Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podivný svět před monitorem: "Zlaťáky s Goťákem" zavařily jen facebook, stroje v mincovně nikoliv

05. 10. 2019 | 6:00

První říjnový týden přinesl smutek do mnoha českých domácností. Prvního října před půlnocí navždy odešel letos osmdesátiletý Karel Gott. Záměrně se vyvaruji všech přívlastků, protože každý jej vnímal po svém. Všichni se ale shodnou na tom, že zpívat tedy uměl. A zpíval dobře, rád a dlouho.

Stranou všeho třeštění, kterému je republika skonem Slavíka slavíků stále ještě vystavena, se odehrála historka, která zapadla do těžko uvěřitelné mediální mozaiky, jež stihla vzniknout jen pár hodin po oznámení smutné události. Novinářští profíci moc dobře znají metodu aplikace celostátní události na místní poměry. Což se i stalo.

Jediné oficiální fotografie a záběry Karla Gotta, jimiž disponuje místní novinářská obec, pocházejí z České mincovny, kam si Mistr už od svých pětasedmdesátin jezdil razit první exempláře mincí a medailí, jež byly věnovány jeho tvorbě – pěvecké i malířské. Ty zlaťáky jsou prodejní, stojí kolem 30 tisíc, medaile pak vyjde na víc než milion.

Ti, co nemusí povinně vyrábět senzace a nemusejí dbát, aby zpráva někoho zajímala i za Turnovem, jak s oblibou směrem k Liberci říkávají pražští editoři, oprášili již jednou publikovaná fakta o mincích a medailích a přidali aktuální informace o smrti dvaačtyřicetinásobného Zlatého slavíka.

Ti, co senzace vyrábět musí, například místní zpravodaj jedné z komerčních televizí, vypustili do světa, že lidé začali masově kupovat „zlaťáky s Goťákem“ a vzali jabloneckou mincovnu útokem… Samozřejmě, že nic nebylo dále od pravdy. Zavařen byl pouze facebook, nikoliv razící stroje v mincovně. Ale: Bylo to v televizi a na sociállní síti, tudíž to začalo žít vlastním životem. Lidé mincovně v diskusních příspěvcích nevybíravě spílali, jak se chce, hyena jedna, obohatit na tak smutné události…

Na to mluvčí mincovny musela reagovat. Jistě, mince a medaile, co byly na prodej bez ohledu na datum v kalendáři, se opravdu prodávaly, ale že by mincovna okamžitě začala vyrábět tuny dalších, aby na skonu nejpopulárnějšího českého zpěváka vydělala?

Cituji z FB profilu Lenky Klimentové z ČM: „Slova jako hyenismus, fuj a styďte se, mohu přehazovat vidlemi. Jestli si někdo myslí, že jsme schopni za 24 hodin vytvořit návrhy, nechat je odsouhlasit, vymodelovat sádry, přenést průměr 20 cm na 28 mm, vyfrézovat a vyleštit razidla, objednat a dovézt zlaté střížky, vyrazit, zabalit a adjustovat hotové medaile a souběžně je rovnou prodávat.... tak vůbec neví, o čem diskutuje. Ale facebook je někdy tak trochu žumpička....“ .

Žumpička? Po mém soudu velkokapacitní septik.

Dali jsme i na náš profil informaci, že Liberec bude muset za deset milionů rozšiřovat nástupní ostrůvky a zálivy, aby se tam vešly kloubové autobusy, jež nyní jezdí i po krajském městě. Nastal očekávatelný poprask. Deset milionů kvůli takovému šrotu (míněny vysloužilé velkokapacitní vozy z Prahy)? Odpověď zní, ano. Vozy dorazily v dubnu letošního roku a podle tehdejšího vyjádření DPMLJ by měly sloužit minimálně tři roky. Tak dlouho žádné provizorium týkající se ne/bezpečného nastupování platit nemohlo.

