Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Schvalby, ne volby: Vítěz podzimních komunálek je už nyní znám v Hrádku, Rovensku a Vysokém n.J.

15. 08. 2022 | 17:05

Vítěz podzimních komunálních voleb je už nyní znám ve třech z 39 měst v Libereckém kraji. Bez možnosti výběru mezi různými uskupeními budou voliči hlasovat v osmitisícovém Hrádku nad Nisou na Liberecku, kde kandiduje také hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Jediná kandidátka byla podána také ve dvou městech na Semilsku se zhruba 1300 obyvateli, a to v Rovensku pod Troskami a Vysokém nad Jizerou. Vyplývá to z údajů na www.volby.cz.

hrádekNew2
Hrádek nad Nisou.

V příhraničním Hrádku kandidátku podalo jen sdružení Hrádek potřebuje změny!. "Překvapilo mě to. Čekal jsem, že se ještě někdo další přihlásí," řekl dnes ČTK starosta a lídr kandidátky Josef Horinka. Radost z toho, že vyhrajou bez boje, nemá. "Beru to ale jako fakt, který nastal. Chápu to tak, že pokračujeme dál," dodal Horinka. Sdružení je ve vedení města od roku 2002, kdy se stal starostou Půta a v čele Hrádku byl pak dalších deset let než získal funkci hejtmana. Tehdy ho na pozici hrádeckého starosty nahradil právě Horinka. Půta je nyní na kandidátce sdružení trojkou. Před čtyřmi lety sdružení volby v Hrádku přesvědčivě vyhrálo, když pro něj hlasovalo skoro 83 procent voličů a získalo 21 z 25 mandátů. Voleb se tehdy zúčastnilo i ANO a KSČM, každá z těchto stran má dva zastupitele.

Jistým vítězem je už nyní i ODS v Rovensku pod Troskami. V roce 2018 tam občanští demokraté také vyhráli, když získali sedm z 11 mandátů. Jejich soupeřem byli tehdy nezávislí kandidáti, kteří obsadili zbývající čtyři místa v zastupitelstvu. Letos kandidátku podala jen ODS, opět ji vede starostka města Jiřina Bláhová. Důvodů, proč se nikdo další nepřihlásil, může být podle ní více. "Nechci být moc nafoukaná, ale možná jsou občané spokojení a nemají důvod se nějak moc angažovat, nechtějí nějakou změnu. Anebo nechtějí jít do politiky jako takové. Nevím," uvedla Bláhová. I jí je ale trochu nepříjemné, že se nikdo další do voleb nepřihlásil. "Je dobré, když nejsou občané postavení před hotovou věci. Bylo by dobře, kdyby si měli z čeho vybrat. To ale nezajistím," uvedla starostka. Nemyslí si však, že by při vedení města mělo ODS uškodit, že nebude mít žádnou opozici. Vychází ze zkušeností z tohoto volebního období. "Někdy si říkám, že mám opozici ve svých řadách, ale takovou tu dobrou, tvůrčí, takže pro mě dobré," dodala.

Ve Vysokém nad Jizerou byla podána jediná kandidátka už třetí komunální volby v řadě. V roce 2010 o přízeň voličů usilovalo sedm uskupení, od roku 2014 kandiduje v krkonošském městečku jen Společně pro Vysocko. I tentokrát je v čele této kandidátky stejně jako v letech 2014 a 2018 Lucie Vaverková Strnádková. Před čtyřmi lety ve Vysokém přišlo k volbám přes polovinu oprávněných voličů a účast tam byla vyšší než třeba v Hrádku nad Nisou, kde tehdy kandidovala tři uskupení.

Z měst v kraji budou mít za měsíc při volbách největší výběr voliči v České Lípě, kde bylo podáno 12 kandidátek. V Jablonci nad Nisou mají voliči na výběr z 11 kandidátek a v Liberci z deseti.

čtk