Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podle předpovědi počasí skončilo léto, horko ale ještě bude. Vrcholí kampaň před parlamentními volbami

18. 09. 2021 | 5:00

Týden, kdy se září překulilo do druhé poloviny, přinesl předvolební televizní debatu lídrů politických stran a hnutí, kteří do parlamentu kandidují v Libereckém kraji. "Nejen po lídrovi" volíte je, ovšem vystoupení před kamerou může ledacos naznačit a poodhalit.

golfDítě
Liberecká golfová Ypsilonka patří o víkendu dětem. S golfem lze začít v každém věku a vůbec k tomu nejsou potřeba velké peníze. Nutno vyzkoušet a zjistit vše potřebné. Golf je zábava pro celou rodinu. Ilustrační foto

Výhodu mají samozřejmě "osvědčení kozáci", kteří se po parlamentních chodbách, kancelářích i sálech pohybují už roky. Umějí s patřičným přehledem pohovořit o čemkoliv, trému dokáží potlačit. Poslanci Petr Beitl (ODS/Spolu) i Jan Farský (STAN/Piráti) tuto pro vrcholného politika nezbytnou výbavu předvedli ukázkově, Jana Pastuchová (ANO) a Radovan Vích (SPD) jen střídavě úspěšně.

Na nich je vidět rétorická jistota pouze ve vlastním ranku, v tématech obecnějších se dostaví těžce skrývané tápání. Zatímco Vích užívá osvědčenou komunikační metodu "nevíš-li, převeď rychle hovor k něčemu, co umíš", Pastuchová nedokáže ani to. Na první pohled je jasné, že je sice těžce nabrífovaná, ale přirozený řečnický talent a všeobecný rozhled zkrátka chybějí. Když neví, blábolí, hází "termíny a termity" - všecho jedno. Splést si PPP projekt (způsob financování veřejných staveb mixem státních a privátních peněz) s PPF už je jen žertovný moment, nikoliv přeřek, jak se snažila předstírat.

Mimoparlamentní zájemci o pozici v zákonodárném sboru se vlastně širší veřejnosti představili poprvé. Pamětníci mohou pamatovat jen Josefa Jadrného (ČSSD), krajského náměstka z prvního období hejtmana Martina Půty. Komunistu Jana Korose a Janu Pauchovou z Přísahy spatřili v centrálním mediálním prostoru poprvé. A podle čísel z volebního potenciálu to vysoce pravděpodobně vypadá, že i naposled.

Bude to po mém soudu dobře, protože názory partají, jež reprezentují, například na daně, jsou vysoce nebezpečné. Nadměrným zdaněním nadnárodních korporací, technologických zahraničních firem, bank a dalších velkých hráčů, se docílí jedině toho, že svou novou daňovou zátěž promítnou do ceny pro koncového zákazníka (občana). Vymalováno.

Tomu se mj. zvýší bankovní poplatky a zpoplatní například vyhledávání na google či používání sociálních sítí. Konkrétně u daně digitání je přitom plánovaný přínos do zadlužené státní kasy v jednotkách miliard, což jinde trestuhodně rozhazovaný erár rozhodně nespasí a lidem to hodně zkomplikuje i prodraží život.

Jako cyklistku a motocyklistku by mě mělo potěšit, že parlament schválil jedenapůlmetrový odstup, jímž "musí" auta objíždět jednostopá vozidla. Je to ale jen pustá teorie nebo bolavá praxe. Viděla jsem na twitteru "žertovné video", kdy si reportér za kolo umístil 1,5metrovou šipku a vyrazil do pražských ulic. Samozřejmě, že ho s kolem i šipkou záhy povalil autobus. Naše silnice na takovou novinku totiž nejsou vůbec stavěné.

Byla jsem teď na pár dní na dvou kolech projela velký kus Krušných hor a Šumavy a hlásím, že tam, kde to jde, tam nás auta s patřičným bezpečným odstupem objížděla už teď, bez zákona. Kde to prostorové možnosti neumožňovaly, tam nás objížděla natěsno. Logicky.

Když je na horské silnici plná čára a jeden pruh je dva metry široký, přičemž cyklista způsobně jedoucí při krajnici zabere cca metr, nedá se vlastně předjet. Představa, že mi za zády několik kilometrů funí kolona aut plných nervózních řidičů, je daleko horší než předjetí s menším odstupem nebo přejetí plné čáry. On ale ten uzákoněný odstup stejně nikdo dodržovat nebude, neboť mnohdy ani nemůže, vznikl jen jako bič na šoféry v případě kolize.

