Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj musí řešit nedostatek lůžek pro seniory navzdory změnařské obsesi vůči úspěšným

27. 03. 2019 | 0:00

Obsese jsou opakující se nutkavé, vtíravé myšlenky, představy nebo impulzy, jsou většinou neodbytné, zbytečné, a pacient se jich nedokáže zbavit. Tak přesně podle této definice obsesivního chování zareaguje skupina politických aktivistů v čele se svým vůdcem, Janem Korytářem ze Změny, když zaslechnou slovo Syner. Syner je liberecká stavební firma patřící do holdingu SGH (od dubna už SYNER Group a.s.) a třídnímu boji proti ní zasvětil Korytářův okruh své působení v politice.

Když se Korytář svého času před televizní kamerou zcela dobrovolně přiznal k psychickým potížím, začalo být jeho jednání a vystupování pro mnoho lidí srozumitelnější a mávli nad jeho manipulativními eskapádami rukou s tím, že je to vlastně nešťastník tu a tam odpočívající mezi polstry.

 Korytářova obsese vůči Syneru se nyní opět rozjela naplno. Krajští zastupitelé, mezi něž patří i čtyři  změnaři a plní zde roli hlasité, leč zcela bezvýznamné opozice, dostali na posledním jednání informaci, jak řešit katastrofální nedostatek lůžek v domovech pro seniory a v domovech se zvláštním režimem. Materiál s názvem “Nedostatek pobytových lůžek sociálních služeb v Libereckém kraji a možnosti řešení navýšení jejich kapacity“ mj. popsal, jak se svízelnou situací, kdy na jedno lůžko v domovech pro seniory a v domovech se zvláštním režimem připadá 259 obyvatel, naložit. Ve srovnatelném Pardubickém kraji je to 161 obyvatel na lůžko a v Královéhradeckém kraji 177.

 Liberecký kraj je na tom ve srovnání s obdobně velkými kraji nejhůře už teď a nezačne-li se věc urychleně řešit, bude hůř. Například v sousedním Hradci Králové už mají recept, jak zrealizovat 1000 lůžek. K seniorskému věku se totiž blíží populačně silné ročníky a zákonitě nastane, spolu s potížemi s výplatou jejich penzí, i kardinální problém „Kam s nimi“. Samozřejmě v případě, že přestanou být soběstační a rodina péči o ně nezvládne. Nebo jen nebudou už nadále chtít žít sami.

 A proto kraj, který má sociální služby v agendě, hledá cesty, jak neradostnou bilanci zlepšit, což by přinejmenším vedlo k odstraňování obav ze stáří. Už dnes seznam osob čekajících na umístění do domova důchodců nabývá kvantity telefonního seznamu, čekací doba se pohybuje kolem roku, a bude hůř. Podle demografického vývoje bude počet seniorů kulminovat kolem roku 2040. Proto vedení Libereckého kraje zadalo svým odborům, aby hledalo cesty, jak z léta trvajícího, stále více bobtnajícího problému, ven.

 I zrodil se nápad, že by seniorům mohl posloužit i zámecký hotel Sychrov, který je nyní na prodej. K tomu, aby tam vznikl domov pro seniory, stačí funkční přestavba, netřeba řešit pozemek, vodu, ČOV, stavbu... Oni by se tam ti senioři mohli nastěhovat třeba hned, protože hotel je zachovalý a patřičně vybavený, ale předpisy pro chod zařízení pro důchodce jsou neúprosné.

 "Mapovali jsme možnosti a vytipovali jsme více lokalit. Protože v tu chvíli běžela éterem informace, že tento hotel je na prodej, tak jsme i tuhle možnost vážili. Objekt jsme si prohlédli a zjistili jsme, že při nějakých stavebních úpravách by tomuto účelu mohl sloužit," uvedl na jednání zastupitelů náměstek pro sociální věci Pavel Svoboda z ČSSD. Po úpravách by podle něj v hotelu mohlo vzniknout 80 až 88 lůžek pro seniory. Náklady na koupi hotelu se odhadují na 68 milionů korun, další desítky milionů by ale bylo třeba investovat do jeho úprav. Domov důchodců by tak vznikl v relativně krátké době.

