Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z předčasně prezentované radosti lze usuzovat, že výběrko na Papírák 2030 dopadlo, jak mělo 

15. 09. 2022 | 7:00

Máme za sebou architektonickou soutěž na liberecké Papírové náměstí. Alespoň to tak vypadá, pokud jsem správně pochopil vyjádření šéfa městské architektonické kanceláře, KAMu. "Známe vítěze mezinárodní soutěže Papírák 2030," jásá už 9. září na sociální síti Jiří Janďourek. Ten mocně pase po pozici náměstka primátora pro rozvoj, v blížících se komunálních volbách na ni kandiduje za Starosty.

papírákPorota
FB J. Janďourka: Začínáme - poslední zasedání poroty Papírák 2030 - vybíráme vítěze.

Městský architekt si nemohl pomoci a fakt, že komise nějak rozhodla, zveřejnil bez uvedení vítěze na svém facebooku. Zřejmě všechno klaplo, jak mělo, radoval se jak malý kluk.

Co na tom, že výsledky architektonické soutěže neschválil žádný příslušný orgán krajského města, a rada města tak má učinit až 20. září! Komise pouze doporučuje, komise nic finálně neschvaluje. K tomu stále máme i v Liberci volené orgány. Zkrátka: Předčasně prezentovanou radostí nad výsledkem tendru, tj. předjímáním výsledku výběrového řízení, městský architekt rozhodně věci neposloužil. Není to správný postup, je to ukázkový tlak SLK na ostatní dvě partaje v radě města ve stylu: My už jsme vybrali, vy to schvalte.

Ze zbytečně brzy prezentované obrovské radosti lze navíc usuzovat, že výběrko dopadlo, jak mělo. Dovolím si tipnout, že vítězem budou re:architekti studio s.r.o.

Podle čeho tak soudím? To, že vyhráli zakázku na kraji na náplavku bylo zřejmě v pořádku. Ovšem to, že "dostali z ruky" projektování její druhé části na městských pozemcích, už tak trochu pokulhává. Že projektovali jen na poptávku Uran, to už je opravdu, zdá se, mimo zákon. Proto, že cena díla byla nakonec vyšší, než zákon umožňoval. Je to lehce dohledatelné podle dodatků ke smlouvě. Lépe řečeno - zakázka byla postupně dodatkována, cena následně překročila limit, a tím se zřejmě obešla povinnost soutěžit ji podle zákona.
Ale třeba to "salámování" má racionální vysvětlení, a jen to, pardon, blbě vypadá.

Kde není žalobce, tam není soudce. Radniční opozice v hlídkování kolem veřejných zakázek zřetelně ochabla, už je zřejmě mají pod palcem ti správní - "kamarádi".

Proto už nikdo nepátrá, proč je jedno konkrétní studio právě v Liberci tak úspěšné... že by proto, že zakázky připravuje KAM, jehož šéf se netají přátelstvím s jeho majiteli? Zatím se nestalo, že by neuspěli v soutěži, do které se na městě přihlásili. Ovšem pouze v tomto volebním období, tudíž za panování městského architekta Jiřího Janďourka.

Opakuji, aby to nezapadlo: Je to ten samý pán, kterého si Starostové nestandardně posunuli z 19. místa kandidátky na 7., aby měli jistotu, že se stane zastupitelem, a ještě lépe náměstkem "pro rozvoj", podle některých hlasů ale spíše "pro pokračující stagnaci". Nynější primátor nad ním drží ochrannou ruku, našel v něm spojence v boji proti všem, kdo to s rozvojem města myslí vážně, nejen akademicky.

Takže se stalo, že výstavbu ve městě ovládá rodina architektů Janďourků. Pán jako vedoucí Kanceláře architektury města, a jeho paní (Ing. arch. Jana Janďourková Medlíková - atakarchitekti, pozn. red.) jako členka Rady architektů, poradního orgánu primátora. Kruh se uzavírá. S takovou lze snadno zařídit, aby konkrétní projekt dostal zelenou, nebo se na něj naopak lepily problémy, zpravidla vygenerované architektonickou kanceláří.

Pokud soutěž na „Papírák“ bude mít mnou tipovaného vítěze, zapadne to do skládačky jak dílek lega.

Autor nepřál uvést jméno, ví proč. Respektujeme