Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pacient je onen článek řetězu, kvůli kterému se celá šaráda pořádá. Ovšem právě ten nikoho příliš nezajímá

11. 11. 2023 | 5:00

Kdyby se každý staral sál o sebe, je na světě o každého postaráno, praví lidová tvořivost a dává to logiku. Ovšem jen  do chvíle, než člověk potřebuje pomoc od druhého. Zcela soběstačný snad nedokáže být nikdo. Proto si z daní platíme služby jako je bezpečnost, zdravotnictví, školství, správa země, atd.

UranVýstavba
Foto týdne: Pohled na budobu libereckého Uranu (t.č. ve výstavbě) bude brzy přívětivější. Rekonstrukce budovy skončí v polovině příštího roku. V přízemí vznikne odbavovací hala pro cestující. Foto z FB profilu Liberec.cz

Zkrátka, každý nemůže být sám sobě, například, policajtem, doktorem, ministrem či vysokoškolským učitelem.

Mám za sebou epizodu z tuzemského "erárního" zdravotnictví. Ano, tušíte správně. Ono "poděkování sestřičkám a lékařům za perfektní péči a přístup" aplikovat nelze. V mém případě zdravotníkům patří samozřejmě velké poděkování a úcta, že mě zbavili zdravotního problému, který nešel vyřešit jinde a jinak. Ale to je tak všechno. Víte, žlučník vám žádný privátní doktor na navoněné soukromé klinice zřejmě nevyřízne. V tomto případě se musíte spolehnout na služby státem organizovaného zdravotnictví

Jako laik, bez hlubších znalostí problematiky a souvislostí chodu tak složitého organismu, jímž naše zdravotnictví bezesporu je, jej mohu hodnotit jen jako pacient. To je onen článek řetězu, kvůli kterému se celá ta šaráda pořádá, ovšem nikoho moc nezajímá.

Jinak by přece nemoho být vůbec možné, aby se kvůli platovým požadavkům (nejen) doktorů zase odkládaly dávno již naplánované operace. Vědí vůbec ti lékaři, že se na plánovanou operaci žlučníku čeká osm měsíců až dva roky? Když se tento problém začal řešit před mou operací, pravila jsem, že mě klidně mohou odoperovat v pracovní době, když jim jde o to, aby nemuseli sloužit tolik přesčasů.

Moc jsem si neposloužila, ale stihla jsem to. Protest má začít až za několik dnů, a to už snad budu mít venku i stehy. Navíc, jak praví další lidová tvořivost, "stehy vytáhne i vrátnej". Ano, ten, co "picne slepák či žlučník ve výtahu...".

Teď se jakékoliv nemocnici, dá-li bůh, hodlám vyhnout velkým obloukem, protože si nedokážu ani představit, co se tam bude dít, až v státem placeném zdravotnictví vypukne stávka. Ono to tam jako ve stávce občas vypadá pořád...

Po mém soudu je ale největší slabinou tuzemského zdravotnictví, z pohledu pacienta, způsob komunikace.

Možná nad tím mávnete rukou, ale když vás sestra peskuje za to, že máte málo viditelné žíly a nejde jí napíchnout kanyla, myslíte si své. Jako bych si žíly mohla jít někam vyměnit. A když si pak lékařka poplete dvě pacientky, které spolu vůbec neleží na pokoji, mají jiné diagnozy i jiné operatéry, je něco špatně. Chybka se vloudila, chápu, ale nikdy nepochopím snahu ji zaretušovat tak závažnými komunikačními fauly.

Rovněž mi vadí ta zoufale falešná hra na ochranu osobních údajů. Před nástupem na hospitalizaci podepisujete tunu papírů, díky nimž se nemocnice předem vyviňuje z všemožných komplikací, jež mohou nastat. Podepisujete i souhlas, jak se bude nakládat s vašimi osobními údaji. A pak před sesternou vidíte velkoplošnou obrazovku, na níž jsou uvedeny všechny vaše osobní údaje včetně plánované medikace. Může si jí přečíst každý, kdo právě zevluje po chodbě.

Fakt mi nijak zvlášť nevadí, že všichni vědí, jak se jmenuji, že jsem stará a že mi v 18 hodin nasadí další pytlík antibiotik, není to nic tajného. Ale přestaňme si, prosím, hrát na to, že chráníme soukromá data nemocných. A to se vůbec nezmiňuji o tom, co všechno jsem vyslechla, když jsem o pár měsíců dříve ležela na kapačkách za závěsem na pohotovosti. Tehdy jsem mohla rovnou psát černou kroniku. Se jmény i diagnozami.

