Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po zkušenostech se schopností vlády by mělo být krajské reprezentaci jasné, že pomoc najde na konci vlastní ruky 

05. 01. 2021 | 5:00

Při dnešní videokonferenci k očkovací strategii, která se uskuteční za přítomnosti hejtmanů a vládních činitelů, mají zaznít noty, podle nichž se bude hrát při všeobecné vakcinaci na covid-19. Vláda by měla oznámil, jak bude očkování probíhat v terénu. Náznaky už byly sice zveřejněny, ovšem propagandistický obsah premiérova kanálu na You tube opravdu nelze považovat za oficiální zdroj informací k tak závažné logisticko-zdravotnické operaci, jíž proočkování většiny populace bezesporu je.

ockovani2irma
Foto: Artur Irma

Od jara, kdy pandemie vypukla i v našich zeměpisných šířkách, se ale krajské reprezentace utvrdily v tom, že faktické provedení veškerých vládních not vždycky zůstane pouze na nich. A to hlavně v krajích, kde stát nemá žádnou nemocnici.

Vzpomeňme na jarní šití roušek, výrobu dezinfekce, urychlenou produkci ochranných pomůcek z nanomateriálů, atd. Po státu, poté, co si kraj po vlastní ose zorganizoval všechno ostatní, se vlastně chtěly jenom respirátory a „atombordely“ (viruodolné obleky pro zdravotníky), jež nešlo vyrobit na koleně a ani si je koupit ve vlastní režii. A jejich dodávky drhly do poslední chvíle první vlny.

Už tehdy běhal sociálními sítěmi vtip, co se bude dít, až dojde na všelidovou vakcinaci, která jako jediná dokáže udělat přítrž pandemii a vrátit život do běžných kolejí. Dnes už víme, že si očkovací látku naštěstí svépomocí míchat nemusíme, otazníky se ale nadále vznášejí nad její aplikací.

Proto moje otázka zaslaná na včerejší tiskovou konferenci, konanou po jednání krajského krizového štábu, vůbec nebyla předčasná ani mimo, jak ji patrně vyhodnotil ten, kdo dotaz ani nepoložil, a tudíž na něj nemohla přijít odpověď.

Zeptala jsem se: Má vedení kraje, bez ohledu na to, co vypadne v úterý z vlády, nějaké vlastní scénáře a nápady, jak zvládnout masové očkování, pokud by se stal zázrak a vakcíny přišly i pro běžnou populaci, tedy nejen pro první linii a další vybrané skupiny obyvatelstva?

Odpověď žádná, ale v okolních krajích jejich představitelé nápady o sto šest hýřili už během pondělka. Praha má mj. připraveny mobilní očkovací týmy pro domovy seniorů, které už teď mají problém dohnat svého praktika (cit. z twitteru pirátského primátora Hřiba), a zaměřila se i na učitele, o nichž v nastíněné vládní strategii zatím nepadlo ani slovo, byť musí učit děti, které se očkovat nebudou.

Asi nejdále šel jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba z ODS, který představil celý komplex námětů, jak v terénu plošnou vakcinaci obyvatelstva zvládnout. Možná se stane základem krajských strategií, protože není vyloučeno, že výhrou bude, když stát do regionů pošle alespoň patřičné množství vakcíny. Tu si kraje vlastními silami opatřit nemohou.

Kuba mi mluví z duše, když říká, že musí vzniknout velkokapacitní centra s vyřešeným parkováním pro hbitý příjezd a odjezd (stadiony, výstaviště) ve všech velkých sídlech i menší centra v obcích, kam přijedou očkovací týmy za občany. Že se musí očkovat i mimo zdravotnická zařízení, protože ta nejsou na očekávatelný nápor zařízena a hlavně – potřebují také léčit. Že se 80letá osaměle žijící paní sotva zaregistruje do nějakého rezervačního systému a pokud hůře slyší, ani si nikam nezavolá, a že praktičtí lékaři musí vědět už teď, co se po nich bude chtít, aby se zařídili. Bude-li to vůbec v jejich možnostech.

Samozřejmě, toto všechno bude aktuální, až bude vakcíny dostatek a nebude se do krajů dávkovat po krabicích s 975 exempláři. Jenomže tyto scénáře pro masívní očkování nelze dělat až ve chvíli, kdy do krajů vyrazí vlaky a kamiony s vakcínami pro každého. Je třeba mít logistiku zvládnutou hodně dopředu, protože se může stát, že vakcíny bude náhle dostatek, neboť celosvětová poptávka roztáčí výrobní kapacity doběla.

Přece jen vakcíny pro své členy objednává EU, která má na světových trzích (naštěstí) jinou pozici než jednotlivé státy a jejich více či méně schopné vlády. Byť jsou nyní evropské orgány ostře kritizovány, že je ve frontě předběhly USA, Izrael nebo Velká Británie, raději si ani nepředstavovat, jak by to dopadlo, kdyby si každá země očkovací látku objednávala po vlastní linii. To by se kromě výrobních kapacit doběla roztočilo i přeplácení. A v této disciplíně, vzhledem k aktuálnímu stavu eráru, Česko přeborníkem rozhodně není.

O zvládnutém očkování lze hovořit až ve chvíli, kdy se své dávky dočká nejen občan 65 plus, různě nemocný člověk, zástupce první linie či učitel, který musí být v denodenním styku s neočkovanými dětmi, ale každý, kdo o ni stojí nebo ji potřebuje. Například pro cestu letadlem. Se zatím nastíněným tempem se relativně zdravý smrtelník 65 minus, vyskytující se mimo všechny kategorie, jež ho mohou protlačit v rezervačním systému kupředu, očkování dočká až za mnoho měsíců, spíše ale let.

Takže základem je mít čím očkovat a mít všechno k velkokapacitní vakcinaci zorganizováno předem. Vždyť i hejtman, lékař a organizátor Kuba říkal, že samotné píchnutí do ramene je na celé plošné vakcinaci to nejsnadnější. Je-li čím, kým, kde a koho píchnout, je vyhráno.

Alena Roubalová

Foto: Artur Irma

Kraje připravují vlastní očkovací strategii proti covidu

Některé kraje připravují vlastní očkovací strategii proti koronaviru. Kromě Jihočeského kraje, jehož hejtman Martin Kuba (ODS) ji představil v pondělí, jde třeba o Středočeský, Moravskoslezský, Plzeňský, Královéhradecký nebo Pardubický kraj. "Zkušenost s distribucí ochranných prostředků nám velí, že se musíme připravit bez ohledu na stát," uvedl pardubický hejtman Martin Netolický (3PK). Také Ústecký kraj si zřejmě bude očkování řídit podle sebe. Naproti tomu Jihomoravský kraj si vlastní strategii vytvářet nebude. Vyplývá to z vyjádření hejtmanů pro ČTK. Hejtmani vyčkávají na úterní jednání s ministrem zdravotnictví.

Hejtmani budou s ministrem Janem Blatným (za ANO) jednat právě o očkovací strategii. Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) očekává jeho návrhy na další postup. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) mezi hejtmany obecně panuje shoda na zahájení práce na jedné variantě strategie s tím, že by to mohla být ta jihočeská, rozhodně by měla být v souladu s národní strategií. "Za sebe říkám, že obě varianty se musí potkat v zásadních parametrech. Důležité je, s jakým postupem přijde ministr zdravotnictví," řekl ČTK Schrek.

Očkovací strategii představil jihočeský hejtman Kuba. Systém podle něj musí řadit zájemce o vakcínu podle věku, zdravotního stavu a jejich diagnózy. Za nezbytnou součást považuje vakcinační centra, v kraji by měla vzniknout v každém okresním městě.  

Středočeský kraj podle krajského radního pro zdravotnictví Pavla Pavlíka (ODS) chystá strategii pro očkování od prosince a nyní je v závěrečné fázi příprav. "Budeme mít strategii, která bude vyhovovat středočeským občanům a středočeskému zdravotnictví," řekl Pavlík ČTK. Hejtmanství se podle něj úplně neodklání od státní strategie vydané v prosinci a v prvopočátcích z ní vychází. "Ale dále v tom širokém veřejném očkování se budeme přibližovat strategii, která je na západ od nás, to znamená i podobný model, jako je například v Jihočeském kraji," dodal radní. Důležité je podle něj zajistit hlavně "vysokoprůtoková" očkovací místa.

