Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mráz přichází z Jizerky pravidelně. Skončí nouzový stav, ale do normálu máme ještě hodně daleko, pokud vůbec

10. 04. 2021 | 5:00

Apríl! Podle počasí setrvalý stav. Minus 16,3 stupně Celsia ukázala v noci na pátek stanice na rašeliništích na Jizerce. Na stanici přímo na Jizerce, která měří teploty déle, bylo minus 14,1 stupně. Pro Jizerku to na začátku dubna není zas tak neobvyklá teplota. Mráz přichází z Jizerky pravidelně.

Na starší měřicí stanici, z níž mají meteorologové neúplné údaje od roku 1984, bylo 9. dubna 2012 minus 20,9 stupně a čtrnáctého dubna 1986 tam bylo minus 20,6 stupně. Na víkend je ale avizováno jaro a počínající léto. Jaro začalo už v pátek po obědě. Léto následuje. V pondělí ovšem přijdou podzimní teploty a s úterým už má zase sněžit. Tak s vycházkou či výletem moc neotálejte. Sice tento víkend ještě můžete jen po okrese, ale už v pondělí ráno má tento nesmysl skončit. Stejně jako zákaz nočního vycházení.

Optimisté vyhlížejí návrat do normálu. Já se obávám, že k tomu máme ještě hodně daleko, pokud vůbec. Pokud budeme povinně jásat, že se dají koupit botičky a oblečky pro naše nejmenší v obchodě, ne metodou pokus – omyl na internetu, není to nic normálního. Stejně tak nepokládám za normální, že budeme zase moci jezdit tramvají mezi Libercem a Jabloncem a nebudeme u toho předkládat občanku.

Jdeme k dobrým zprávám: Liberecký kraj rozdělí dalších 152 milionů korun, které ušetřil v loňském roce. Hlavní část půjde do dopravy a také na investice ve školství. Bezmála 14 miliony korun posílí kraj i rozpočet zdravotnické záchranné služby, kde náklady stouply v souvislosti s koronavirovou pandemií a také kvůli zvýšení mezd. Nejsou to první peníze, které kraj letos dorozděluje. Už v únoru rozdělil téměř 315 milionů korun z loňských vyšších daňových příjmů, dvě třetiny šly do dopravy.

Nevyužitou evropskou dotaci na dopravní terminál v Jablonci nad Nisou, který se zatím stavět nebude, využije zřejmě hlavně Liberec. Ze 150 milionů korun by měl získat 85 milionů pro své projekty v dopravě, školství a sociální oblasti. Zbytek si nejspíš rozdělí Jablonec a Liberecký kraj. Změnu využití dotačních peněz musí ale ještě schválit ministerstvo pro místní rozvoj. To asi klapne a liberecké radniční opozici, která (ne)čerpání prostředků z IPRÚ velkohubě kritizuje, na chvíli sklapne.

Jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl zahájil ve středu výrobu v rekonstruované hale Vratislavické kyselky. Původní prostory firmy v bývalé prádelně v Jablonci nad Nisou byly už na hranici kapacity, což bylo zhruba milion lahví za rok. Nový areál umožňuje výrobu lépe zorganizovat a díky tomu bude možné ročně naplnit až desetinásobek. Areál ve Vratislavicích konečně vstal, jako příslovečný fénix, z popela. To chce šampus!

Na šampus jsou i výkony libereckých hokejistů, kteří až do čtvrtka procházeli zápasy play-off s favorizovanou Spartou jako nůž máslem. Vyhráli oba venkovní zápasy v O2 areně a poprvé nezaváhali ani na domácím ledě. Druhý domácí mač se jim vyloženě nepovedl, ale jak říká kapitán libereckých Bílých Tygrů: "Určitě se nehroutíme, je to jeden zápas. My jsme jim také doma dali 5:1 první zápas. Je to prostě jeden zápas, který nám nevyšel, v neděli je další." Ano, v neděli se hraje opět na Spartě. Domácím jde o všechno, Liberci o ukončení semifinálové série a postup do finále a boje o titul. Veliká motivace na obou stranách.

Výčet dobrých zpráv ukončím zvířátkem: V liberecké zoo se podařilo poprvé úspěšně odchovat pásovce kulovitého. Považuje to za velký úspěch, v českých zoo se to podle její zooložky Doroty Gremlicové podaří vzácně.

