Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lze s velkými penězi a s patřičným mediálním vlivem do parlamentu dostat i lidoopa podle vlastního výběru?

01. 10. 2022 | 5:00

AKTUALIZOVÁNO: Od komunálních voleb uběhl sotva týden a ledaskde už je „vymalováno“. Totiž ujednáno, kdo s kým na radnici povládne příští volební čtyřletý cyklus. Téměř od prvního dne je jasno v České Lípě a v Semilech, kde pokračují více méně stejné sestavy jako v minulém období. Vítězná sestava se nemění a netřeba předstírat žádné rituální tance.

primator15 (1)
Čtyři roky stará fotka z ustavujícího zasedání libereckého zastupitelstva. Kdypak asi vznikne ta letošní?

Senátorem ve volebním obvodu Liberec bude opět Michael Canov (SLK). Ve 2. kole senátních voleb získal 66,34 procenta hlasů. Druhá Radka Loučková Kotasová (ANO) dostala 33,65 procenta hlasů.

V nejsledovanějším duelu na Jihlavsku vyhrál Miloš Vystrčil (ODS) nad Janou Nagyovou (ANO) 60:40 a bude moci být předsedou Senátu i další dva roky. 

Takže odpověď na otázku položenou v titulku zní: Ne. Ani sebevětší peníze a ani sebehysteričtější kampaň pokaždé nevedou k úspěchu, pokud je závislý na svobodné vůli voličů. čtk, uba

V Jablonci se to trochu zdramatizovalo, neboť do již dohodnuté koalice se vítězné ANO pokusilo na poslední chvíli vhodit vidle vyšperkované nabídkou postu primátora pro ODS. Zbytečně. Post primátora si ODS vyjednala i s těmi, s nimiž koalici nakonec složila.

Od čtvrtečního večera je prozatím hotovo i v krajském Liberci. Uvidíme, jak to nakonec dopadne po personálním kole, kdy při dvoučlenné koalici musí být zejména postů radních logicky méně než dosud, a na některé náměstkovské pozice si veřejně zuby předem brousili SLK i ANO. Dohoda se může ještě zadrhnout, protože je dost dobře známo, že nikdo nemůže dát víc, než speciálně liberecká buňka Starostů dokáže slíbit. A pak nesplnit...

Variant, jak složit městskou vládu v Liberci, bylo po oznámení výsledků voleb víc než dost. Všechny ovšem narážely na lidskou chemii a zejména na způsob chování a vystupování jednotlivců v uplynulých čtyřech letech. Averze vůči současnému primátorovi ze SLK v ostatních partajích, které padaly pro budoucí koalici v úvahu (což byly všechny s výjimkou SPD) byla hodně silná. Občas se zdálo, že až nepřekonatelná.

Nakonec to "prorvalo" ANO: Na vytvoření koalice v Liberci se dohodlo vítězné uskupení Starostové pro Liberecký kraj (SLK), na jehož kandidátce byla i TOP 09 a KDU-ČSL, s druhým hnutím ANO. Jejich vyjednávací týmy uzavřely dohodu o přípravě koaliční smlouvy. Obě uskupení jsou v čele města i nyní. V 39členném zastupitelstvu budou mít většinu 23 mandátů. Primátorem pravděpodobně zůstane Jaroslav Zámečník, personální obsazení ale není součástí dohody, konstatovala ČTK.

V jednu chvíli to dokonce vypadalo, jak psal lídr na pásce bronzového LOL na facebooku, že není úplně vyloučena ani spolupráce těchto politických aktivistů s dosud nenáviděnou (a politickými aktivisty nejrůznějších kalibrů soustavně dehonestovanou) ODS, čímž by se vítěz voleb dal vytěsnit. ANO má s LOL a ODS potřebnou většinu 21 hlasů z 39, s piráty by koaliční parta ještě posílila na 23.

Nakonec to dopadlo jinak a asi tak, jak mělo. Upřímně, nechtěla bych být v kůži libereckých zastupitelů zvolených za ODS, protože ti by si museli neprodleně pořídit oblečky z hroší kůže, aby ty praktiky, jež do komunální politiky odnepaměti zanášejí lidé odkojení Změnou, dokázali odpálit a rozchodit. Nelze zapomenout na dobu, kdy ZPL a její klony šplhaly na politické výsluní po zádech ODS a jejích exponentů, a stihly jim přitom navěky a neodčinitelně pošpinit pověst.

