Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pokud město nedokáže stanovit rovné podmínky pro vyměření daně, je to jen a pouze jeho vizitka a neschopnost

18. 05. 2024 | 5:00

Peckou týdne označím novou silnici na Libereckou Výšinu, ovšem až bude hotová. Ještě se dodělává její dolní úsek, ale vyjet po novém koberci se už dá. Jen by mě zajímalo, jak se to tak přihodí, že se udělá nová silnice k soukromému restaurantu, zatímco ostatní uličky v téže lokalitě mohou i nadále sloužit jako tankodromy.

CLrehabilitace
Fotografií týdne jsem ustanovila tento snímek z dětské rehabilitace v českolipské nemocnici, která se tento týden dočkala rozšíření. Foto: NsP Česká Lípa

Ptám se samozřejmě pro (toho zprofanovaného) kamaráda...

Fackou týdne pak stanovuji další výmysl politických aktivistů, že si konkrétní liberecká firma zařídila, že nemusí platit vyšší daň z nemovitosti. Bizár složený z pomluv a nehorázností pokračuje.

Že i Liberec významně zvýšil daně z nemovitosti vědí všichni, kdo něco vlastní, a tudíž jim v datové či domovní schránce přistál nový výměr. Protože jsem majitelkou realit na několika adresách, mám srovnání. V Liberci mi daň, vyjádřeno v procentech, vyrostla nejvíce. Věřím, že se stejně stalo všem vlastníkům nemovitostí. A k takovému zdražení město ještě podnikajícím subjektům zvýšilo daň z průmyslových a obchodních areálů. Už se o to snažilo loni, neprošlo to, protože chyběla jednotná metodika.

Tak se někdo na radnici hluboce zamyslel, metodiku, vycházející z územního plánu (jež má být spravedlivá) dovymyslel a zastupitelé zvýšení daně podnikatelům zvýšili na dubnovém jednání. Už tehdy radniční opozice s tím směšným názvem vybájila příběh, jak se daň zvýší všem, kromě oné firmy se skladovým areálem v Harcově. Bylo to nesmírně trapné už tehdy, protože snad jen pošuci neposkvrnění prací a zkušeností mohou myslet vážně, že si nějaký daňový subjekt může určit, jakou daň platit bude, kterou ne a jaká bude její výše.

Bláhově jsem se domívala, že tahle liberecká báje a pověst bude mít jepičí život ohraničený kašpařením opozice na jednání zastupitelů. Omyl. Opoziční lolistická propaganda ji tento týden oprášila a začala rozvíjet do rozměrů absurdního divadla. Řekněme si to na férovku: Pokud město nedokáže stanovit rovné podmínky pro vyměření daně, je to jen a pouze jeho vizitka a neschopnost.

A je nadmíru hloupé na právnické osoby svádět neumění komunálu stanovit spravedlivě výši daně. Zvlášť, když se to týká firmy s miliardovým obratem, a je tudíž úplně liché domnívat se, že by mu zvýšená daň z areálu na kraji města nějak zamávala s cash flow. Tohle může vymyslet jen ukázkový megatruhlík. Ale protože takových megatruhlíků máme plnou radniční aktivistickou opozici, bůhví, co vymyslí příště.

Její schopnost posunovat dnem směrem k dalšímu vlastnoručně sestrojenému dnu je až neuvěřitelná...

Po měsíci Liberecká reputační kauza ale vychládá, je třeba přitopit pod kotlem. Každopádně: Dva vazebně stíhaní v její první větvi jsou od pátku doma, protože vazební důvody pominuly. V druhé větvi už jen opoziční propaganda ukoptěně recykluje, co už jednou vylhala, a třetí větev se ještě ani nestačila rozvinout. Pořád tvrdím, že se s tím čeká před krajské volby, protože teď by si "půtobijci" jenom vystříleli prach.

Teď už jsou ale patrné její důsledky, na které doplatí široká veřejnost. Bazén se nezačne opravovat dřív než na podzim (teorie, praxe bude daleko děsivější), protože Liberec v pátek oznámil, že v souvislosti s městskou reputační kauzou prověří zakázku na rekonstrukci bazénu za tři čtvrtě miliardy korun. Z opatrnosti vymění i administrátora této soutěže a nechá si "poradit" na dvou odborných vysokých školách.