 Mimo to ale ani koupě a přestavba hotelu Sychrov potřebu lůžek pro seniory v Libereckém kraji nevyřeší komplet. "Zvažujeme proto i výstavbu dalšího zařízení na zelené louce," řekl Svoboda. Nový domov pro seniory s kapacitou kolem 80 lůžek by měl vzniknout na krajských pozemcích v sousedství domova ve Vratislavicích nad Nisou. Kraj počítá také s přístavbou Domova důchodců ve Velkých Hamrech, kde by mohlo vzniknout zhruba 45 nových míst. Na domov pro seniory s kapacitou do 30 lůžek by podle Svobody bylo možné v budoucnu přestavět i léčebnu dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí.

 Odbor sociálních věcí doporučil, že, cit: Vzhledem k nedostatku kapacit pobytových zařízení sociálních služeb by bylo optimální kapacitu příspěvkových organizací zvýšit postupně o přibližně 230 lůžek rozmístěných v LK. Tj. v lokalitě Sychrov v okrese Liberec se spádovostí na Turnov a Jablonec nad Nisou, v Jablonném v Podještědí v okrese Liberec se spádovostí na Nový Bor a Českou Lípu a ve Velkých Hamrech v okrese Jablonec nad Nisou se spádovostí na Tanvald, Železný Brod, Semily a Jilemnici.

 „Preferujeme co nejrychlejší vznik nových pobytových kapacit s ohledem na současný převis poptávky a současně co nejširší vznik nových kapacit s ohledem na demografický vývoj,“ doporučili krajští odborníci na sociální problematiku.

Tak o co tady vlastně jde? Budovy, kde by se dala zřídit lůžka pro starší osoby, existují, peníze v tak palčivé situaci nemohou být problém, kraj koná...

Ona totiž jedna z těch vytipovaných budov patří do portfolia liberecké stavební společnosti, kterou bytostně nesnáší Jan Korytář a nedokáže si pomoci (viz. definice obsese v úvodu). Proto rozehrál další ze svých dehonestačních etud s cílem Syner co nejvíce pošpinit. Na propagandistickém webu Změny už to jede, tamní pisálek nechal zlobu zacloumat svou nicotností, přidala se řídnoucí klaka příznivců... To je ale nepodstatné, oni si zapiští a vývoj budou muset přenechat povolanějším.

Na kraji o obsesi Jana Korytáře vůči Syneru vědí a správně předpokládají, že se případný nákup a stavební proměna nyní uzavřeného hotelu neobejde bez mocné dávky pošpinění všech, kdo s tím budou souhlasit. Jenže je to jen liberecký problém, který je pod rozlišovací schopností řady krajských zastupitelů. Mnozí ho právem považují za liberecký folklor, který ještě tvrdí nenávist Změny vůči hejtmanovi a jím vedeným Starostům.

A Syner, resp. společnost Regal Estate z portfolia SGH? Ta se svou nevyužívanou nemovitostí pouze vyslyšela poptávku kraje, aby mu pomohla řešit katastrofální nedostatek kapacit pro seniory. Buď to kraj využije, nebo ne. Nemám obavu, že by si nynější vlastník s budovou neporadil. Nebude-li tam domov důchodců, bude tam bezpochyby něco jiného. Objekt i prostředí jsou atraktivní natolik, že je jen otázkou času, k čemu do budoucna poslouží. Hotel se neosvědčil, přijdou na řadu jiné varianty využití bezesporu atraktivní stavby. Jen už nebude sloužit všem, jak by tomu bylo v případě domova důchodců.

Jako osoba dávnějšího data narození si, se znalostí sychrovského hotelu zevnitř, troufám tvrdit, že kdyby se ve vestibulu krajského mrakodrapu vyvěsil pořadník pro seniorní zájemce o umístění do budoucího DD Sychrov, kam by se zájemci mohli zapisovat, byla by tam okamžitě fronta jak na kotlíkovou dotaci.

Alena Roubalová