Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koalici v Liberci mají vytvořit vítězní Starostové s druhým ANO, budou mít 23 mandátů. Personální obsazení není součástí dohody

29. 09. 2022 | 19:26

Na vytvoření koalice v Liberci se dohodlo vítězné uskupení Starostové pro Liberecký kraj (SLK), TOP 09 a KDU-ČSL s druhým hnutím ANO. Jejich vyjednávací týmy dnes uzavřely dohodu o přípravě koaliční smlouvy. Obě uskupení jsou v čele města i nyní. V 39členném zastupitelstvu budou mít většinu 23 mandátů. Primátorem pravděpodobně zůstane Jaroslav Zámečník, personální obsazení ale není součástí dnešní dohody.

lbnamestizezadu1
ilustrační foto z centra Liberce

"My jsme se dohodli na společném postupu, který povede k uzavření koaliční smlouvy těchto dvou subjektů," řekl po jednání ČTK primátor a lídr společné kandidátky SLK s TOP 09 a KDU-ČSL Jaroslav Zámečník.

Lídryně kandidátky ANO v Liberci Šárka Prachařová odhaduje, že k uzavření koaliční dohody bude potřeba ještě asi týden. "Budeme se snažit připravit ji v co nejkratší době," řekla.

Starostové získali v komunálních volbách v Liberci 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO s 11 zastupiteli, třetí Liberec otevřený lidem (LOL) s šesti mandáty. Po čtyřech zastupitelích mají ODS a SPD a dva Piráti.

Zatím vzniká jen koalice těchto dvou kandidátek, tedy SLK, TOP 09 a KDU-ČSL s ANO. "Součástí dohody je, že pokud budou oba politické subjekty hledat třetího partnera, budou tak činit pouze společně. To znamená, že si chceme nejdříve říci, jak by koalice fungovala ve dvou," dodal Zámečník. Uplynulé čtyři roky na radnici v Liberci vládli starostové a ANO společně ještě s ODS, v zastupitelstvu měla tato koalice pohodlnou většinu 31 z 39 mandátů, primátorem byl Zámečník. Ten pravděpodobně ve funkci zůstane, i když personální obsazení není součástí dnešní dohody. "Jména se zatím neřešila," řekl Zámečník. Potvrdil ale, že bude nominovaný svým klubem na post primátora.

Před čtyřmi lety zvítězila stejně jako letos koalice Starostů pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL, která v zastupitelstvu získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO stejně jako nyní i tehdy s 11 zastupiteli. Třetí Změna pro Liberec v roce 2018 získala šest křesel, čtyři mandáty měla stejně jako letos ODS a do zastupitelstva se dostalo ještě uskupení Liberec otevřený lidem - LOL! a mělo dva zastupitele.

čtk