Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec chce sobě i ostatním krajským městům vykoledovat více peněz z eráru. Už zas...

13. 04. 2019 | 9:49

S rozpočtovým určením daní chce pohnout nynější vedení krajského Liberce. Už zase... Otázka zní, zda tato garnitura pochodí. Současný systém považuje za nespravedlivý, osloví proto i další krajská města s cílem získat pro ně více peněz ze státního rozpočtu. Návrh řešení má být hotov do června. Není to poprvé, co se Liberec pro svůj rozpočet snaží z eráru získat více.

Klasicky se ohání tím, že současný systém neodůvodněně zvýhodňuje čtyři největší města v republice, Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň. V přepočtu na každého obyvatele dostávají více než ostatní krajská města, tedy i Liberec.

 Naposledy s tím vyrukoval bývalý „ekonomický“ náměstek Jan Korytář ze Změny, který ale téma účelově uchopil jen jako tahák před senátními volbami, kdy se (neúspěšně) snažil proniknout do horní komory parlamentu. Tehdy mu muselo být ale jasné, pokud měl všech pět pohromadě, že takový návrh prosadit nedokáže. Na rozdíl od nynějšího ekonomického náměstka Zbyňka Karbana (za ANO) neměl vazbu (telefon na Andreje?) na vládnoucí hnutí, kdy se přece jen ty správné dveře na ministerstvu financí a v parlamentu (ovládaných ANO) otevírají snadněji. I tak je to dost nereálné.

 Končí doba hodování a státní kasa se začíná potýkat s nedostatkem financí, protože vlády ANO a ČSSD úspěšně projedly období ekonomického růstu a rozfofrovaly státní peníze za populistické dárky pro svůj elektorát. Pomalu není kde brát a úsporná opatření na sebe už nenechají dlouho čekat. Proto rozhodně není doba vhodná pro experimentální přesuny v rozpočtovém určení daní směrem ke krajským městům. Obávám se, že kýžená půlmiliarda do liberecké pokladny hned tak nepřiteče. Město bude muset hospodařit s tím, co má teď. Kdyby se nějakým zázrakem povedlo procenta zvýšit, zaslouží si ANO kladný bod.

 Když jsme u těch kladných bodů: Bezpochyby jeden z nich patří liberecké stavební průmyslovce, která se chce podílet na opravě cenných Valdštejnských domků, které patří k nejstarším dochovaným stavbám v krajském městě. Postavené byly na konci 17. století. Dostanou novou střechu, opravovat se bude fasáda a staticky zajišťovat krov. Škola, která se nachází v sousedním historickém Appeltově domě z konce 18. století, se o domky už léta stará. Rekonstrukce za bezmála 800 tisíc korun by měla začít v létě a trvat bude zhruba čtvrt roku. Nyní se hledá firma, která vysoce odborné práce na historickém objektu provede. Studenti to nebudou, ti mohou max. pomáhat a odbýt si užitečnou praxi ve studovaném oboru.

 Tři patrové hrázděné domy se strmou střechou z šindele stojí ve Větrné uličce u Sokolovského náměstí. Zajímavé je, že nesou přízvisko valdštejnské, byť se stavěly až v letech 1678 až 1681, tedy skoro půl století po vévodově smrti. Vzhledem ale připomínají původní zástavbu náměstí z Valdštejnovy éry.

Hledání stavebních firem na nejrůznější zakázky realizované v kraji začíná mít tragikomickou podobu. Stavebních kapacit je takový nedostatek, že se blokují dlouhé měsíce dopředu, aby vysoutěžené zakázky měl vůbec kdo realizovat. Takový je i příběh semilské mateřinky: V Semilech s ročním předstihem (!) hledají firmu, která jim postaví mateřskou školu za zhruba 85 milionů korun. Pro devítitisícové město jde o jednu z klíčových investic. Tamní starostka věří, že při takto brzkém vypsání tendru by mohl být mezi stavebními firmami o zakázku velký zájem, což by se mohlo příznivě projevit i na ceně. Společnosti se mohou hlásit do 15. května.

