Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Poslanec Farský uspěl s projektem zabývajícím se transformací amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie. Na půl roku mizí do USA

12. 01. 2022 | 5:00

Od momentu, kdy poslanec za Liberecký kraj Jan Farský (STAN/SLK) na twitteru oznámil, že na půl roku mizí na zahraniční stáž na opačný břeh Atlantiku, přičemž si ponechá poslanecký mandát a "honorář" za funkci poslance, kterou nebude šest měsíců vykonávat, rozdělí mezi neziskovky, kupí se na jeho adresu kritika, gratulace i žerty. Oprávněně a z mnoha důvodů.

farskyBerkiFBPuta
Jan Farský (vpravo) s druhým poslancem SLK za Liberecký kraj Janem Berkim. Archivní foto je z FB hejtmana M. Půty

Třeba jen proto, že část svého poslaneckého platu a velkorysých náhrad (za co, když nebude pracovat pro parlament?) chce posílat i Skautu, organizaci, jíž je dlouhodobým a váženým členem, na čemž si zakládá. To někteří strážci správných politických gest mohou klidně považovat za střet zájmů a ukázkovou "malou domů". Výběr adresátů dobročinnosti, jenž ale spíše zavání odpustky, je ovšem to nejméně divné na Farského postoji.

Jan Farský v Semilech, archivní foto

"Rezignuji na post předsedy klubu STAN a zároveň během svého pobytu v USA budu svůj plat posílat neziskovým organizacím jako jsou Člověk v tísni, Paměť naroda, Skaut. V případě zásadního hlasování, které by vyžadovalo mou osobní přítomnost, kdykoli přiletím zpět," napsal brzy už na trase USA - ČR (a zpět) létající poslanec na twitter a asi se nastačil divit, co všechno se pod svým příspěvkem dočetl.

Vybírám jen namátkou...

- Hned o volbách začínáte dělat vše pro prohru v dalších volbách. Chybí Vám sebereflexe. Nejde sedět na dvou židlích. Nevěřím, že budete létat hlasovat. Škoda, vypadlo to nadějně...

- Chlapi, vy kujóni, vy děláte vše pro to, aby se nám Bureš vrátil v předcasnych volbàch. A s ústavni vetšinou.

- Fulbright je úspěch - k tomu gratulace. Těžko se to vše ale jen tak samo od sebe přihodí přes Vánoce a mimoděk. Tohle jste musel plánovat dost předem a s možností, že to vyjde, jste musel počítat. Proč jste tedy vedl kandidátku?

- Bylo by vhodné, kdybyste se vzdal mandátu. Je potřeba si vybrat mezi osobním rozvojem a práci pro zemi. Obojí dělat nejde.

- Ztrácíte glanc, pane Farský. Chápu, že se těšíte, chápu, že to bude náročné. Ale představte si praktického lékaře, který si dá na dveře ordinace cedulku s textem, že odjíždí na půl roku. Pacienti ho sežerou. Vás by měli sežrat voliči, oprávněně.

- Tohle je opravdu zklamání. Práce poslance přece není jenom o tom účastnit se hlasování.

- Dobrý den, pane Farský, gratuluji k získání grantu. Jako volič Vás však musím požádat, abyste složil mandát poslance. Volil jsem STAN, aby všichni poslanci vykonávali svoji práci na 100%, což z USA není možné. Držet mandát není fér ani vůči tomu, kdo by Vás nahradil.

- Tyjo Honzo, drzim Vam palce, ale uplne takhle jsem si prosazovani zajmu LK v PS jako Vas volic nepredstavoval…

- Máme si tedy myslet, že dělat poslance nemá nic společného s prací na plný úvazek? Za co tedy berou plat a náhrady? Jak si pak máme vážit politiků? Já si myslím, že v této obtížné době je velmi důležité dodržovat pravidla, aby po Babišistánu lidé zas začali státu důvěřovat.

atd., atd.

