Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Že se mají sliby plnit nejen o Vánocích, ale zejména po komunálních volbách, jablonecký primátor ví. Dostal se do prekérní situace

17. 08. 2019 | 5:48

Třeskuté, plné zvratů a komunálních dramat, bylo mimořádné jednání jabloneckých zastupitelů. Éterem se už předem neslo, že po jeho skončení bude tamní radniční koalice minulostí. Stalo se. Ale ne tak, jak si naplánovaly dvě menší strany, jež po loňských komunálních volbách vytvořily koalici s Hnutím ANO. Chtěly využít čítankový střet zájmů jabloneckého primátora a oslabit ho. Jenže:

JNDEDradnice zasedacka
Zasedačka jabloneckých radních zřejmě mění osazenstvo... Foto: archiv

O místo ekonomického náměstka a uvolněného radního pro územní plán, na návrh opoziční ODS a koaličního ANO, přišli oba radní ze Společně pro Jablonec, což je uskupení Změny pro Jablonec, lidovců a nezávislých. Koalice se tak rozpadla v přímém přenosu radniční kamery, která po celou dobu zabírá jen záda zastupitelů. Divák je tak ušetřen záběrů na předsednický stůl, kde patrně nebyla nouze o emoce. Nedozví se ani, jak kdo hlasoval.

Z koalice kařdopádně vypadl jablonecký model Změny a zatím v ní figurují ANO a Piráti. Opoziční ODS ve spolupráci se SLK obratně využili třenic v koalici a razantně zamíchali kartami. V Jablonci se po necelých deseti měsících začíná od nuly, partajní vyjednávací týmy budou mít v následujících dnech napilno.

Než se někdo s někým nějak dohodne, bude město vést oslabená sedmičlenná rada, která k přijetí jakéhokoliv usnesení potřebuje pět hlasů. Vychází se z původního počtu devíti radních. ANO v ní má čtyři členy, Piráti tři. Nabízí se, že by na uvolněná místa nastoupil někdo z opozice, ale to by se v Jablonci musely změnit mocenské poměry promítnuté do celkových počtů, resp. do obsazení rady. ODS v zastupitelstvu disponuje osmi mandáty (loni vyhrála volby, ale skončila v opozici) a SLK třemi. Nabízejí se tak různé varianty řešení, kdy ta nejjednodušší, totiž, že by se spojily ODS a ANO (měly by 15 mandátů v 30členném zastupitestvu) plus jeden hlas odkudkoliv, bude ta nejkomplikovanější. ODS by rozhodně šla po místu primátora, čímž by u ANO samozřejmě narazila.

Jablonecký primátor Milan Kroupa (ANO), foto Artur IrmaŽe se mají sliby plnit nejen o Vánocích, ale zejména po komunálních volbách, jablonecký primátor ví, protože se dostal do prekérní situace, když se u něj naplno projevil střet zájmů. Jeho firma, kterou ale míní někdy prodat, jak deklaroval po volbách i ve čtvrtek, chce po městu cca tři miliony za provoz kamerového systému. Primátor je totiž souběžně jednatelem společnosti, která chce doplatit za provoz tohoto systému za léta, kdy Milan Kroupa (ANO) primátorem vůbec nebyl. Žádá také odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích v souvislosti s budováním metropolitní sítě. Oba návrhy se na mimořádném zastupitelstvu vůbec oficiálně neprojednávaly, protože se nedostaly ani na program, ale téma se jednáním vinulo jako zprofanovaná červená nit.

Dlužno podotknout, že jablonecký primátor, střídavě i jako jednatel firmy, je docela „bourák“. Nejen proto, že demonstrativně vypnul kamerový systém na důkaz, že jej skutečně ovládá, o čemž jeho koaliční partneři veřejně pochybovali. S detailní znalostí dějů a souvislostí odrážel ataky zastupitelů, kteří mu zaníceně podsouvali, jak to u něj ve firmě bylo. Což bylo místy dost směšné. Nějak si nepřipouštěli, že jsou v nevýhodě, neboť Kroupa jako majitel firmy o problému, který se údajně snažil vyřešit dávno předtím, než se rozhodl být primátorem, ví samozřejmě nejvíce. To je ale politický styl všeho, co zavádí Změnou. Nevědět, ale hovořit. Zvlášť když se to přenáší do éteru.

