Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Primátor Liberce nechtíc přiznal, jak "pevně" drží otěže řízení města v rukách. Briefuje ho radniční úředník

30. 07. 2022 | 5:00

Ke krystalické nejapnosti se propracovala liberecká buňka SLK, když se nechala vmanévrovat do rošády, která čpí na míle daleko účelovostí. Posunout poslední den, kdy šlo udělat změny v kandidátní listině pro komunální volby, vysokého úředníka radnice na teoreticky volitelné místo a nedbat, že kandidátka Starostů je společná se zbytky místních lidovců a topkařů, není zrovna košer.

Benatska ctvrtekJanda
Událostí týdne je bezesporu Benátská!. První den byl mj. věnován frontmanovi Olympicu Petrovi Jandovi, který letos oslavil 80. narozeniny. Foto: www.benatska.cz

To si ale budou muset mezi sebou vyjasnit účastníci tohoto „zájezdu“. Pokud je taková zjevná manipulace nechává klidnými, jejich vizitka a vlastně jen potvrzení současného stavu.

Ani trochu ovšem košer není, z pohledu veřejnosti, nikoliv z nějakých obskurních partajních zájmů, že oním privilegovaným úředníkem je městský architekt, v podmínkách Liberce vedoucí jednoho z odborů magistrátu. Tedy politicky neutrální a „nezávislá autorita“. Což je ale konkrétně v Liberci ryzí teorie.

Ten odbor byl ušit na míru jediné osobě, mimochodem. Nikdo jiný, než současný vedoucí Kanceláře architektury města (KAM), by se v éře nynějšího primátora (SLK) vedoucím architektonické kanceláře  nestal. Nikdo proto ani nepředstíral, že na pozici vypisuje nějaké řízení a vybírá z více uchazečů. KAM byl rovnou jeho, pro něj a hotovo.

Už proto se od privilegované osoby čekaly skutky, které diskutabilní začátek její kariéry v barvách a v hojném žoldu krajského města ospravedlní. Srozumitelné a záhy realizovatelné rozvojové plány, jasně pojmenované a reálné priority... a tak. Po více než třech letech se nic z toho nestalo. Kancelář architektury města svým konáním pouze potvrdila, že skutek utek i ve volebním cyklu 2018 – 2022. Další promarněné čtyři roky.

Že by bylo něco pravdy na drbech, že už druhé vedení krajské radnice (2014 - 18 a 2018 – 22) není u vesla proto, aby se snažilo město někam posunout, nýbrž proto, aby několik jednotlivců získalo pozici, moc, plat a prebendy s tím vším související? No to snad ne...

Každopádně: Uran se po osmi letech nadále rozsýpá před očima, oprava bazénu se nepohnula ani o milimetr. Jen je o poznání vybydlenější. A Velké bytové loupeži za bílého dne zabránila jen umanutost jednotlivců z koaličního tábora později podpořeného opozicí... Pokračovat, co všechno primátor a jeho KAM chtěl, ale neudělal a udělal, aniž by o to někdo stál, by se dalo do alelujá.

Už jsme o tom v končícím týdnu psali a sklidili za to „pohlavek“ od pisálka z té příšerné opoziční hlásné trouby, která se aktivuje pouze v případě, kdy je třeba nakopnout hejtmana nebo někoho schopného a tlupě politických aktivistů nepohodlného. Ten erárem placený cosi, co si hraje na novináře, ovšem všechno zmatlal dohromady, po jejichliberecku.

On si totiž architekt - úředník vymyslel důvod, proč vlastně v pozici šéfa KAM nic nestihl, proč je podepsán jen pod několika manuály a obrázky. Proč se chce nově stát radničním náměstkem primátora pro rozvoj. Prý aby mohl něco konečně dělat, byť měl dosud téměř volnou ruku, protože měl „krytí“ přímo od kamaráda primátora. Vybájil, pěkně po změnařsko - bolševicku, že za všechna negativa pod Ještědem mohou velké firmy a kapitál, jež reprezentují.

"My se snažíme pořád, aby rozhodování o osudu města a o jeho rozvoji probíhalo na radnici, aby probíhalo s občany a aby neprobíhalo někde v kancelářích soukromých firem," uvedl tajuplně primátor Liberce a nechtíc tím přiznal, jak "pevně" drží otěže řízení města ve svých rukách.

