a přestupování na Smědavě nenabízelo odpovídající komfort. Atraktivnější pro cestující by tak bylo přímé spojení Frýdlantska s Harrachovem nebo jinou částí Krkonoš. V minulosti takové sezónní autobusové spojení existovalo a místní obce by jej rády obnovily. Každopádně: Letošní zkušební provoz lze považovat jako úspěšný výchozí bod k navazujícím krokům, vedoucím v příští sezóně ke zřízení plnohodnotné turistické linky zajištěné standardním autobusem s alternativním ekologickým pohonem, píše se v oficiálním stanovisku kraje.

Také druhý zářijový víkend je parádně našlapaný akcemi. Ještědu patří celá sobota a k dispozici jsou, už tradičně, snad všechna zdejší lákadla, která se otvírají jen jedenkrát ročně. Můžete se jít podívat do útrob vysílače, do strojovny lanovky i do horského hotelu, kde asi mnoho místních obyvatel nepřespává, takže hotelové pokoje právem pokládají za atrakci. Tradičně se budou na vrchol vynášet i pivní sudy a připraveno je tolik kultury, že jí  jedna sobota bude těsná.

Chcete-li komornější akci, pak se k návštěvě nabízí Kittlův dům v Pěnčíně – Krásné. Vezmete-li to přes Jablonec, můžete si tady vybrat z nabídky tamního Dne evropského dědictví. Dokořán a zpravidla grátis se tu otvírají dveře do řady budov a pamětihodností. Jablonec se má čím pochlubit. A teď opravdu není řeč o dění na zdejší radnici, kde je od srpna rozpadlá koalice a novou se nějak nedaří vytvořit. Primátorské křeslo je jen jedno a zájemci o něj se už řadí do fronty.

O víkendu začíná i kolotoč jménem hokejová extraliga. Liberečtí Bílí Tygři na něj nasednou v roli obhájce Prezidentské trofeje a celkového druhého místa. První utkání základní části sehrají svěřenci trenéra Patrika Augusty na ledě svého rivala z Hradce Králové v sobotu, K úvodní buly se zahajovací formace obou celků postaví v 15 hodin před kamerami 02 TV Sport. Den na to přijede pod Ještěd Sparta. Začíná to pěkně zostra a hlavně – úplně od začátku. Liberecký tým má nového kouče, proměnami prošel hráčský kádr i realizační tým. Držíme palce, jak jinak.

Hezký víkend, užijte si volné dny ukázkového babího léta.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář