Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Státní svátek bude mít mnoho podob – od pietních aktů ve všech koutech kraje po otevření stacionáře a ulice

27. 10. 2019 | 21:00

AKTUALIZOVÁNO: "Je to stejné jako v minulých letech. S tím, že na Hrad mohou získat pozvání jen podporovatelé pana prezidenta, nic neudělám. Nezbývá tak, než tuto představu o demokracii a rozdílných názorech, vzít na vědomí a vznik svobodného a demokratického Československa si připomenout tam, kde mě, alespoň doufám, uvidí rádi, napsal hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) na svůj facebook a tím je řečeno vše. Na Hradě nebude, státní svátek si připomene v domovském kraji.

vlajkaČRpalecnahoru
ilustrační foto

Hejtman předeslal, že se objeví u odhalení pamětního kamene u dolních kasáren v Liberci a na vzpomínkovém aktu u pomníku T. G. Masaryka tamtéž. Přítomen bude i otevření Studentské ulice v Turnově nebo otevření nově zrekonstruované knihovny v Hrádku nad Nisou. Už v pátek se zúčastnil Vzpomínkové akce na události roku 1938 na Frýdlantsku, jejichž součástí bylo i odhalení pomníku TGM.  „Výročí 28. října je svátek všech občanů, bez ohledu na jejich názory, hodnoty a politické přesvědčení. Nenechme si ho otrávit a vzít od těch, kteří nejsou podobné rozdíly schopni přijmout,“ uvedl Půta na sociální síti.

grafika SMLMěsta v Libereckém kraji si připomenou pondělní Den vzniku samostatného československého státu celou řadou akcí. Třeba v Liberci bude přístupná radniční věž a během Dne otevřených dveří na liberecké radnici jsou občané zváni na prohlídku obřadní síně, balkonu, zasedacích místností, ale i také primátorovy pracovny. Dokořán budou i kanceláře náměstků. V nabídce jsou komentované prohlídky. Ve svátek bude v Liberci odhalen i pamětní kámen u lípy, kterou loni nechal vysadit Spolek Letců Liberec u dolních kasáren na Štefánikově náměstí.

Pietní akt připomenutí vzniku Československa připravili i v sousedním Jablonci nad Nisou. Bude se konat v pondělí od jedenácti hodin u Památníku obětem 1. světové války v Tyršově parku.

V Turnově připravili slavnostní otevření Studentské ulice po rekonstrukci. Město chystá i pietní vzpomínku s kladením věnců, a to od pěti hodin u pomníku ve Skálově ulici. Turnov dokončil i výstavbu denního stacionáře pro děti s těžkým kombinovaným postižením a pro autisty. Je v objektu speciální MŠ a ZŠ Sluníčko. Přístavba stála 13,8 milionu korun, většinu nákladů uhradí evropská dotace. Stacionář město slavnostně otevře v pondělí 28. října.

Nový Bor už má oslavy za sebou. Slavnostním koncertem a vzpomínkovým aktem, spojeným s oceněním novoborského historika PhDr. Vladislava Jindry, si město Nový Bor připomnělo 101. výročí vzniku samostatného Československa už v sobotu 26. října v městském divadle. Oslavy státního svátku zahájil koncert světově obdivovaného kvarteta umělců Janoska Ensemble.

České Lípě se pietní koná na náměstí Osvobození. Semily si připomenou v pondělí výročí republiky položením květin u pamětní desky TGM na radnici. Kytice položí i k pomníkům padlým v Bítouchově, Cimbále, Spálově nebo Nouzově.

lo