J. Farský v kostýmu šoféra velorexu.Asi nejvýstižněji Farského krok okomentoval na twitteru Miroslav Kalousek, exposlanec a expředseda TOP09, který, ač aktuálně nepolitik, má v politice stále dost dobrý tah na branku: "Pan poslanec Jan Farský vzkazuje všem voličům, že se vůbec nic nestane, když jimi zvolený poslanec nebude půl roku ve sněmovně pracovat. Je úplně jedno, jak moc si v Oregonu zvýší kvalifikaci. Ten jeho vzkaz veřejnosti, že chodí volit zbytečně, je tisíckrát větší škodou."

Obšírně se k Farského nejnovější pozici na svém facobookovém profilu rozepsal také liberecký zastupitel Zdeněk Chmelík (TOP09), člen zastupitelského klubu SLK: "I přesto, že poslanecký mandát v životě pouze přerušuje profesní kariéru a mnohokrát se do ní musí poslanec po skončení mandátu vrátit, tak s rozhodnutím se vzdělávat na úkor toho mandátu nesouhlasím. Už mě mrzí to, že poslanec (který měl zvolení téměř jisté) s ohledem na svoji práci, na své směřování budoucnosti a na svoji odpovědnost vůči naší zemi dlouhodobě plánuje variantu být půl roku mimo Sněmovnu...

Měl jsem za to, že chceme dělat věci správně a blíže k lidem, což znamená až skoro asketický přístup k práci a věcem kolem nás. Pokud má být naší vizitkou vytváření situací, které běžný občan nemůže pochopit ani přijmout, tak se velmi bojím o náš osud (tím myslím osud současné vlády a její podpory v Poslanecké sněmovně). Netrvalo to dlouho a už jsme jako ONI."

Farského kolega ze SLK, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, ale v reakci na Farského "den slávy" pro Seznam Zprávy uvedl: „Jsem rád, že v době, kdy se v naší společnosti tak často řeší odborné a jazykové předpoklady vrcholných politiků, máme v našich řadách někoho, kdo získá prestižní Fulbrightovo stipendium. … Je plně na Honzovi, jak se k celé věci postaví. Ale ruku na srdce, ani při půlročním pobytu v Americe nebude zdaleka patřit k největším absentérům v parlamentu.“

Co si o Farského kroku myslí opozice, parlamentní i místní (bytostně nesnášející cokoliv zavánějícího SLK či STAN) netřeba popisovat ani citovat. Nenechala si samozřejmě ujít příležitost a nasadila poslanci ukázkovou oslí hlavu, protože si zdatně naběhl na její stále naostřené vidle.

"Dosáhnout Fulbrightova stipendia trvá roky a já jsem tu žádost podával možná už někdy před covidovou dobu," zveřejnil Farský v rozhovoru pro Seznam Zprávy časový parametr svého konání s tím, že řešení, které představil, mu přišlo jako to nejčistší, jako to nejsprávnější. "Za podvod na voličích bych považoval, kdybych odstoupil a ten mandát tady nevykonával,“ uvedl pro SZ.

Jan Farský sice rezignuje na post předsedy poslaneckého klubu hnutí Starostů a nezávislých, ale mandát poslance si ponechá. Chce pracovat externě, online. Fakticky bude půl roku na stáži na univerzitě v americkém Oregonu. Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal stipendium. Plat poslance bude během svého pobytu v USA posílat několika neziskovým organizacím.

"Je to pro mě obrovská pocta, ale také jedinečná možnost dál rozvíjet svou profesní dráhu," uvedl Farský. Půlroční stáž konzultoval s předsedou STAN Vítem Rakušanem i premiérem Petrem Fialou (ODS). "Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili," podotkl pro ČTK.

Farský jako předseda poslaneckého klubu STAN působil i v předchozím volebním období. Svou současnou rezignaci na tuto pozici bere podle svých slov jako samozřejmost. "V případě zásadního hlasování, které by vyžadovalo mou osobní přítomnost, kdykoli přiletím zpět," dodal s tím, že středeční stěžejní hlasování o důvěře vládě ještě stihne.

Farský je poslancem do roku 2010, kdy kandidoval na společné listině Starostů a TOP09. Tehdy s kandidátem topky brázdil Liberecký kraj na motorce se sajdkárou nebo na dvoukole.

Archivní foto z doby, kdy J. Farský osedlával sajdkáru.

