Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V politické třenici o Sport Park zaznívají od opozice zcela mimózní argumenty

06. 05. 2020 | 7:16

Politický kapitál chce chřadnoucí opoziční Změna a její podivné béčko LOL vytřískat ze situace, kdy se vedení města musí postarat o svůj majetek a zasanovat fixní náklady ve Sport Parku Liberec. To je komplex 35 sportovišť, jimž dominuje multifunkční aréna.

arenaMoto5TOPTOP
Arena do března 2020 sloužila podívaným světové úrovně.

Sport Park je kvůli pandemii zcela paralyzován, generuje jen minimum příjmů a není v silách koncesionáře, který se už deset let zcela bezproblémově stará o jeho chod, udržovat areál podle podmínek stanovených Koncesní smlouvou.

Proto koncesionář požádal vlastníka objektů o finanční výpomoc. Město Liberec si nechalo zpracovat řadu právnických a ekonomických analýz a na úhradu části fixních nákladů nakonec kývlo. Pro záměr na dubnovém zasedání zastupitelů hlasovalo 29 koaličních zastupitelů (SLK, ANO, ODS). Definitivní hlasování o necelých deseti milionech, vynaložených za striktních podmínek z městské kasy na provoz, ochranu a údržbu městského majetku, mají zastupitelé na programu ve čtvrtek, kdy se sejde mimořádné jednání zastupitelstva.

Záměr je detailně zdůvodněn v podkladovém materiálu, který obsahuje i návrh Dodatku Koncesní smlouvy. Tato dokumentace suše konstatuje, co bude v období nouzového stavu způsobeného pandemií jako vyšší mocí dělat město, a k čemu se zavazuje koncesionář. Inovovaný vztah mezi dvěma smluvními stranami budou schvalovat zastupitelé. Všechno ostatní, co se kolem uzavření dodatku už druhý týden odehrává, je politická hra.

Opozice má s uzavřením dodatku problém, což dala najevo při schvalování záměru a hlasovala proti. A svůj postoj sáhodlouze zdůvodňovala zcela mimózními argumenty, které ji usvědčily z podnikatelské hlouposti a totálního nepochopení situace. Proti je ale paradoxně nikoliv proto, že chce chránit zájmy města, ale výhradně proto, aby ve veřejném prostoru pošpinila koncesionáře, který k její nejapné radosti patří do podnikatelské skupiny majitelů stavební společnosti Syner.

Ve snaze u veřejnosti zabodovat rozehrála svou oblíbenou a bohužel i osvědčenou propagandistickou hru na "zlého kapitalistu", který je povinen nacpat svoje peníze do cizího majetku. Jakoby vnitřní uspořádání koncesionáře, který za deset let trvání smlouvy už mnohokrát prokázal své nesporné kvality, dokázalo něco změnit na faktu, že se do existenčních problémů  dostal majetek města.

Zároveň všemi dostupnými manipulativními technikami pracuje na tom, aby se strany nedohodly a vedení města přistály na stole klíče od Sport Parku. Tím by svým politickým protivníkům zadělala na pořádný problém, který by následně zužitkovala v předvolební kampani. Bez tohoto konkrétního koncesionáře, který má přímou vazbu na extraligový hokejový klub, se ze Sport Parku stane chátrající komplex, kam bude potřeba nalít víc než deset milionů, a z arény může být sklad na zeleninu nebo megapěstírna žampionů.

To samozřejmě myslící člověk, a ve vedení města i v nynější radniční koalici takoví naštěstí už zase jsou, nemůže připustit. Myslící liberecký politik ví, že Sport Park je třeba ochránit a smluvně ošetřit hned v počátku krize, neboť problémy se začnou teprve hromadit. Všichni přece vědí, že se zákaz pořádání hromadných akcí bude rozvolňovat až jako poslední, a že mít v takové době v péči areál, jenž z masových akcí pro tisíce diváků žije, není žádné terno. Dá se to přežít, ale jedině se schopným koncesionářem znalým všech procesů v tak komplikovaném organismu, jakým Sport Park bezesporu je. Jen tak lze z koronakrize vyjít bez daleko větších ztrát.

To ale opozice řešit nemusí, ona chce jen škodit. Zase.

Alena Roubalová