Pro veřejnost tak bude přes letní prázdniny bazén v omezené míře k dispozici, přestože kvůli chystané modernizaci byl uzavřen už v dubnu. V červenci a srpnu bude pro veřejnost přístupná jen sluneční louka a pětadvacetimetrový bazén. Nebudou fungovat šatny, bude se přicházet zvenčí... a zřejmě se převlékat jako zamlada. Tedy pod dekou nebo na hulváta...

Mezitím bude vedení města hledat za koho by se schovalo. Autoritu, na kterou může ukázat, nastanou-li nějaké další problémy, že to byla ona, kdo mu pomohl rozhodnout.

Není nad to, když volené samosprávě úplně spadne řetěz...

Nezbývá než se zeptat s klasikem? A komu tím prospějete? Určitě ne těm, kdo nemají vlastní bazén na zahradě. Těm druhým byl, je a bude veřejný bazén ukradený...

Proto se raději věnujme něčemu užitečnému:

Nemocnice v České Lípě přestěhovala a rozšířila rozsah služeb své dětské rehabilitace, důvodem je rostoucí počet pacientů. Oddělení slouží nejen pro Českolipsko, ale i pro sousední regiony, část Ústeckého kraje a část Mladoboleslavska. Pro nově vytvořené Centrum dětské rehabilitace, jehož součástí je i dětská logopedie, upravila nemocnice za více než milion korun prostory bývalých zubních ordinací.

A Česká Lípa podruhé: Rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě zvítězila v 20. ročníku soutěže Stavba roku Libereckého kraje nejen u veřejnosti, ale také u odborné poroty. Stavba získala hlavní cenu, která od roku 2019 nese jméno autora hotelu a vysílače Ještěd, architekta Karla Hubáčka, od jehož narození v únoru uplynulo sto let. Porota ocenila nejen stavbu, ale také komplexní přístup k historické budově.  Rekonstrukce Jiráskova divadla stála město 197 milionů korun a trvala tři roky. Nejstarší části rozlehlé budovy jsou z poloviny 14. století.

Most přes Jizeru v Semilech bude od 27. května kvůli rekonstrukci pro dopravu zavřený, stavbaři ho zbourají a na jeho místě postaví za 80,4 milionu korun nový. Hotový by měl být do konce letošního roku.

A Semily ještě jednou: Obnova atletického stadionu v Semilech bude zhruba o dva miliony korun dražší, než se původně počítalo. Město dá vyměnit i fotbalový trávník a jeho odvodnění, které je v horším stavu než se původně předpokládalo. Projektanti původně náklady odhadli na 86 milionů korun, v soutěži se stavbu podařilo zlevnit o 30 procent na 60 milionů. Téměř 12 miliony přispěje městu na stavbu Liberecký kraj z nového programu na podporu sportovní infrastruktury.

Jablonec nad Nisou znovu přispěje na pobyty nejmenších dětí na příměstských táborech. Zájem mezi rodiči v posledních letech roste. Loni tak radnice přispěla na pobyt 325 dětí a rozdělila na to bezmála 210.000 korun, o pětinu víc než v roce 2022. Finanční příspěvek města je možné žádat pouze na pobyt dětí z mateřských škol a žáků z prvních tříd.

Nebo: Jablonec nad Nisou připravuje portál občana, cílem projektu je přiblížit úřad co nejvíce lidem, ulehčit komunikaci s magistrátem, placení poplatků a zjednodušit vyřizování co největšího procenta záležitostí. Ulehčit by měl i samotným úředníkům a zjednodušit pohyb dokumentů po radnici. Na projekt zhruba za 7,34 milionu korun bez DPH získalo město šestimilionovou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

Sérii mimolibereckých událostí uvádím zejména proto, aby bylo jasné, že se i v této pohnuté době dá na komunální úrovni ledacos realizovat. A že to jde i beze scén a soustavného nasazování příslovečných psích hlav.

Všem normálním lidem hezký víkend.

Alena Roubalová