Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Transparenty odkazovaly na Orwella, lidé na náměstích požadovali konec vlády jedné straky

12. 06. 2019 | 5:47

Tisíce lidí znovu demonstrovaly na 303 různých místech ČR proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové, kterou vnímají jako ohrožení nezávislosti justice. Účast byla na řadě míst vyšší než před dvěma týdny.

demoLapackova
Foto z FB: Album Máme toho dost, Milion chvilek pro demokracii

Stovky lidí zpola zaplnily náměstí před radnicí v Liberci. Nad jejich hlavami se objevila hesla jako "Marie, Andreji, lidi vás tu nechtějí", "Kdo nemá dvě promile, chce demisi, ne motýle", "Svobodu a demokracii ti neprodáme Bureši", "Babiš vážně škodí Vám i lidem ve Vašem okolí", popsala protest v krajském městě ČTK.

FB - Album Máme toho dost Milion chvilek pro demokracii

Protestovalo se i na mnoha dalších místech v kraji, například v Semilech a Jablonci nad Nisou. Protesty jsou zároveň přehlídkou lidové tvořivosti, některé transparenty jsou každopádně vtipné a vymyšlené hlavou. Například v Karlových Varech, kde vládne známá Babišova fanynka, se v premiéře objevil nápis Konec vlády jedné straky. To už hodně připomíná události staré 30 let.

Novinky.cz: V Liberci demonstrovali hlavně starší lidé

V Liberci se před historickou radnicí sešlo znovu o něco více lidí než při posledním protestu před dvěma týdny. Centrální náměstí Dr. Edvarda Beneše bylo zaplněné více než z poloviny, protestujících bylo zhruba pět set. Nejpočetnější skupinou mezi protestujícími jsou ale zřejmě lidé ve středním věku a starší. „Sama jsem důchodkyně a mám tu řadu svých přátel - vrstevníků. Máme pocit, že všechno, co pan Babiš dělá, je spojené s nějakým podvodem. A velmi nás mrzí, že nemůžeme zažít ten pocit hrdosti na představitele státu,“ řekla šestašedesátiletá seniorka Milena Horská.

Pozn. red.: Byli zde ale i mladí, na snímcích z protestu figuruje matka s dítětem v šátku či reprezentanti nejmladší generace.

Tankový pás jako podpisové místo

Účastníky protestu přijeli do Liberce podpořit mj. i herci Karel Zima či Jan Antonín Duchoslav, machr od Sněženek. Nechyběl rocker, aktér Sametové revoluce a pozdější ministr pro lidská práva Michael Kocáb, který spolu s textařem Michalem Horáčkem, pozdějším kandidátem na prezidenta, vypudil ze země sovětské okupanty. Podle fotodokumentace Milionu chvilek pro demokracii zveřejněné na facebooku se na náměstí objevil i liberecký primátor Jaroslav Zámečník (SLK) a Jan Šolc, tvář libereckých demonstrací v listopadu 1989 a pozdější poradce prezidenta Václava Havla.

FB: Album Máme toho dost (6) Milion chvilek pro demokracii

Na náměstí, na kovovém tankovém pásu, který ve zdi radnice připomíná tragické události roku 1968, se podepisovala výzva Za slušného premiéra, za slušnou vládu.

s využitím FB (uba)