Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na samotě u lesa svobodně a bez roušky. Vláda před Velikonocemi uvolnila omezení pro nekolektivní rekreační sport

07. 04. 2020 | 6:00

Ode dneška se může provozovat nekolektivní rekreační sport bez roušek, bude-li se odehrávat tam, kde není velká koncentrace lidí a lze se při potkávání vyhnout na dva metry. Lidé mohou jezdit na kole, běhat a hrát například tenis. I golf, vyrazí-li na green jen dvojice hráčů či osoby ze společné domácnosti, a klubům se vyplatí, aby otevřely. U dvou posledně jmenovaných příkladů totiž nelze používat zázemí klubů (sprchy, šatny).

cykloVarhany
Cyklostezka Varhany na Českolipsku.

Tím vláda včas, protože se tak stalo před dlouhým velikonočním volnem s avizovaným téměř letním počasím, udělala přítrž samovolným iniciativám, jež vznikaly zejména na vesnicích. O uplynulém víkendu leckde byly více méně svévolně vztyčovány mobilní zákazové značky, jež bránily v cestě i cyklistům, byť trasa vedla do lesů a hor.

Asi nejdále zašli v Hamru na Jezeře, kde dodatkovým oznámením umístěným na dopravních značkách vyhrožovali takto: "Volný pohyb v obci Hamr na Jezeře je přísně zakázán pod vysokou pokutou!!". Tato informace byla umístěna nejen na dopravní značce bránící parkování v obci, ale i na značce vymezujíccí cyklostezku vedoucí lesem k Hamerskému jezeru.

Hamr na Jezeře, pondělí kolem poledne.To je "dodatková" informace z hlavy místního starosty. Je jmenován i podepsán..

Dostatečně známý je i případ série zákazových značek umístěných na začátku silnice vedoucí na Smědavu v Jizerských horách. Byť tu je po dobu uzavření komunikace kolem Souše umístěna (v zimním období každý rok) stabilní zákazová značka, přidali místní starostové ještě tři další a zablokovali jimi celou šířku komunikace. Aby do přírody nepronikla ani myš a už vůbec ne turista, který by tam mohl zanechat „podpapírák“, jak argumentoval starosta Hejnic.

Nyní už jsou mobilní překážky odstraněny a možná se otevře, dovolí-li počasí, i celá silnice kolem přehradní nádrže Souš – spojka z Hejnic do Krkonoš. Ze Smědavy je nástup do nejkrásnějších partií Jizerek, např. na Protrženou přehradu či osadu Jizerka.

Nejvíce zákazových značek na jednom místě. Silnice na Smědavu.

Diskutabilní omezení jsou už minulostí. Lidé se mohou zase venku svobodně pohybovat a nemusí mít na sobě roušku, která při pohybových aktivitách „na samotě u lesa“ fungovala spíše jako náhubek. Potíže samozřejmě budou nadále  s parkovišti, která města a obce uzavírají, protože se bojí vysoké koncentrace lidí a z toho pramenícího nebezpečí zavlečení nákazy. Ty obavy spolu s rozhodnutím vlády pochopitelně nezmizely. 

Ten, kdo se chce za sportováním přiblížit vozem, musí najít místo, kde může zaparkovat, aniž by spáchal dopravní přestupek, nesmí stát na cizím pozemku a musí respektovat i mobilní dopravní značení. Obce jej umísťují se svoleními odboru dopravy Krajského úřadu LK a policie, a ta vycházejí z paragrafů krizového zákona. Na náš dotaz to na pondělní videokonferenci uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Zároveň upřesnil, že vlastní vysoce omezující opatření, která některé obce aplikovaly o uplynulém víkendu a hodlají v nich pokračovat, by starostové měli konzultovat s právním a správním odborem krajského úřadu. Ne každý nápad jak vyštvat turisty a lufťáky má oporu v krizové legislativě.

Vzhledem k rozvolnění restrikcí ale už podobná opatření obce vymýšlet a aplikovat nemusejí. Lidé se opět mohou svobodně pohybovat přírodou, tedy i po venkově. V místech s minimem lidí bez roušky, tam, kde lze předpokládat přítomnost více osob, s pokrývkou obličeje jako dosud. To nikdo nezrušil!

Dlužno podotknout, že ještě před oznámením vlády hejtmanství i krajská policie na videobrífinku vyloučily, že by se o dlouhém velikonočním víkendu zavíraly cyklostezky a cyklotrasy. „Vedlo by to k daleko větším komplikacím, neboť lidé by jezdili po silnicích, a to by určitě neprospělo bezpečnosti provozu,“ konstatoval hejtman.

archivní foto z Greenway Jizera.

Martin Půta i krajský policejní ředitel Vladislav Husák nicméně veřejnost za chování se o uplynulém víkendu pochválili. Lidé na doporučení krizového štábu vynechali nejfrekventovanější turistické lokality, kde byla beztak uzavřena parkoviště a policie regulovala už příjezd. Větrali se na méně známých místech nebo v docházkové vzdálenosti od svého bydliště.

Tři dny jsme monitorovali, jak pohyb osob mimo města probíhá a jak je kde husto. Na skútru i na kole jsme projeli velkou část okolí stotisícového krajského Liberce. Navzdory všem omezením se v místech, která jsme navštívili, nehromadili lidé, všichni dodržovali „množstevní“ omezení (jednotlivec, dvojice, rodina) a měli pokrývky obličeje, což zejména v lese nebo na silnici s minimálním provozem působilo nesmyslně.

V sobotu, kdy meteorologům předpověď moc nevyšla a byla zima, byl pohyb minimální, z jindy vyhledávaných lokalit (Hejnice. Lázně Libverda, Obří sud) se staly "Vesnice duchů". V neděli, kdy bylo ukázkově jarně, se nikde žádné davy nepohybovaly, volno bylo i na frekventovaných cyklostezkách - například v Liberci kolem ČOV či na Paradýzu, spojce mezi Chrastavou a Bílým Kostelem.

Doba, kdy člověk řešil, zda vůbec může ven, naštěstí skončila. Opakuji, roušku ano, ale jen tam, kde chodí i jiní lidé a je jich více než jeden, dva a nelze se jim vyhnout na dva metry. Pohyb lesem i venkovem ano, ale netřeba vyhledávat místa, kde se jindy tvoří hrozny cyklistů. Protože to se ale děje zpravidla u „občerstvoven“ na cyklotrasách, a ty jsou nadále uzavřeny, je riziko srocení lidu na cyklotrase pouhou teorií. Příroda je natolik velká, že si v ní každý najde svůj kout, a zároveň je schopen dodržet lehce uvolněná pravidla nouzového stavu.

Práce na zahradě dostala zelenou.

Navíc se otevírají i hobbymarkety a další obchody pro volný čas, takže se část obyvatelstva z přírody přelije tam. Jaro je v plné síle a je třeba dohánět práci za zahradě a kolem stavení. Doma i na chalupě. Omezení pro chataře a chalupáře, aby se drželi uvnitř a na vlastní zahradě, ale platí dál. Bylo by dobře, aby se s místními raději nemísili. Bude to tak lepší pro obě strany. Příkopy byly vykopány proklatě hluboko.

Alena Roubalová