Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Volby v Nové Vsi na Liberecku vyhráli nezávislí kandidáti Naděje pro Novou Ves před ANO

12. 12. 2021 | 11:08

Nové volby v Nové Vsi na Liberecku vyhráli nezávislí kandidáti Naděje pro Novou Ves před Hnutím ANO. Pro sdružení nezávislých kandidátů hlasovalo 59,88 procenta voličů a získali tak čtyři místa v sedmičlenném obecním zastupitelstvu.

volbyIrma2
ilustrační archivní foto

ANO dostalo 40,12 procenta hlasů a proti řádným volbám v roce 2018 posílilo, získalo o mandát víc a má tři. Podle volby.cz přišlo k opakovaným volbám 42,9 procenta voličů, účast v řádných volbách byla vyšší - 58,38 procenta.

Nová Ves u Chrastavy je obcí s 880 obyvateli, v řádných komunálních volbách v říjnu 2018 se tam o přízeň voličů ucházely také dvě sedmičlenné kandidátky - Sdružení pro obec a ANO 2011. Zvítězilo Sdružení, které získalo pět mandátů, dvě místa obsadilo ANO.

V červenci ale rezignovali dva zastupitelé - Vratislav Nečina (Sdružení pro obec) a Lukáš Pokorný (ANO) a také náhradnice Jana Vejvodová (ANO), zastupitelstvo pak zůstalo jen čtyřčlenné, protože ho neměl kdo doplnit. Obec vedlo dál, ale s omezenými pravomocemi, protože počet jeho členů klesl pod pět, což je minimum vyžadované zákonem. V obci se tak musely konat nové volby.

"Situace mě mrzí, nedokázala jsem zastupitele přesvědčit, že práce pro obec by měla být týmová," uvedla tehdy starostka Renata Hajnová (Sdružení pro obec). Znovu už nekandidovala.

Nová obecní zastupitelstva volili v sobotu také obyvatelé v obcích Rovná na Pelhřimovsku, Komňa na Uherskohradišťsku a Lužice na Mostecku.

čtk