Více nespecifikoval, to se bál. Nabriefoval ho ale onen ambiciozní úředník a je jasné, kam cílil. Od stavaře, který se k architektonickému titulu propracoval na místní „Sorbonně“, bych čekala něco chytřejšího. Pokud chtěl někdy i něco realizovat, nejen plánovat, mělo by mu být snad jasné, že se bez schopných firem neobejde. Musí s nimi ovšem umět komunikovat jako rovný s rovným a potlačit své domnělou genialitou zmámené ego. On přece není ten, kdo si může vybírat...

Pokud ovšem chce nadále jen čmárat do šuplat, vystačí se surfováním na populistické vlně negace schopných. V takovém případě zvolil, za opozičního potlesku, správnou metodu. Nechme na voličích, zda je pro ně komunální populismus, kdy se opravdu hodně mluví a hodně málo dělá, tím správným směrem.

Budoucí koalice pro jeho další prosazování ostatně už dávno existuje. V dobře informovaných kruzích se ví, že pokud Starostové v komunálkách uspějí, už jsou dohodnutí s pohrobky změn a piráty. Svorně jim půjde komunální populismus úplně sám, SLK k němu v libereckých reáliích postupně dospěli a druhé dvě jmenované partičky jím jsou odkojeny.

Znalci liberecké politiky mohou namítnout, že i ANO svého času získalo do svých řad někdejšího šéfa radničního odboru, dnes ekonomického náměstka primátora. Jistě, bylo to špatně tehdy stejně jako teď. Alespoň že byl v kampani téměř neviditelný a rozhodně neprezentoval svou tehdejší radniční agendu jako výsledek práce hnití, jež ho dalo na kandidátku. To jen pro úplnost.

Ono by asi bylo nejlepší a nejčistší, kdyby radniční úředníci kandidovali až poté, co by už na radnici nepracovali, resp. po ohlášení kandidatury by na radnici už pracovat nemohli. Střet zájmů se neděje jen v nejvyšších sférách. Vysoce rizikový a škodlivý je ve všech patrech veřejné správy, jak se právě děje v Liberci.

Co dalšího přinesl končící týden?

České dráhy dostaly v souvislosti s obnovou lanovky na Ještěd v Liberci minimálně jednu nabídku na předběžné tržní konzultace na strategického partnera. Podal ji Liberec. Rada krajského města se shodla, že by bylo nejvhodnější převzít nemovitosti po lanové dráze a samo město by hledalo dalšího partnera na znovuobnovení a provoz lanové dráhy.

Nic proti tomu, ale nával asi nebude. Snad by mohl mít zájem provozovatel ještědského skiareálu, pokud jej z kopce nevypudí tlachy a tlaky politických aktivistů. Pokud by lanovka zůstala na krku městu, byl by to jen další Otesánek. Zátěž na bedrech města, které sice pořád něco chce, ale koncová světla nejsou nikde moc vidět.

Vypukla Benátská! Společná oslava šedesátin legendárního Olympiku a čtyřicetin metalové kapely Arakain byla největším lákadlem prvního dne festivalu. Největší kulturně-společenská akce v kraji začala ve čtvrtek na dvou scénách v libereckém areálu Vesec. Do nedělního rána na Benátské! vystoupí více než čtyři desítky interpretů. Kdo chce, může si fesťák parádně užít. Kdo ne, bude kritizovat hluk. Jako každý rok, s výjimkou dvou covidových.

Závěr léta pak bude v Liberci patřit sklu, Liberecký kraj připravuje na 23. až 28 srpna Crystal Valley Week. Sklářský festival otevře návštěvníkům i běžně nepřístupná místa. Kavárna Pošta představí práce sklářských výtvarníků Bořka Šípka a Jiřího Pačinka.

Tramvajové depo libereckého dopravního podniku bude dějištěm módních přehlídek světové známých osobností, jako jsou Blanka Matragi nebo Liběna Rochová. Lasvit představí své instalace v industriálním prostředí bývalé slévárny Linserka, Preciosa si připravila díky virtuální realitě exkurzi do sklářské výroby, zájemci se ale mohou do Kamenického Šenova podívat i osobně.

Severočeské muzeum představí u příležitosti zahájení programu multimediální instalaci ve věži, novou skleněnou plastiku dostane i liberecká zoo.

Tak hezký další letní víkend. Třeba právě na Benátské! Kromě muziky jsou připraveny hodně kvalitní doprovodné atrakce, například v odpočinkové zóně Bílých Tygrů. Zajděte pobejt.

Alena Roubalová