Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Senátor Canov: Poslankyně a hejtmanka Mračková Vildumetzová se přepočítala, ale ještě o tom neví

25. 09. 2019 | 6:33

Většina Poslanecké sněmovny schválila hlasy ANO, Pirátů a jednotlivců napříč politickým spektrem, s výjimkou ODS, novelu zákona o obcích, která o čtyřicet procent snižuje mzdy poslancům, senátorům či ministrům, kteří jsou zároveň zastupiteli obcí a krajů. 

canovNew
Foto z FB M. Canova

Poslanci tak odmítli připomínky senátorů, kteří proti takové změně zákona vystupovali ostře a dlouhodobě. Návrh ale podpořilo 73 poslanců ANO, 22 pirátů, 15 zástupců SPD, dva sociální demokraté, dva komunisté, jeden člen TOP 09 a tři nezařazení. Naopak proti hlasovalo všech 20 poslanců ODS. Bylo třeba, aby zvedlo ruku 101 poslanců ze 175 přítomných. Senátní veto sněmovna přehlasovala o 17 hlasů.

Nejvíce tuto změnu hájila poslankyně, hejtmanka Karlovarského kraje a předsedkyně Asociace krajů v jedné osobě Jana Mračková Vildumetzová z ANO. "Jsem přesvědčena, že tento zákon je správný, spravedlivý a velmi jednoduchý a technicky proveditelný," cituje tuto „superženu“ Aktuálně.cz.

Michael Canov (SLK), liberecký senátor a starosta Chrastavy v jedné osobě k záležitosti na svém facebookovém profilu uvedl, cit.: Lex Vildumetzová aneb ke snížení odměn starostů či hejtmanů apod., kteří jsou zároveň poslanci nebo senátoři, na 40 %.

Dnes dne 24. září 2019 toto po vetu Senátu schválila poslanecká Sněmovna (ANO, Piráti, SPD). Pokud po podpisu prezidenta vyjde tato novela v říjnu ve sbírce zákonů, bude to platit od ledna 2020.

Podle mě je to pitomost (uvolněný starosta stejně jako hejtman ze zákona vykonává tuto činnost 24 hodin denně a zodpovídá za vše), dokonce se domnívám, že je to protiústavní, ale vem to čert. Jsem starostou Chrastavy i při práci senátora velmi rád a jsem rád, že mě lidé i zastupitelé dali tuto důvěru a vykonával bych tuto činnost, i kdyby při souběhu funkcí byla za starostu odměna nulová. A navíc rozdíl zůstává v rozpočtu města.

Ale, přiznávám, že trochu zlomyslně, chci rozebrat budoucí odměnu paní poslankyně a hejtmanky Karlovarského kraje Vildumetzové (ano té, která na sklonku roku 2015, ještě jako náměstkyně na MV, chtěla na základě špatné znalosti zákonů odebrat Chrastavě část území a darovat ho Polsku). Ta se chtěla vyhnout zákazu kumulace uvolněných funkcí v ANO a stanovila si funkci jako neuvolněná s platem 0,4 násobku (zákon pro neuvolněné stanovuje rozmezí 0,3 až 0,6 násobek) a chtěla, aby uvolnění měli to samé a předmětnou novelu iniciovala a prosadila.

No jo, to se ale, podle mého čtení zákona, přepočítala – ač to dosud netuší, bude mít jen 0,16 násobek (0,4 x 0,4), protože těch 0,4 se počítá z toho, co by jí náleželo, kdyby byla uvolněná (pokud si ponechá 0,4 při ignoraci zákona, tak jí zákon dřív nebo později dožene): Viz zákon o krajích 129/2000 Sb. (u starostů 128/2000 Sb. je to stejné) § 47 (u odst. 1 uvedena novelizace):

(1)… Uvolněnému členovi zastupitelstva, který je poslancem, senátorem nebo členem vlády, poskytuje kraj odměnu ve výši 0,4násobku výše odměny, která by jinak náležela uvolněnému členovi zastupitelstva.

(4) Neuvolněnému členovi zastupitelstva, který vykonává funkci hejtmana, poskytuje kraj odměnu v rozmezí od 0,3 do 0,6násobku výše odměny, která by náležela uvolněnému členovi zastupitelstva, který vykonává funkci hejtmana….

Konec citace.

Starostové a primátoři vydělávají podle velikosti obcí, měst a městských částí zhruba od 39 tisíc korun do 111 300 korun. Hejtmani mezi 117 200 a 128 900 korunami, které má primátor hlavního města. Základní plat poslance a senátora bez příplatků a náhrad činí 82 400 korun.

uba

 

Načítám...
Napiš komentář