Až ten „šrot“ dojezdí, zřejmě dorazí nové kloubové autobusy, protože v něčem se cestující přepravovat musí, a infrastruktura už bude připravená. Velkokapacitní vozy jsou řešením neradostné situace v MHD, která se přetřásá na každém jednání zastupitelstva. Je to totiž osvědčená a líbivá metoda, jak nakopnout aktuální městskou vládu. Potíže v MHD byly za úplně každé reprezentace, protože není dopravní podnik ten, aby se zalíbil lidem všem… A ten liberecký se líbí čím dál tím méně.

Na celé situaci s deseti miliony na zvětšení ostrůvků, ale i rozehraná eskapáda kolem fasády Uranu za 40 milionů, je pohoršující snad jen to, jak současné vedení krajského města neumí tak zjevné věci správně směrem k veřejnosti vykomunikovat. Vysvětlit jí, že se do kanálu žádné peníze nesplachují. Není pak divu, že opoziční propaganda zavětří příležitost. Jak známo, kritika jí jde skvěle.

MHD by se obecně měla věnovat větší pozornost, neboť pozře přibližně osminu výdajů krajského města. Pro příští rok by dopravní podnik mohl od radnice dostat 310,5 milionu Kč. Což je rekordní částka a sestává, cit. z TZ radnice: „z kompenzace pro autobusy MHD ve výši 129,7 mil. Kč, kompenzace za tramvaj MHD ve výši 116,5 milionů Kč a kompenzace za tramvajovou linku č. 11 ve výši 64,3 milionu Kč. Zatím ale pořád nejde o konečnou částku…“. Tak to by ale mělo. Každý ví, že šponovat ji vzhůru nelze donekonečna.  

To kraj s prezentací svých rozhodnutí problémy nemá. Jeho PR funguje téměř příkladně, protože v krajském mrakodrapu nejsou skoupí na počet slov ani myšlenek v tiskových zprávách, a ani v jejich počtu. Tento týden dala krajská politická reprezentace v dostatečné šíři na vědomí, že například do cyklodopravy příští rok nalije dvacet milionů, že vylepšila rajóny pro kuňku i čolka velkého i že opět pomůže sociálním službám s financováním na začátku roku, než přijdou peníze od státu.

V rozpočtu na to už potřetí vyčlenil deset milionů korun. Celkově od státu žádá na financování sociálních služeb pro příští rok bezmála miliardu korun, což je zhruba o 40 procent více než kraj chtěl na letošní rok. Odhaduji, že kolem toho zase bude spousta problémů, protože erár hubne. Vynakládá miliardy na nesmyslné dárky voličům nynější vládní garnitury a jejích satelitů.

Tu a tam vyhodí i pár milionů za bouchnutí do stolu. To je příběh deseti milionů, na které daňové poplatníky vyjde premiérův telefonát na ŘSD, aby se posunul termín zahájení opravy dálnice. Není deset milionů jako deset milionů. Za ty krajské budou celý kvartál živořit konzumenti a poskytovatelé sociálních služeb, ty státní doslova vylétly komínem jen kvůli aktuálnímu rozmaru „hodného strýčka premiéra“.

Jj, ŘSD. Tato státní organzace už několik let, pro laika nesmyslně a na etapy, opravuje průtah Libercem a rychlostní komunikaci z a do Liberce. V pátek "zabodovala" s oznámením, že sice vozovku před tunelem ve směru na Děčín opravila a otevřela, ale hned v pondělí že ji zavře v opačném směru, na Turnov. Přesto, že bylo oznámeno, že 6. října bude kolem libereckého tunelu konečně hotovo. Užíváme si tam ve frontách už dlouhé měsíce, stejně tako celé léto na dálnici u Hodkovic.

Držet slovo se už nenosí?

Tak to teď v našich zeměpisných končinách chodí. Výročí sametového třesku na krku, bolševik už zase u vesla a přehlídka "objektivních potíží" znovu na obzoru.

Ještě, že rostou houby. Tak rychle na ně, než stát vymyslí, jak jejich sběr zpoplatnit nebo alespoň omezit. Bude-li se inspirovat v sousedství, není to vůbec žádná utopie.

Hezký víkend.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář