Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Volby do Evropského parlamentu v kraji vyhrálo ANO před koalicí Spolu. Na rozdíl od republikových výsledků bronz získali Starostové

10. 06. 2024 | 0:05

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Libereckém kraji potřetí v řadě hnutí ANO se ziskem 26,72 procenta hlasů, před vládní koalicí Spolu a třetí koalicí rovněž vládních Starostů. K urnám přišlo rekordních 36,28 procenta voličů. Vyplývá to z volebních výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad na serveru www.volby.cz..

european-parliament-6697945 960 720
Evropský parlament

Koalice Spolu získala jako druhá 17,92 procenta hlasů, pro třetí Starosty hlasovalo 12,74 procenta zúčastněných voličů. Čtvrtá skončila v Libereckém kraji koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě, této koalici dalo hlas 11,39 procenta voličů. Nad pětiprocentní hranici se dostala koalice Stačilo! v čele s KSČM, která získala 8,66 procenta hlasů, pro koalici opozičního hnutí SPD s neparlamentní Trikolorou hlasovalo v kraji 6,27 procenta zúčastněných voličů a 5,42 procenta hlasů dostali Piráti.

ANO před vládní koalicí Spolu zvítězilo ve všech okresech Libereckého kraje. Nejvyšší volební účast byla v okrese Semily, kde přišlo k volbám 40,18 procenta zapsaných voličů. Na opačném konci žebříčku je v kraji Českolipsko s účastí 32,27 procenta. Na Liberecku hlasovalo 37,08 procenta voličů a na sousedním Jablonecku 36,65 procenta.

Před pěti lety vyhrálo evropské volby v Libereckém kraji hnutí ANO, když získalo 22,4 procenta hlasů. Na druhém místě tehdy skončili Piráti, pro něž hlasovalo 14,92 procenta voličů, třetí koalice STAN a TOP 09 získala 13,93 procenta. Čtvrtou ODS volilo 13,77 procenta zapsaných voličů, za ní skončila SPD s 10,52 procenta. Pětiprocentní hranici překročili v kraji v roce 2019 ještě komunisté s 5,55 procenta. Do hlasování se tehdy v kraji zapojilo 28,31 procenta voličů.

Evropský parlament

Republikové výsledky

Letošní volby do Evropského parlamentu vyhrálo opoziční hnutí ANO, bude mít sedm z celkem 21 mandátů vyhrazených pro Českou republiku. Druhá skončila koalice vládních stran Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), která obsadí šest křesel. Na třetím místě se překvapivě umístila koalice hnutí Přísaha a strany Motoristé sobě, která získala dva mandáty. Rovněž dva europoslance bude mít koalice Stačilo! vedená KSČM, páté skončilo vládní hnutí STAN také se dvěma mandáty. Zklamáním dopadly volby pro další vládní stranu Piráty, kteří budou mít v europarlamentu jen jediného zástupce, stejně jako koalice opozičního hnutí SPD s neparlamentní Trikolorou. Ostatní uskupení nedosáhla na pětiprocentní hranici. K volbám přišlo v pátek a sobotu 36,45 procenta voličů, což byla nejvyšší účast od vstupu Česka do Evropské unie. Výsledky voleb v neděli hodinu před půlnocí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) na tiskové konferenci a na volebním webu.

čtk