Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajské zastupitelstvo plné starostů chce v obcích zachovat stavební úřady. Pirátský náměstek by redukoval i v praxi

26. 04. 2022 | 15:15

Novela stavebního zákona, kterou představilo Ministerstvo pro místní rozvoj, počítá se zrušením 15 stavebních úřadů v Libereckém kraji. Nyní jich je v regionu 35. Liberecký kraj s návrhem nesouhlasí a vyzývá vládu České republiky, Poslaneckou sněmovnu a Senát Parlamentu České republiky, aby zachovaly dosavadní síť 615 úřadů v celé České republice s podmínkou, aby z důvodu zastupitelnosti obecní úřad na každém místě disponoval minimálně dvěma odbornými pracovníky.

stavba
ilustrační foto

Výzvu dnes schválili krajští zastupitelé. Pro bylo 39 z 43 přítomných, 1 byl proti a 3 se zdrželi hlasování. Návrh nepodpořil koaliční pirátský náměstek hejtmana pro ekonomiku Zbyněk Miklík, který svůj postoj zdůvodnil tím, že návrh chce zachovat všechny existující úřady, přičemž je po jeho soudu žádoucí, aby se konečně začaly skutečně, nejen proklamativně, redukovat všechny typy úřadů napříč celou společností. Navrhovaný počet stavebních úřadů, vzhledem k rozloze kraje, mu přijde dostatečný.

Mnoho starostů, kteří jsou zároveň i krajskými zastupiteli, Miklík nadzdvihl poznámkou, že pro stavebníka nemůže být překážkou nějakých 30 kilometrů k nejbližšímu úřadu, zvlášť když takový úřad potřebuje max. třikrát za život. Uvedl, že mu přijde daleko šílenější, když on, jako občan Turnova, musí jezdit k zubaři do Prahy, protože o zubaře, který by nabíral nové pacienty, v kraji nezavadí.

Starostové napříč politickým spektrem "odbojnému" Miklíkovi vyčetli, že nemá patřičnou zkušenost (není a nebyl starostou), a vzácně si přitom notovali koaliční i opoziční "šéfové" měst a obcí. To už se odehrávala jistá forma střetu zájmů, protože hrají-li faktičtí starostové či exstarostové v krajském zastupitelstvu "přesilovku", nikdy přes ně neprojde nic, co by omezovalo jednotlivé obce. Byť záměr snižovat byrokracii i počty úředníků vychází z programového prohlášení vlády, v níž je pět koaličích stran hlasitě prosazujících redukci úřadů. Při takovém rozložení politických sil v regionech je to ale pouhá teorie.

„Plánovaná novelizace stavebního zákona je v současné navrhované podobě, kdy ještě není připravená digitalizace, velice předčasná. Apelujeme proto na vládu a členy parlamentu, aby návrh zákona přehodnotili a stavební úřady v obcích zachovali s minimálně dvěma odbornými pracovníky pro každý obecní úřad, a to alespoň do konce roku 2024. Nejdřív by mělo novelou zákona dojít ke zjednodušení procesu stavebního řízení, jeho urychlení a zavedení digitalizace a až poté by se měla řešit otázka počtu stavebních úřadů na obcích,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj ve výzvě zároveň konstatuje, že zachování dosavadní sítě 615 obecních úřadů v obcích plně odpovídá programovému prohlášení vlády, které doslova uvádí: „Zachováme stavební úřady na místní úrovni, kde rozhodují se znalostí prostředí“. Stejné tvrzení stojí v povolební koaliční smlouvě pětikoalice.

Vláda České republiky předložila do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky návrh novely stavebního zákona, který plánuje zrušit téměř 40 % stavebních úřadů v obcích (z 615 zachovává 371 a ruší 244). V případě Libereckého kraje pak ruší bezmála 43 % stavebních úřadů (z 35 zachovává 20 a 15 ruší).

LK/Filip Trdla, Alena Roubalová

Úkolem úřadů navíc není jen stavby povolovat, ale také kontrolovat

Jak je uvedeno výše, zastupitelstvo Libereckého kraje žádá vládu o zachování všech 615 stavebních úřadů v zemi. Nejprve by se měla provést digitalizace stavebního řízení, a teprve pak by se mělo diskutovat o rušení úřadů, řekl na dnešním jednání zastupitelstva krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj). Připravovaná novela zákona počítá v kraji se zrušením 15 úřadů ze současných 35, dotklo by se to 55.000 obyvatel ze 48 obcí. Podle starostů by se zhoršila dostupnost služeb, zbylé úřady by také zřejmě agendu nedokázaly zajistit.

Sněmovna schválila nový stavební zákon loni v červenci, plné účinnosti měl nabýt 1. července 2023. Od začátku ale zákon kritizují obce i kraje zejména kvůli přílišné centralizaci stavebního řízení. Poslanci tak na konci března přes nesouhlas opozice podpořili roční odklad účinnosti zásadních pasáží zákona. Původní zákon počítá se zachováním stavebních úřadů jen v obcích s rozšířenou působností, ministerstvo pro místní rozvoj předložilo 7. dubna do připomínkového řízení novelu, která počítá se zrušením 244 úřadů ze současných 615.

Podle senátora a krajského zastupitele Michaela Canova (Starostové pro Liberecký kraj) je navrhovaná redukce úřadů v přímém rozporu s předvolebními sliby vládnoucích stran i programovým prohlášením vlády. Ta slíbila zachovat stavební úřady na místní úrovni, aby rozhodovaly s místní znalostí prostředí. "Na jednání nejvyššího vedení Pirátů s vedením Starostů pro Liberecký kraj loni v září slíbil předseda Pirátů, dnešní ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, že udělá vše pro zachování stavebních úřadů," doplnil Canov.

Autoři novely předpokládají, že se pracovníci rušených úřadů přesunou do těch, které zůstanou. To ale podle starostů neodpovídá realitě, může se tak stát, že zbylé úřady nebudou agendu zvládat. Úkolem úřadů navíc není jen stavby povolovat, ale také kontrolovat. Přetížení úřadu se obává i krajská zastupitelka a starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO). "My nebudeme schopni získat kvalitní lidi, abychom to všechno obsloužili, a další věcí je, že ty úřady nejsou nafukovací, a my nebudeme mít kam ty úředníky posadit," upozornila.

Výzvu vládě, Senátu a Poslanecké sněmovně ve věci zachování stavebních úřadů v navržené novele stavebního zákona dnes v Liberci podpořilo 39 ze 43 přítomných krajských zastupitelů, tři se zdrželi, proti byl jediný. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) připravuje krajský úřad také připomínky k novele. "Například, aby územní plánování zůstalo v samostatné působnosti obce, jen tak může zastupitelstvo obce ovlivňovat, co se bude na jejím území odehrávat," dodal Půta.

čtk