Jdeme na horší zvěsti: V Jizerských horách skončila pro letošní zimní sezonu úprava lyžařské magistrály pro běžkaře. Sněhu je sice stále dostatek, Lesy ČR ale potřebují zahájit práce v lese a odstraňovat stromy napadené kůrovcem. Pomyslným zakončením úprav na magistrále byl páteční návrat rolby z osady Jizerka do Bedřichova. Podmínky pro běžkaře jsou stále velmi dobré, během povelikonočního týdne připadlo dalších deset prachového sněhu v Bedřichově, nahoře ještě více.

„Mrzí nás, že už upravovat nemůžeme, navíc když v pondělí přijde rozvolnění opatření. Zkoušeli jsme vyjednat prodloužení úprav, ale nejde to, což chápeme. I tak je to nejzazší termín v posledních letech, co se týče úprav magistrály," uvedl Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s. V letošní zimě rolby stopy pro běžkaře upravovaly 120 dnů. Škoda, že je poslední měsíc mohla používat jen hrstka domorodců. Liberečané by si trochu pohybu Jizerkami po týdnech půstu zasloužili. Pokud se nemýlím, na úpravu magistrály přispívá i krajské město.

K politickému poprasku se schyluje kolem rekonstrukce Liebigova paláce. Bude trvat déle a bude oproti původnímu rozpočtu dražší. Na tom není vůbec nic divného, neboť se jedná o opravu “starého baráku“, která v sobě vždycky skrývá riziko vícenákladů, víceprací a prodlužování termínu dokončení. Soudím, že povykovat budou ti, jejichž vláda rekonstrukci budovy bývalé oblastní galerie připravovala, jak se ráda chlubí. Že to připravila špatně, s tím se ale chlubit rozhodně nebude a rýsující se  negativa svede na svoje nástupce. Liberecká tradice.

Podstatné je, že se opravený a do krásy vyrostlý Liebiegův palác stane místem setkávání lidí od dětí až po seniory a různých sociálních skupin. Uvnitř paláce bude velký sál, výtvarný ateliér s dílnou, výstavní prostory, počítačové a víceúčelové místnosti, dva tělocvičné sály a bude tam i kavárna či zahradnický klub s keramickou pecí a skleníkem. Konečně něco nového pro lidi napříč generacemi.

Třetí horší zprávou končícího týdne je průběh očkování v kraji. Ten samozřejmě jen kopíruje nezvládnutou situaci ve státě. Je fajn, že přibývají očkovací centra, ale ta stále nemají, bohužel, čím očkovat. Množství vakcíny, jež je v kraji zatím k mání, by stačilo naočkovat jedno (až dvě) plně vytížené velké očkovací centrum. Tím, že se očkuje na mnoha místech, blokují se kapacity zdravotníků. Ti by se buď měli vrátit k běžné necovidové práci, nebo si konečně odpočinout. Není potřeba, aby vyhlíželi vakcínu, již stihnou do ramen občanů vyexpedovat během pár hodin.

Vím, že není populární kritizovat průběh očkování, když se všichni tolik snaží. Čísla ale hovoří jasně (zdroj: ČTK): Kraj pomalý postup očkování zdůvodňuje nedostatkem vakcín, které dostává od státu. Kapacita očkovacích center je využita asi jen ze třetiny. V regionu se zhruba 442.500 obyvateli bylo dosud alespoň jednou dávkou očkováno 46.765 lidí a z nich obě dostalo 26.856. Za poslední týden dostalo vakcínu 7092 lidí, maximem bylo 10.446 o týden dříve.

My neočkovaní, nevýznamní, neprivilegovaní, kteří se ke své dávce (věřím, že k dávce opravdové vakcíny schválené evropskou autoritou, ne k dryáku mixnutého vodkou) dostaneme až někdy napřesrok, si jdeme užívat další covidový víkend. Snad poslední v jarní fázi nouzového stavu, ovšem, kdo ví...

Je všeobecně známo, že se historie opakuje. Poprvé jako tragédie, podruhé jako fraška. V českých podmínkách k frašce zhusta dochází už při premiéře a u reprízy existuje reálná šance, že stupeň fraškovitosti bude ještě vyšší. Však to známe z loňska.

Hezký víkend všem.

Alena Roubalová