Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na všechny veřejné služby, jedno, zda městské či krajské, se používají jedny peníze. Ty, které povinně odevzdali daňoví poplatníci

30. 10. 2021 | 5:00

Poté, co jsem spořádaně stáhla termostat plynového topení na doporučovaných 21 stupňů Celsia a v noci se probudila zimou vyžadující další deku nebo návrat k hodnotě 23 stupňů, pomyslela jsem na české seniory. Přežili už půldruhé zimy s nebezpečním covidu a teď aby se báli, že zmrznou. Nebudou-li chtít platit astronomické částky za plyn a další energie, musí nahodit úsporný režim.

vratDrbohlav5
Ve státní svátek se otevřelo nové kulturní a společenské centrum IGI ve Vratislavicích, foto Radek Drbohlav

Média se opět předhánějí v publikování energetických rad, jak ušetřit. Fajn, ale když vám zálohy na plyn přičiněním dodavatele poslední instance ze dne na den vzrostou x-krát s termínem první úhrady do konce října, žádné rady nepomohou.

Média jsou též plná, zní to paradoxně, ale tak se tomu v novinářské hantýrce říká, „teplých lidských příběhů, TLP čili téelpéček“, kterak domácnost platila za měsíční zálohu za plyn dejme tomu 3300 korun, nově má platit přes 21 tisíc. Což může být součet dvou nízkých penzí nebo jeden celý čistý plat.

Dodavatel tvrdí, že pro takovou domácnost musí surovinu nakoupit právě teď, tudíž za celosvětově přemrštěné ceny, proto ten cenový skok. Je z toho velké haló, prvotní šoky už odezívají a mění se v lepším případě v rezignaci.

Politici slibují, že to budou řešit. Prý lépe a radostněji než dosluhující vláda, která se zatím zmohla jen na příslib odpuštění nebo alespoň snížení DPH (nyní pětina přemrštěné částky), nebo nápad vydávat energožebračenky za pár stovek, které snad pomohou majiteli garsonky, nikoliv ale obyvatelům jakéhokoliv rodinného domu.

Zatím je škála zamýšlené pomoci pestrá – od subvence poskytovatelům energií či zastropování zálohových faktur až po finanční výpomoc formou doplatku na bydlení či dávkou v hmotné nouzi. Každý návrh je v něčem dobrý, ale zároveň i slabý až nereálný. Při dopilování o nich lze uvažovat, ale rozhodně to nebude žádná hitparáda a návrat do normálu.

Kdo ze střední třídy, která je nyní velice ohrožena, a přitom byla pokaždé schopná postarat se sama o sebe, si umí dojít na pracák pro nějakou dávku? Nebude překážkou pro přiznání příplatku na bydlení vlastnictví nemovitosti nebo auta? Budou se dokládat úspory, penzijní spoření, investiční nástroje, tedy všechno, čím se racionálně uvažující domácnost "sichruje" proti pádu do bídy? Budou-li platit podmínky, jimiž se přiznání dávek v hmotné nouzi řídí dnes, nesáhne si na pomoc od státu nikdo.

A přiškrcené zálohové faktury? Jen vějička pro méně bystré. Poskytovatel se svých peněz domůže ve vyúčtování. Tahle drsná  taškařice hned tak neskončí.

A navíc: Žádné sebelepší opatření proti energetické drahotě nezačne platit k 1.listopadu, kdy jsou splatné první astronomicé zálohy. I ta odpuštěná DPH se promítne až do finálního vyúčtování.

Na celém příběhu drahých energií je asi nejsmutnější to, že se do něj zapojily i některé peněžní ústavy, jež svým klientům iniciativně nabízely levnější plyn a elektřinu. Ten můj mne ke změně dodavatele vyzýval pravidelně, stačilo dodat poslední vyúčtování, o zbytek se prý postará. Jsem v soukromých věcech trochu lajdák, takže jsem se k tomu nikdy nedohrabala. Naštěstí. Ta úžasná nabídka, jíž jsem odolala jenom proto, že mi domácí úřadování dělá potíže, se samozřejmě týkala té vypečené firmy, v jejíchž reklamách se pitvořili velikáni současného českého filmu.

Píšu to proto, aby bylo jasné, že ne všichni, komu Bohemia Energy (BE) připravila nezáviděníhodnou situaci, jsou ti „chytráci“, kteří si našli nejlacinějšího dodavatele energií, léta platili na zálohách podstatně méně než ostatní, a teď bulí. Natahují ruce, aby jim stát vypomohl ze společného měšce. Jenže mnozí se k BE dostali právě přes banku nabízející svým dlouholetým klientům „něco navíc“. Speciálně toto se obzvlášť povedlo!

Co tam máme dál: Covid sílí, už zase. Projevuje se to tak, že zdravotnická a sociální zařízení zakázala návštěvy. V nemocnicích a sociálních zařízeních v Libereckém kraji platí od úterý 26. října. Doporučení všem zřizovatelům vydala Krajská hygienická stanice v Liberci, zákaz potrvá do odvolání. Všechny čtyři páteřní nemocnice v kraji a všechny organizace zřizované krajem doporučení vyslyšely a od úterý budou pro návštěvy zavřené.

Převod liberecké Zoologické a Botanické zahrady pod křídla Libereckého kraje je zase o něco reálnější. Krajští zastupitelé schválili směnu majetku s městem Liberec dohromady za tři čtvrtě miliardy korun. Liberecký kraj by měl od Nového roku převzít od města zoologickou a botanickou zahradu, na oplátku Liberci daruje domovy seniorů na Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou.

Liberečtí zastupitelé zatím směnu neschválili, budou o ní jednat na nejbližším řádném nebo mimořádném zastupitelstvu. Snad bude tato koaliční „hra na pravdu“ lépe zrežírovaná než posledně a pro historickou majetkovou transakci se najde dostatek hlasů. Není žádným tajemstvím, že slabší koaliční kusy, jen proto, aby měly klid, už začínají „kolaborovat“ s hlasitou opozicí.

Vymluvit krajským zastupitelům záměr získat do majetku oba turistické magnety krajského města přišli na jejich jednání liberečtí opoziční zastupitelé Baxa a Šedlbauer. Po mém soudu drze mluvili za občany Liberce, byť jejich názor rozhodně nereprezentují, když už, tak menšinově. Ani tisíc dalších slov, ani nejúdernější propagandistická palba, by ale neměly záměr zmařit. Pokud radniční opozičníci mají "geniální řešení", jak to udělat bezbolestně a oboustranně akceptovatelně, měli jej aplikovat, když byli u moci (2014 - 18). Tehdy, v předpandemické době sílící ekonomiky, neudělali nic. Dnes už zase jen pustě "melou pantem".

Liberec na rozvoj volnočasových zahrad nemá a zároveň nemá ani domovy důchodců. Není to vůbec vtipné, ale nabízí se to: Když se kraj šprajcne, budou liberečtí penzisté končit v ZOO nebo ve skleníku Botanické? Všem slabším povahám se omlouvám za příměr, ale už mi ta míra sobectví produkovaná užvaněnou opozicí vadí.

Chci v Liberci plnohodnotnou a ve světě respektovanou ZOO. Ne zookoutek s oslíkem a slepicí. Kraj slibuje, že se o to finančně postará, není tudíž co řešit. Stejně se na všechny veřejné služby, jedno, zda městské či krajské, používají jedny peníze – ty, které povinně odevzdali daňoví poplatníci. Jde jen o to, kolik a kdo jich kam pošle. Proto není potřeba si právě na tomto "drbat ego". Zoologická i Botanická v Liberci zůstanou a návštěvníkům, zvířatům i kaktusům je úplně jedno, kdo je zřizovatelem příspěvkové organizace.

Koronavirus jako nesmrtelný strýček zhatil dvoudenní adventní trhy na zámku Sychrov, jež patřily mezi nejnavštěvovanější předvánoční akce v Libereckém kraji. Důvodem k jejich zrušení jsou nastavená epidemická opatření. Adventní trhy na zámku měly být poslední víkend v listopadu, kvůli opatřením v souvislosti s epidemií koronaviru nebyly na Sychrově ani loni. V předchozích letech zámecké vánoční trhy obvykle přilákaly kolem 5000 návštěvníků, kteří si na sychrovském nádvoří mohli vybírat z nabídky zhruba 120 stánků. Nynější nařízení o rozestupech by počet stánků redukoval na třetinu, čímž by mj. mocně utrpěla atmosféra trhů.

Od pondělí nepojede ani lanovka na Ještěd. Kabinovou lanovku z Horního Hanychova na dominantu nad Libercem čeká revize před zimní sezonou, při které bude z lana za pomoci jeřábu snesena i jedna z kabin. Mimo provoz bude lanovka skoro dva týdny, znovu začne jezdit, pokud se nevyskytne nic neočekávaného, od soboty 13. listopadu.

Foto: Radek Drbohlav

Končíme pozitivně – ve Vratislavicích. Tady bez větší publicity ve státní svátek otevřeli nové centrum IGI, jež vzniklo přestavbou a dostavbou někdejší fary. Stavba, která přišla včetně DPH na bezmála 86 milionů korun, je největší novodobou investiční akcí jediné liberecké městské části. Vratislavice díky tomu získaly moderní knihovnu, rodinné centrum a prostory pro spolky, ale také kino. Interiéry nového kulturního centra přibližuje i fotogalerie ze snímků Radka Drbohlava dole.

Nový spolkový dům svým jménem IGI připomíná významného vratislavického rodáka, zakladatele textilní továrny na koberce a deky Ignaze Ginzkeye, který se v 19. století významně podílel na rozvoji Vratislavic. Jeho podobu ztvárňuje plastika ze železa a skla v podobě obří lupy od výtvarnice Pauliny Skavové. Podoba továrníka tak není na bronzové desce, ale jde o reliéf odlitý ve skle obří lupy.

Hezký poslední říjnový víkend a nezapomeňte na posun času. Od pondělí už bude listopad se standardním, nikam neposunutým časem.

Alena Roubalová