Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Křižany budou mít souběžně s krajskými volbami referendum k možné výstavbě větrníků

03. 09. 2024 | 5:42

Křižany v Podještědí na Liberecku budou mít za tři týdny společně s krajskými volbami i místní referendum. Vedení obce chce vědět, jak se obyvatelé staví k možné výstavbě větrných elektráren. Zda má smysl se tím zabývat, řekl ČTK starosta Křižan Václav Honsejk (Pro obec).

větrnáelektrárna2
ilustrační foto

V referendu budou obyvatelé obce odpovídat na otázku: "Souhlasíte s výstavbou větrných elektráren na území Obce Křižany?".

Vedení obce s 850 obyvateli se možnou výstavbou větrných elektráren zabývá od loňského roku a zřídilo k tomuto tématu na obecním webu i samostatnou sekci. Zatím je ale podle starosty vše ve fázi úvah. Žádný konkrétní projekt připravený není, ani dohoda o spolupráci s některým z potenciálních investorů. "Byl tady sice ČEZ a udělal nám nějakou ukázku možností, které by tady byly, ale vybráno není," řekl Honsejk.

V katastru obce jsou pro stavbu větrníků vhodné dvě lokality. Podle prezentace ČEZ by na nich mohlo být až 11 větrných elektráren, z toho sedm v místě bývalého uranového dolu. Obec už ve spolupráci s libereckou univerzitou uspořádala k možné výstavbě větrníků anketu. Zúčastnila se jí ale jen menší část obyvatel. "Vrátilo se nám jen 150 dotazníků z asi 500," dodal Honsejk. I proto se podle něj rozhodli uspořádat referendum.

Křižany nebudou jedinou obcí z Liberecka, která bude mít 20. a 21. září místní referendum spojené s krajskými volbami. Na stejné téma bude i v příhraniční Bulovce ve Frýdlantském výběžku. Tam budou obyvatelé odpovídat na otázku: "Souhlasím s výstavbou větrných elektráren ve správním území obce Bulovka?“.

čtk