Bezpečnosti cyklistů by především prospělo, alespoň mimo města, vybudování stezek a tras, kde by se nemotali chodci a bruslaři a nesměla tam vůbec žádná vozidla. Nedávná tragická kolize cyklisty s traktorem, který kvůli sklizni vnikl na cyklostezku a nikdo ho tam nečekal, je dostatečně výmluvná. U nás v Jizerkách dobře známe situaci, kdy se na panelové páteřní cyklotrase přetlačujete s traktory a jinými mechanismy lesáků, které se snaží likvidovat kůrovcovou kalamitu. Dobře, je to asi nezbytné, ale chtělo by to alespoň nějaké varování předem.

Zajímavé je sledovat, jak se kůrovec roztáhl po českých pohraničních horách. Kalamita, jejíž rozsah vás opravdu vyděsí v Lužických horách, v Česko-saském Švýcarsku a ústecké části Krušných hor, náhle skončí v druhé půlce Krušných hor, tam, kde se láme Ústecký a Karlovarský kraj. Zapátrala jsem u místních a dozvěděla se, že na západě Němci mocně práškovali, čímž před broukem ochránili nejen svoje území, ale i sousední západočeskou lokalitu.

Je doslova balzámem na duši i oči projíždět krajinou, kde smrky pořád mají větve až k zemi a rezavá barva uschlých stromů se v lesích vůbec nevyskytuje. Je paráda kochat se mnoha odstíny zeleně, nikoli desítkami nevzhledných, smutných pasek, z nichž lesáci vytěžili dřevo, ovšem zapomněli po sobě alespoň v náznaku uklidit.

Problémy měla uprostřed týdne kabinová lanovka na Ještěd v Liberci. Byla den mimo provoz kvůli technické závadě na pohonu. Vadné bylo čidlo, které hlídá otáčky motoru. Kvůli technické závadě lanovka stála naposledy  loni v prosinci, když řemeslníci museli vyměnit poškozené ložisko na takzvaném lanáči. Visutá lanovka na Ještěd s dvěma kabinami pro 35 lidí je v provozu přes 85 let.

Top sportovní událostí týdne je úspěšný vstup fotbalového Jablonce do Evropské konferenční ligy domácí výhrou 1:0 nad rumunským mistrem Kluží. Utkání skupiny D rozhodl v 52. minutě Václav Pilař proměněnou penaltou, před níž byl vyloučený hostující Mário Camora. Svěřenci trenéra Petra Rady sehrají druhé utkání v nově vzniklé soutěži za dva týdny v Alkmaaru.

Sprinter Jan Veleba si na termínově odloženém celostátně významném atletickém Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově vylepšil sezonní maxima na 100 i 200 metrů. Kratší trať vyhrál, na delší skončil těsně druhý. Favorizovaná Nikola Ogrodníková vládla oštěpařkám, i když nepřekonala hranici 60 metrů.

Podle předpovědi počasí skončilo léto, horko ale ještě bude. Vrcholí kampaň před parlamentními volbami a čekají nás mnohá překvapení. Premiér kvůli vlastní propagandě už zase zručně zašátral v eráru, když pumpnul zdravotní pojišťovny o miliony, aby lidem nechal poslat leták, že existuje rakovina a jedině on ví, jak jí předcházet. Oslí hlavu tím nasadil plejádě nejlepších českých odborníků, kteří se na sepsání této osvětové brožury podíleli. Je ovšem jejich boj, že se nechali zatáhnout do politických kejklů. Za prokázanou službou se ovšem často skrývá přislíbená protislužba...

Jako pravidelný plátce tisícovek do kasy VZP se mi takové hýření pranic nelíbí a nejsem sama. Nejnovější příspěvek z veřejných peněz pro kampaň vládního ANO naštěstí vzbudil patřičný rozruch následovaný příslibem, že se marketinková akce přesune až za volby. Propagační materiál vytištěný za peníze vybrané na zdravotní pojištění už je ale na světě a do schránek půjde. Myslete na to, až se zase bude pořádat veřejná sbírka na pomoc někomu, komu zdravotní pojišťovna odmítla zaplatit životně důležitou léčbu s odůvodněním, že prostředky veřejného zdravotního pojištění jsou velice omezené. Jak kdy, že...

Prezident zase ulehl v nemocnici, neboť "byl dehydrovaný a vyčerpaný", jak s dvoudenním zpožděním oznámil jeho trestuhodně lelkující mluvčí. Vzhledem k tomu, že se hlava státu poslední roky opravdu nepřetrne, lze si při takovém sdělení drze pomyslet cosi o kocovině. V ní je člověk "dehydrovaný a vyčerpaný" vcelku běžně, jak píší v odborné litaratuře. Že si Hrad dokáže takto naběhout na vidle je vizitkou jeho osazenstva. Už se ani nesnaží mlžit a vymýšlet nějaké ušlechtilé důvody, proč je hlava státu opět mimo provoz. A přitom jí stačilo dát napít. Vody, ne vodky.

Všem normálním lidem hezký víkend.

Alena Roubalová