Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O přízeň voličů se bude v Libereckém kraji v září ucházet 13 stran a uskupení. Volby jsou 20. a 21. září

16. 07. 2024 | 17:10

V podzimních volbách do krajského zastupitelstva se bude v Libereckém kraji o přízeň voličů ucházet 13 politických stran a uskupení, to je nejméně od vzniku kraje. Po skončení lhůty pro podání přihlášek o tom dnes ČTK informovala vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová.

Subjekty teď mají čas na opravu a doplnění kandidátek, do 3. srpna úřad rozhodne o jejich registraci. Volby se uskuteční 20. a 21. září. Před čtyřmi lety vybírali voliči v kraji ze 16 kandidátek.

Funkci hejtmana bude potřetí obhajovat Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj, a to i přesto, že po minulých volbách řekl, že už znovu kandidovat nebude. "Na podzim 2020 jsem si ani ve snu nedokázal představit, s čím vším se budeme muset v dalších letech vypořádat. Dopady pandemie covidu a ruské agrese na Ukrajině měly a stále mají zásadní vliv nejen na ekonomiku, ale i na společenskou náladu v naší zemi. Přes 20 let se snažím pracovat ve prospěch Libereckého kraje a lidí, kteří v něm žijí, nechci se schovávat před odpovědností," uvedl hejtman.

Poprvé bude v Libereckém kraji kandidovat v krajských volbách vládní koalice Spolu, ve které se spojily ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Do voleb ji povede občanský demokrat, někdejší europoslanec, v současnosti náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník. Voliči ale budou muset být při hlasování obezřetní, Liberecký kraj dostal dvě kandidátky s podobným názvem. Vládní koalice kandiduje pod názvem SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL a pod značkou SPOLU PRO Liberecký kraj, se skrývá koalice složená z politických stran Svobodní a Strana soukromníků ČR.

Kandidátku ANO povede do voleb poslanec David Pražák. "Je nejvyšší čas, aby po 12 letech došlo v Libereckém kraji ke změně. V řadě oblastí se ve srovnání s ostatními kraji propadá, a to se negativně odráží v každodenním životě lidí v celém regionu. A když říkám v celém, tak nemyslím jen obyvatele velkých měst, ale i těch nejmenších vesnic. I ti mají v našem programu pevné místo. Naše priority představíme v rámci předvolební kampaně, která pozvolna začne v průběhu srpna," uvedl lídr kandidátky ANO.

V posledních krajských volbách v Libereckém kraji se do zastupitelstva dostali lidé z pěti kandidátek. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj v čele s Půtou. Byl tak prvním hejtmanem v kraji, který dokázal funkci dvakrát obhájit. Hlas dalo starostům 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel, Piráti a ODS získali po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři zastupitele. Kraji vládne koalice Starostů, Pirátů a ODS, s většinou 32 hlasů. ANO a SPD zůstaly v opozici.

Přehled kandidátek a výsledky krajských voleb v Libereckém kraji v roce 2020 a 2024

Název strany či koalice 2020

(řazeno podle výsledku)

Lídr Výsledky v procentech Výsledky v mandátech Název strany či koalice 2024 Lídr
Starostové pro Liberecký kraj Martin Půta 38,57 22 Starostové pro Liberecký kraj Martin Půta
ANO Jitka Volfová 17,85 10 ANO David Pražák
Piráti Zbyněk Miklík 9,86 5 Piráti Zbyněk Miklík
ODS Dan Ramzer 8,59 5    
        SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL Edvard Kožušník
SPD Michal Švarc 6,09 3 SPD a Trikolora Michal Švarc
Pro KRAJinu Josef Šedlbauer 4,02 - Zelení pro kraj Milan Starec
Společně pro Liberecký kraj Jiří Klápště 3,83 -    
KSČM Stanislav Mackovík 3,22 -    
        STAČILO!, koalice Komunistické strany Čech a Moravy a České strany národně sociální  
Trikolóra Tomáš Rakouš 2,42 -    
ČSSD Josef Jadrný 2,16 - SOCDEM Jan Mečl
Změna pro lidi a pro krajinu Jan Korytář 1,53 -    
DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT Renata Sajdlová 0,52 - Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT  
Soukromníci a Svobodní Otto Jarolímek 0,50 - SPOLU PRO Liberecký kraj  
SOS Jan Hraško 0,39 -    
ROZUMNÍ - Petr Hannig Pavlína Dohnalová 0,25 -    
DSSS Jindřich Nestler 0,12 -    
        Lepší život pro lidi  
        Právo Respekt Odbornost  
        PŘÍSAHA občanské hnutí  

Zdroj: volby.cz

čtk