Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Někdo může sedět v parlamentu roky a nepřispět vůbec ničím, jiný jen tu a tam, a přesto zanechá stopu dostatečně hlubokou

15. 01. 2022 | 5:00

Kdyby to byl býval Jan Farský věděl, tak by to byl býval nikam nepsal, a měl by klid. Nenapsal by na twitter, v dobré víře, že jede na mnohaměsíční stáž snů do Ameriky, mandát poslance si ponechá a peníze za něj bude rozdělovat mezi jemu sympatické neziskovky.

korunaturnov2
Nejfotogeničtější událost týdne: Turnovské muzeum od čtvrtka vystavuje repliku císařské korunovační koruny Napoleona Bonaparta. Foto: Artur Irma

Kdyby byl býval odhlasoval, byť opožděně doprojednanou důvěru vládě, a po americku zmizel za oceánem, s předchozím souhlasem šéfa STANu i vlády, byl by poprask (až by to někdo vyšťoural) úplně stejný jako v tomto týdnu. Nad tím by ale poslanec za Liberecký kraj, "tam v dáli za horama", už mohl nenápadně mávnout rukou.

Starostové by měli z mediální ostudy kabát a nasazenou oslí hlavu tak jako tak. Ovšem i poslance na prestižní stáži na oregonské univerzitě, jak ve Farského prospěch nyní argumentuje STAN. Zkrátka člověka, který využil příležitosti, která se neodmítá, a nadto se jeho za mořem získaná zkušenost má brzy "promítnout do blaha Česka".

Aféra se stáží se během necelého týdne vyvinula a žije vlastním životem doteď. Každý, kdo má otvor do patřičných míst, si k tomu už napsal či řekl svoje. Naposledy koaliční krajští Piráti, kteří Farského vyzvali k odevzdání mandátu. Přilili ale jen oleje do ohně, bez efektu.

Pokud by Farský časem (za jemu příznivých okolností) "vyměkl" a mandátu se vzdal, zasedla by na jeho místo v poslanecké sněmovně zástupkyně STAN, a mocenské poměry v dolní komoře ve prospěch Pirátů by se nezměnily. Podle portálu volby.cz je první náhradnicí pod čarou Jarmila Levko, ředitelka libereckého divadla a liberecká zastupitelka, kterou na první pozici na seznamu náhradníků poslal volební zisk včetně přednostních hlasů.

První Pirát je v tabulce náhradníků až na pátém místě, před ním jsou krajský náměstek hejtmana Tulpa a dva (S)starostové - hejnický Demčák a vratislavický Pohanka.

Pokud by se jeden ze jmenovaných stal poslancem, otevřel by, pár měsíců před komunálními volbami, personální problém na své nynější pozici. Pokud se dá Starostům ještě věřit (a doufejme, že ano) sotva by se (snad) vydali cestou krystalické kumulace funkcí, jak to umějí například v personálně vyprahlém ANO. Ano, řeč je konkrétně o českolipské starostce, která seděla jedním pozadím na dvou posvíceních dlouhé roky, když si post krajské náměstkyně pro ekonomiku ponechala celé minulé volební období. Na půl úvazku, jako vedlejšák...

Farský možná ani poslanecký mandát odevzdat nemůže, protože by ztratil "rating". Na stáž, nakonec se ukázalo že osmiměsíční, ne půlroční, byl vybrán jako zástupce českého parlamentu, a to má pro pořadatele studijního program bezesporu svou cenu. Vyplývá to z dohledaných podkladů, které se hbitě objevily na sociální síti. Ostatní stipendisté zastupují české univerzity, proto lze předpokládat, že právník s praxí zákonodárce může být pro americkou univerzitu cenný "úlovek". Cennější než český právník s mizivou praxí, zato s politickou zkušeností.

Jan Farský je zřejmě už v Americe, kam odletěl hned po zdárném hlasování o důvěře vládě pěti demokratických stran, a má čas se z překotností končícího týdne oklepat, zklidnit se a zahájit novou životní roli. Bude-li o tom někdy psát ve svých pamětech, pak, prosím, s vtipem. Kdysi už něco podobného stvořil David Lodge v knize Hostující profesoři. Jedna z mých od mládí oblíbených...