Stavebníka pro školku shánějí i v Hejnicích. Zde chystají výstavbu nové mateřské školy pro 155 dětí, která nahradí tu současnou. Město už nyní hledá firmu, která školku za 56 milionů korun postaví. Termín zahájení výstavby je ale závislý na tom, zda se městu podaří získat dotaci. Církev už ale musela odpískat opravu střechy kostela Nalezení svatého Kříže v Liberci, letos se opravovat nebude. Římskokatolické církvi se sice na opravu za milion korun podařilo získat státní dotaci, práce ale nemá kdo provést. Firma, která má smlouvu na celou střechu, je už natolik vytížená, že to letos není schopna stihnout...

A v příkladech, jak se města a obce potýkají s realizací veřejných staveb, by se dalo ještě dlouho pokračovat. Po létech osočování stavebních firem, kdy se z jednoho odvětví zásluhou politických aktivistů udělala doslova monstra, je příjemné číst si o tom, že se jejich služby nyní musejí shánět. Stavaři si každopádně tučnější roky, po hubených létech ekonomické krize, bezesporu zaslouží. A protože alespoň na chvíli skončila éra (okolnostmi vynuceného) dělání zakázek pod cenou, promítne se aktuální situace jako bonus i do zaměstnanosti. Dodávám, že v Libereckém kraji v březnu klesla nezaměstnanost o 0,2 procentního bodu na 3,1 procenta. Což je číslo, kdy pracují všichni, kdo chtějí.

Máme před sebou pestrý velikonoční týden korunovaný dlouhým volnem – od Velkého pátku po Velikonoční pondělí. Svátky jara ale začínají už zítra, kdy je Květná neděle. V tento den se světí kočičky a kostely se zdobí jarními větvemi. Na Modré pondělí by podle tradice nikdo neměl pracovat! O Šedivém úterý by měly hospodyňky začít uklízet a vymést z koutů všechny pavučiny. Škaredá středa je symbolem Jidáše, který zradil Ježíše Krista. V tento den by se neměl nikdo škaredit, jinak mu to prý zůstane. Tak snad ke škaredění nebude žádný důvod.

Zelený čtvrtek je prvním významnějším dnem ve Svatém týdnu. Začíná totiž tzv. triduum a připomíná se Ježíšova poslední večeře spolu s jeho zajetím. V tento den se ke slovu dostávaly řehtačky, zatímco kostelní zvony utichly. Na Velký pátek byl Ježíš Kristus ukřižován. Proto velikonočnímu pátku, který je zároveň prvním volným dnem, sluší půst. Podle legendy se navíc otevírají skryté poklady. Na Bílou sobotu hospodyně pečou mazance a beránky, chlapci pletou pomlázky. Ze soboty na neděli vstal Ježíš Kristus z mrtvých. Jedná se tedy o nejdůležitější den Velikonoc – Velkou noc a neděle je Hodem božím velikonočním. Velikonoční pondělí už mezi křesťanské dny nepatří, a tak se v tento den vykonávají ryze světské tradice. Chlapci chodí s pomlázkami koledovat, aby za vyšlehání děvčat získali malované vejce.

V řadě měst kraje se v tomto týdnu uskuteční Velikonoční trhy s prodejem tradičního tovaru a kulturním programem. V Jablonci po dlouhé době pustí návštěvníky i na radniční věž. Předpověď počasí je zatím příznivá, okouzlující výhledy budou odměnou za zdolání 215 schodů.

Velikonoční hody, gólově ale nijak bohaté, se odehrávají i na ledě libereckých Bílých Tygrů a jejich semifinálového soupeře z brněnské Komety. Liberec na zápasy, ale před odjezdem do Brna, vede 3:2 a buď dnes urve 4. bod, nebo se série rozhodne v Liberci. Nezbývá než našim borcům, kteří jsou nesmírně účinnou reklamou na hokej i Liberec, držet palce. Brno pošilhává po hattricku a rozhodně nedá, stejně jako liberecké šelmy, kůži lacino.

Hezký, napínavý víkend.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář