Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé zvolili 2262 obecních a městských zastupitelů, což je o deset méně než před čtyřmi lety 

25. 09. 2022 | 17:33

SHRNUTÍ: Většina okresních měst v Libereckém kraji má ve volbách stejné vítěze jako v roce 2018, posílilo ale ANO a výrazný úspěch zaznamenala SPD. V Liberci zvítězili Starostové pro Liberecký kraj, byť o jediný mandát před ANO, v Semilech má vítězná Volba pro Semily stejný počet mandátů jako druhé ANO a v České Lípě ANO obhájilo prvenství a proti roku 2018 výrazně posílilo.

rodinka
ilustrační foto

ýjimkou je Jablonec, kde po 28 letech skončila dříve vždy vítězná ODS až na druhém místě s výrazným odstupem za hnutím ANO.

V Liberci dnes vítězní Starostové pro Liberecký kraj pokračují ve vyjednávání o nové koalici. Získali 12 z 39 mandátů v zastupitelstvu, i když si proti minulým volbám pohoršili a ztratili čtyři mandáty, jsou v zastupitelstvu nejsilnější. Těsně za nimi skončilo ANO, které má 11 zastupitelů. Na třetím místě je LOL se šesti mandáty, čtyři získala SPD stejně jako ODS, dva zástupce budou mít Piráti. Spolupráci s SPD ale lídr Starostů, primátor Jaroslav Zámečník už v sobotu odmítl. Jednání o koalici zatím neskončila. Pokračování koalice s ANO a ODS, která krajské město vedla poslední čtyři roky, je ale málo pravděpodobné. ČTK to dnes řekla ČTK Šárka Prachařová, lídryně kandidátky ANO.

Jablonec nad Nisou byl dlouhá léta baštou Občanské demokratické strany (ODS), od roku 1994 strana ve druhém největším městě Libereckého kraje vždy vyhrávala. Letos prohrála a v zastupitelstvu získala pět mandátů ze 30. Zvítězilo ANO a má devět zastupitelů. Třetí skončila SPD a bude mít čtyři zastupitele stejně jako Piráti a také uskupení Společně pro Jablonec, tři mandáty získali Starostové pro Liberecký kraj a jednoho zastupitele bude mít uskupení Pro Jablonec. "Je to šok, že to dopadne takhle, jsem nečekal," řekl ČTK v reakci na výsledek voleb lídr kandidátky ODS Miloš Vele.

V České Lípě zvítězilo ano s velkým náskokem před druhým uskupením Živá Lípa. Pro ANO hlasovalo 40,79 procenta voličů, získalo 13 mandátů z 25 v zastupitelstvu, Živá Lípa má šest mandátů. Třetí skončila SPD a bude mít tři zastupitele, čtvrté SPOLU má dva mandáty, jednoho zastupitele bude mít uskupení PRO Českou Lípu. "Ve skrytu duše jsem si přála, abychom získali 32 procent, ač jsem v to úplně nedoufala, ale takovýhle výsledek jsem opravdu nečekala. A že budeme mít nadpoloviční většinu v zastupitelstvu, to asi nečekal nikdo z nás," řekla ČTK starostka Jitka Volfová (ANO).

Širokou podporu napříč politickým spektrem chce stejně jako před čtyřmi lety v Semilech vyjednat starostka Lena Mlejnková, která je lídrem vítězné Volby pro Semily a v čele města stojí od roku 2015. Volba pro Semily volby opět vyhrála, když pro ni hlasovalo 32 procent voličů. Získala sedm mandátů z 21, o jeden méně než před čtyřmi lety. Stejný počet mandátů má druhé ANO, které naopak výrazně posílilo. Po třech zastupitelích bude mít uskupení SPOLU a také ODS s podporou KDU-ČSL, do zastupitelstva se dostal i jeden zástupce komunistů.

V Libereckém kraji se letos uskutečnily obecní volby ve všech 215 městech a obcích a také v jediné městské části Liberce - Vratislavicích nad Nisou. Lidé zvolili 2262 obecních a městských zastupitelů, což je o deset méně než před čtyřmi lety. Drtivá většina jsou nezávislí kandidáti. Méně zastupitelů má ODS, ale například také vládní Piráti, ze zastupitelstev podle údajů na www.volby.cz téměř zmizeli zástupci ČSSD nebo komunisté. K volbám přišlo 43,87 procenta voličů, účast tak byla nižší než před čtyřmi lety, kdy hlasovalo 45,44 zapsaných voličů.

Na Liberecku volili obyvatelé 42 obcí také nového senátora v 34. okrsku. Do druhého kola, které se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října, postoupil Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj), který senátorský mandát obhajuje, a Radka Loučková Kotasová (ANO).

čtk