Upřímně, s odstupem času nakonec Jana Farského chápu. Byl by nenormální, kdyby příležitost vypadnout (i za cenu mediální štvanice) na pár měsíců z toho blázince, jímž se poslanecká sněmovna přičiněním dvou politických opozičních sekt a jejich mimořádně odpudivých majitelů stala, nevyužil. Může to klidně vydávat za ozdravný pobyt.

Česko má vládu s důvěrou, kterou kabinet Petra Fialy (ODS-Spolu) získal po rekordně dlouhém plkání v poslanecké komoře parlamentu. Sledovala jsem ten celodenní a celonoční tyátr a podařilo se mi po čtyřech nebo i osmi letech konečně zahlédnout před kamerou některé poslance za Liberecký kraj zvolené za ANO a SPD. Hodnotit jejich vystoupení nebudu, stejně jen četli, co jim poručili. Někdo může sedět v parlamentu roky a nepřispět vůbec ničím, jiný jen tu a tam, a přesto zanechá stopu dostatečně hlubokou.

Hejtman Libereckého kraje, Farského souputník z počátků SLK, Martin Půta, to ostatně hned v úterý, když aféra vypukla, řekl dost jasně: "... ruku na srdce, ani při půlročním pobytu v Americe nebude Honza zdaleka patřit k největším absentérům v parlamentu."

Parlamentní absentéry můžeme probrat zhruba za rok. Takový senátor Čuba se v horní komoře, údajně kvůli zdravotnímu stavu, neukázal rok a půl, a honorář včetně náhrad si nechával posílat pořád. O odstoupení dlouho nechtěl tento první a poslední zástupce prezidentské pseudopartaje SPO ani slyšet. Čuba ze Slušovic, odkojený komunistickým zázrakem vlastní výroby, moc dobře věděl, že peníze nesmrdí. Za to, že se nakonec vzdal mandátu a umožnil doplňovací volby, dostal odstupné 303 600 korun.

Pojďme raději konečně na sever!

V Liberci chce primátorskou funkci v letošních podzimních komunálních volbách obhajovat Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj (SLK). O vytvoření společné kandidátky bude SLK jednat s TOP 09 a KDU-ČSL. Topka, která tento týden změnila krajského předsedu, už zájem být znovu v této "partě" potvrdila, a lidovcům, při jejich místní "síle", nic jného nezbývá. Minule sázka na svazek těchto partají vyšla, protože v 39členném zastupitelstvu získal 16 mandátů.

Za pár měsíců to už tak snadné nebude, neboť sestava kolem libereckých Starostů má čtyři roky dominantní postavení v místní vládě a výsledky, upřímně, nejsou nijak oslnivé. Jistě, vše se dá svést na covid, ale některé patálie si vedení města vyrobilo úplně samo. Vzpomeňme například na družstevní byty. Málem kvůli nim padla radniční koalice (SLK, ANO a ODS).

Pevně věřím, že se nyní vedení krajského města zaměří i na pravdivou prezentaci svých výsledků a začne účinně a promyšleně bořit lži a polopravdy, které bude do světa chrlit změnařská opozice (model úspěchy my, průšvihy všichni ostatní). Vzhledem k tomu, že si vedení města draze nakupilo čas a prostor pro vlastní PR v místních médiích a posílilo PR aparát na radnici, neměl by to být problém. Byť se s propagandou a dezinformacemi bojuje těžce.

Zatím posledním úspěchem města bezpochyby je, že z Liberce loni zmizela drtivá většina autovraků a nepojízdných aut, bezmála 100. Přísnější postup vůči jejich majitelům ovšem umožnila až novela zákona o pozemních komunikacích, již radnice dokázala účinně aplikovat.

Nebo, že Liberec už podruhé vyčlenil pět milionů do participativního rozpočtu, aby si lidé sami rozhodli, kam městské peníze potečou. Loni je nasměrovali i do Lesního koupaliště, kde parta architektů začala realizovat typickou plovárnu, jež si klade za cíl za slunného počasí dýchat prvorepublikovou atmosférou. Nyní nejznámější bazén v severovýchodních Čechách (děravá vana, Korytovo koryto, Korytocedník, a daší přezdívky vzniklé podle tehdejšího neekonomického náměstka primátora), pokud mráz dovolí, slouží otužilcům. Vrhají se do vody velmi hrdinně, protože "lidé z ledu" frčí už druhou sezonu.

Hezký zimní víkend.

Alena Roubalová