Letos za hlasy voličů vyrazil s představiteli pirátské strany a velorexem čili hadrákem. A proč právě velorex, tříkolové vozítko s trubkovým rámem a zřejmě jediné homologované vozidlo s plátěnou karoserií na světě? "Protože ho dlouho slyšíte, než ho uvidíte, když ho vidíte, tak vás ohromí, a když odjede, tak ho ještě dlouho cítíte. Je to vozidlo, které má trošku pobavit, také na něm není naše heslo 'Vraťme zemi budoucnost', ale je tam heslo 'Minulosti bylo dost'," řekl před parlamentními volbami Farský, který hadrák osobně řídil.

Nutnost zaletět na hlasování dolní parlamentní komory, viděno aktuální optikou, nemusí nastat příliš často, neboť vládní strany mají v poslanecké sněmovně pohodlnou většinu 108 hlasů. Ty jsou ovšem k dispozici jen v ideálním případě, kdy je pět partají koalice zajedno. Stačí ale, například, jedna pirátská rebelie opřená o souznící či absentující jednotlivce z ostatních stran Pětikoalice, a pohodlná většina nehezky splaskne. Také se nabízí otázka, zda si Farský bude letenky platit ze svého, nebo z poslaneckého platu a náhrad, a teprve až co zbyde, rozdělí neziskovkám.

Po letošních volbách posílil STAN na 33 poslanců, předtím jich měl jenom šest. Starostové šli do voleb v koalici s Piráty, kteří získali čtyři poslance místo dosavadních 22 poslanců. Piráti si založili vlastní poslanecký klub.

Dvaačtyřicetiletý Farský vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. U komise, která účastníky stáže v USA vybírala, uspěl s projektem, který se zabývá možností transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie. Realizovat ho bude na Oregonské státní univerzitě.

Fulbrightova komise spravuje programy pro studenty, vědce, přednášející, středoškolské učitele a pracovníky neziskových organizací na obou stranách Atlantiku. Na financování se podílí česká i americká vláda, program asistentů pro výuku angličtiny však financuje převážně české ministerstvo školství. Od spuštění programu v roce 1991 prošlo Fulbrightovým programem přibližně 2100 českých a amerických stipendistů.

Stáž v prestižním programu je bezesporu osobní úspěch Jana Farského. Měl by ale, v rámci vnímámí celé pětikoalice, projevit trochu vkusu a přenechat poslanecký mandát náhradníkovi, který bude mít čas vykonávat poslaneckou misi stoprocentně po celé čtyři roky, jak předpokládá i text koaliční smlouvy i dohody mezi Starosty a Piráty.

Laické otazníky vyvstávají i nad "profesním růstem" jmenovaného. Co Jana Farského znám, je politikem. Právník je vzděláním, typickou praxi má minimální. Od mládí byl starostou v Semilech (2006 - 2014) a s tím, jak rostli Starostové pro Liberecký kraj jako politická síla, rostl i Farský. Profesní růst, čítankově krystalický, se mu tudíž přihodil na domácím dvorku. Možná i proto nyní potřebuje roztáhnout křídla a trochu se "vyvenčit" mimo českou kotlinu.

To je sice u muže "mladšího středního věku" pochopitelné, ale v tom případě neměl nikam kandidovat a volitelné místo přenechat někomu, kdo ještě do stadia potřeby rozmachu přes oceán nedospěl, nebo takovou ambici vůbec nemá.

Pustí-li Jan Farský mandát poslance, čímž jednoznačně prospěje pověsti koalice i politické kultuře, nemusí mít obavu, že by se po návratu z Ameriky neuchytil. STAN ve vládě mj. obhospodařuje agendu evropských záležitostí a bezpochyby pro znalce s nastudovanou "možností transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie" uplatnění najde.

Nebo se může jako politický náměstek ucházet o pozici v rezortech, jejichž šéfové přiznali, že si moc netykají s angličtinou. Jako absolvent brněnských práv a prestižní stáže v Americe je může zastoupit na jednáních, jež vyžadují víc, než angličtinu každý rok promrskávanou v restaurantech dovolenkových destinací.

Alena Roubalová s využitím ČTK a sociálních sítí