Očkovací strategii připravuje i Pardubický kraj. Podle hejtmana Netolického mají kraje nedostatek informací od státu a nejasné jsou definice kompetencí v celostátní strategii. Problematické jsou i počty vakcín a dodávky do území. "Vytvoříme vlastní očkovací strategii rozdělenou do jednotlivých očkovacích etap tak, abychom v našich krajských poměrech byli připraveni, a to včetně požadavků na prostory, zázemí, techniku a personální kapacity," uvedl Netolický. Podle jeho náměstkyně pro zdravotnictví Michaely Matouškové (STAN) bude nutné vytvořit více center jak v areálech nemocnic, tak třeba s využitím středních zdravotních škol. Další etapou by byla centra v každé obci s rozšířenou působností.

I Plzeňský kraj pracuje na vlastní očkovací strategii. Vytvořil pracovní skupinu, která bude mimo jiné řešit logistiku rozdělení dodaných vakcín do nemocnic a vakcinačních center v kraji. "Myslím, že strategii si bude muset udělat každý kraj," řekla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). Kraj má představu o případném vzniku kapacitního očkovacího centra, o němž by se mělo mluvit na středečním jednání krajské očkovací pracovní skupiny. Očkovací centrum chce vytvořit Moravskoslezský kraj, a to na výstavišti Černá louka v Ostravě. Očkovací strategii chystá, čeká ale i na tu vládní.

Královéhradecký kraj připravuje strategii pro očkování minimálně v pěti očkovacích centrech, která vzniknou v březnu. V kraji začala první očkovat státní Fakultní nemocnice Hradec Králové, nejpozději od 11. ledna by měli začít očkovat i krajské nemocnice, zájem projevila i soukromá ve Vrchlabí. ČTK to řekl hejtman kraje Martin Červíček (ODS). V prvním čtvrtletí by měli v kraji projít očkováním zdravotníci, rizikoví pacienti, pracovníci a senioři v sociálních službách. Očkování další veřejnosti kraj plánuje zřejmě ještě v prvním čtvrtletí podle objemu vakcín.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) ČTK řekl, že kraj si zřejmě bude řídit očkovací strategii podle sebe. Už dříve informoval o tom, že ve strategii vlády nejsou zahrnuti například strážníci či pedagogové. "My s tím budeme pracovat a měnit podle našich potřeb," uvedl ve středu Schiller. Dnes dodal, že ohledně strategie povede ještě několik jednání.

Vlastní strategii očkování nechystá Jihomoravský kraj. "Řekli bychom stejně to samé, co říká stát," řekl ČTK hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). O situaci mluvil s ministrem Blatným. Podle Grolicha vláda a ministerstvo zajišťuje vakcíny, kraje zajistí očkování. "Bude centrální registr, který bude počítat s věcmi, které uvedl hejtman Kuba. Systém bude lidi zařazovat a priority budou věk, rizikové zaměstnání nebo rizikové diagnózy," dodal.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) si myslí, že není dobré, aby každý kraj měl svou vlastní modifikovanou strategii. "Považuji za zásadní postupovat podle jednotné očkovací strategie v rámci krajů," řekl. V Karlovarském kraji je systém tří center podle hejtmana dostatečný.

Do Česka před koncem roku dorazily první dvě dodávky vakcíny od firem Pfizer a BioNTech, které mohou stačit pro více než 33.000 lidí. První zásilku si rozdělily nemocnice v Praze, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji, vakcíny z druhé dodávky se dostaly do všech ostatních krajů. Vakcínu dostávají přednostně zdravotníci v nemocnicích a pracovníci záchranné služby. Dnes očkování začalo v posledních třech krajích - v Libereckém, Karlovarském a Zlínském.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že na očkování se mohou od 15. ledna registrovat lidé nad 80 let věku a od 1. února všichni další. Zopakoval, že ČR má objednáno 15,9 milionu dávek téměř pro devět milionů lidí. Liberecký hejtman Půta v pondělí upozornil, že v Libereckém kraji nebude možné v lednu začít očkovat zájemce z řad veřejnosti. Z přislíbených dávek vakcíny na to podle něj není rezerva.

www.cn.cz