Přiznám se, že jsem si po lehkém šoku, jenž jsem utrpěla v erárním zdravotnictví, musela spravit chuť a na jiný lékařský zákrok se raději objednala do privátní ordinace. Ony ty ordinace "na pokladnu" stejně nové pacienty nepřijímají, a pokud ano, objednávají na příští rok a za registraci či objednání předem vyžadují platbu. Za možnost získat termín po mě jedna taková lékařská praxe chtěla 635 korun.

Tak jsem se namíchla a zavolala na soukromou kliniku. Termín jsem dostala hned následující den a platba za výkon byla srovnatelná s "erárem". Jen to bylo na férovku, s účtenkou.  

Mám pocit, že se naše zdravotnictví totálně rozložilo. To nevzniklo za poslední dva roky, to je důsledek desetiletek neřešení problémů. Ambulantní praxe, v nichž pacient nic neplatí, protože jsou financovány z veřejného zdravotního pojištění, mizí před očima, nemocniční praxe řeší jen sebe sama. Pacient je jen v roli obtížného hmyzu, který to ale všechno platí. Podívejte se na výplatní pásku, kolik do společného měšce s etiketou Veřejné zdravotní pojištění každý měsíc přihazujete.

Tak dost. Dáme něco normálního...

Liberec roční poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu na příští rok s největší pravděpodobností zvyšovat nebude, i když zvažoval jeho navýšení z 840 korun na 990 Kč. Narůst nákladů zhruba o 22 milionů korun zaplatí radnice ze svého rozpočtu, neboť na zvýšení poplatku není shoda v koalici.

Ještě, že tak...

Liberec sice prodlouží od příštího roku dobu platnosti základní přestupní jízdenky pro MHD i pro pracovní dny ze 40 na 60 minut. Hodinovou platnost má zatím jen o víkendech nebo svátcích. Ale: Cestující za ni zaplatí více peněz, při on-line nákupu její cena stoupne z 24 na 28 korun, papírová verze zdraží z 24 na 34 korun.

Trochu si lámu hlavu, kam se lze MHD v Liberci za hodinu dostat (spolehlivě přes celé město, snad až na Bedřichov) a není-li prodloužení doby platnosti jízdenky jen optický klam a šidítko. Občas teď jezdím z ryzí periferie do centra a cesta mi netrvá déle než deset, patnáct minut, a to počítám i stání v koloně. Kupuji jízdenku na minut 40 (kratší neexistuje), nově to bude na minut 60. Proč? Budu-li chtít dojet přes celé město do hor, ráda si koupím přestupní tarif za odpovídající cenu.

Na 18 místech v Libereckém kraji musí mít od pátku auta zimní výbavu. Silničáři dopravní značení "Zimní výbava" aktivovali kvůli očekávanému ochlazení, v horách mělo mrznout.

Koukám z okna, a nic. Meteorologové zase neodhadli ani to, jak bylo včera. Sama přezuto nemám, měla jsem jiné starosti...

Nový parkovací dům v sousedství sídla kraje v Liberci bude o něco dražší. Po sedmém dodatku kraj za stavbu zaplatí přes 246 milionů korun, o 13 milionů více, než bylo původně ve smlouvě. Je to navýšení téměř o šest procent. Důvodem jsou vícepráce, víc bude například nabíjecích stanic pro elektromobily, než projekt původně počítal. Náklady ale zvýšil také třeba antigraffity nátěr fasády.

Tuším výživné téma pro libereckou opoziční partu. Ta po takových a podobných informacích pase jako příslověčná slepice po flusu.

A po těchto informacích zase pasu já: Nový Bor a sousední Radvanec na Českolipsku od pondělí spojuje zrekonstruovaná silnice a nová cyklostezka. Společný projekt obcí a Libereckého kraje přišel na 50 milionů korun, polovinu zaplatila Evropská unie. Hlavním přínosem nové stezky je odklonění cyklistů a chodců z frekventované, poměrně úzké a místy i nepřehledné silnice třetí třídy.

Před zimou nic moc, ale zjara to hned otestujeme.

Hezký víkend.

Alena Roubalová