Obecně lze konstatovat, že by liberecká politická scéna potřebovala zásadně „omladit“, nikoliv věkem, ale počtem odsloužených let. Staří kozáci sedící v zastupitelstvu, na střídačku v koaliční a opoziční lavici, už nemají tolik potřebný tah na branku a tak nějak otupěli. Na rozdíl od nováčků, kteří přicházejí s představou, že něco spasí.

Mazáci vědí, že za čtyři roky toho mnoho nestihnou. V případně oblékání koaličního dresu jim postačí zakopat se na pozicích, užívat si prebend, obehnat se rojem věrných předstírajících práci a nějakým schopnějším PR. V triku opozice pak bohatě stačí do všeho rýt, protože se s možností realizace nikdo nemusí zdržovat. A pak se zase nějak dohodnout nebo nedohodnout. Však se z toho nestřílí, pravil by klasik.

Tak zas příště...

Stavební společnost SYNER odpověděla minutu po uzavření volebních místností agitce z LOL na její otevřený dopis týkající se dostavby liberecké Třídy 1. máje. Firma se nechtěla nechat vtáhnout do předvolebního boje. Že to byl jen předvolební výkřik potvrdil sám LOL, když se odpověď neobtěžoval uveřejnit (stav k 30.9.) ani na svém partajním webu, ani na tom propagandistickém webíku, kde svůj pamflet nechali jeho autoři před komunálkami publikovat.

O Třídu 1. máje samozřejmě nešlo, šlo jen o další kopanec do úspěšné stavební firmy, která se pouze snaží páteřní komunikaci, vedoucí od nádraží do dolního centra stotisícového města, šetrně doplnit o architekturu, která alespoň částečně odcloní ty šílené paneláky, jež tam navzdory názoru všech architektonických kapacit tehdejší doby, nechal postavit bolševik.

Ještě v sobotu lze volit v druhém kole senátních voleb, kdy se v libereckém okrsku o vítězství ucházejí zástupce SLK a ANO. Za pár hodin uvidíme, jak se oběma povedlo získat voliče na svou stranu. Na sociální síti mi neuniklo, jak se židli obhajující senátor a současně i starosta Chrastavy pouští do jakéhosi kašírovaného pěstního souboje se starostou Vratislavic, který v komunálkách od lidí získal nejvíce hlasů. Hbitý mladík a, při vší úctě, směšný tlouštík ovšem nejsou ani k obdivu, ale ani k tomu smíchu. Jen k pláči nad takovou trapností.

Konkurentka se také nijak zvlášť nepředvedla. Vsadila na burčák a nějaké další občersvení s double Karlem. Jasně, Nejvyšší partajní šéf, jeden z největších producentů potravin v ČR, vyprázdnil sklady a možná se mu kromě svých příznivců podařilo zmobilizovat i ČZPI. A korunu všemu dal právě sám Nejvyšší, když členku svého hnutí, při pokusu přihrát jí nějaké kladné body na twitteru, nedokázal ani uvést jejími jmény. Užívá totiž víc než jedno.

Všichni asi čekáme, jak dopadne souboj na Vysočině, kde proti sobě kandidují předseda horní komory parlamentu s úctyhodným a ničím neposkvrněným CV, a obžalovaná v cause svého partajního šéfa. Ten své želizko v ohni, které neutajilo, že si jde do Senátu především pro imunitu, potřebuje do parlamentu dostat i proto, aby mělo šest let tučnou apanáž od státu a on jej nemusel vyplácet ze svého. Takhle jednoduché to je. Stran dojení eráru všemi možnými kanály se šéfik nadmíru vyzná.

Pokud na Vysočině vyhraje kandidátka ANO, bude to jen potvrzení toho, že s velkými penězi a s patřičným mediálním vlivem lze do parlamentu dostat i lidoopa podle vlastního výběru. Neboli, řečeno sloganem devadesátek: Za peníze v Praze dům!

Příjemný víkend.

Alena Roubalová