Každopádně se bude dělat hloubkový audit, vypíše se tendr na provozovatele kamerového systému a postará se o to městská policie, která je jeho uživatelem. Kroupa se bude muset dívat stranou, protože je nejen jednatelem současného provozovatele, ale jako primátor i vrchním velitelem městského četnictva. Jeho střet zájmů tak ještě násobně narostl. Proto je nezbytné potíž urychleně sprovodit ze světa a udělat tečku za neuspořádanou minulostí. Rozhodně to ale nevyřeší naivní představa v podobě tlusté čáry, protože se do hry spolu s ODS vrací i šéf další firmy, která na provozu městského kamerového systému rovněž participuje. Ano, v Jablonci je to velice složité…

Tak něco jednoduššího:

Báječní lidé s klikou obsadili centrum krajského města. Liberecký flašinetář oživil prázdniny už podesáté. Jeho pořadatel Jiří Volný vybudoval akci s mezinárodní pověstí, na kterou míří jak tuzemští flašinetáři, tak jejich kolegové z Německa, Polska, Slovenska i Rakouska. Na náměstí nemohl chybět ani místní flašinetář Bolek Pára, který je se svým nástrojem pravidelným účastníkem. Ve svém flašinetu z roku 1915 má válec o 21 let mladší, takže pomocí kliky vyluzuje hity z roku 1936, mj. písničky libereckého rodáka Karla Vacka.

Na flašinet, jak známo, hráli svého času váleční vysloužilci, invalidé a chudina. Známe to z pohádky o třech veteránech. Bojím, bojím, aby se ta doba nevrátila, při současném způsobu státního hospodaření… Závody ve zdražování nabírají na obrátkách a už tu máme hmatatelné výsledky. Portál ze stáje předsedy vlády to napsal dost jasně: Fakt, že potraviny rychle zdražují, začal vnímat skoro každý. Nejde ovšem jen o často zmiňované extrémy, kterými jsou zejména cibule, brambory a jiná zelenina. Nadprůměrně si Češi připlácejí za 73 potravin, často základních, jako je maso, čaj a mléčné výrobky.

archivní foto: Artur Irma

Z celkem 173 druhů potravin, u nichž Český statistický úřad každý měsíc sleduje ceny, 42 procent za rok do července zdražilo nadprůměrně, tedy více než nyní dosahuje inflace u potravin. Ta v posledním sledovaném měsíci činila 4,1 procenta. Od čtyř do deseti procent se ceny navýšily u masa či uzenin, ale i u mléčných výrobků nebo pečiva. Bílé pečivo zdražilo o 9 procent, čaj bezmála o desetinu. Citelně zdražilo také droždí, těstoviny, dětská výživa, napsal idnes.cz.

A zdražování zdaleka nekončí ve spíži. V Libereckém kraji zdraží od listopadu jízdné v autobusech a vlacích regionální dopravy. Důvodem jsou rostoucí náklady spojené s růstem mezd řidičů, ale také s vyššími cenami dopravců. Pokud kraj nechce dopravu redukovat, musí ceny jízdenek zvýšit. I tak pokryje navrhované zdražení jen polovinu zvýšených nákladů na dopravu, zbytek bude muset zaplatit kraj. Cestující se tak budou na nákladech na dopravu podílet zhruba z 35 procent… Hlavně, že stát platí 75procentní slevy vybraným cílovým skupinám. Ti, co do nich nepatří, tak tento vládní populismus zaplatí dvakrát. Poprvé jako daňoví poplatníci, podruhé jako cestující za plné a brzy již zdražené jízdné.

Zvýšení spotřebních daní, jež už brzy významně zdraží vybrané komodity jako je tabák, alkohol a další původce neřestí, už je jenom dokreslením kocourkovského pojetí současné politiky. Šedá zóna zaplesá a stát bude jen pustě a nákladně fabulovat, jak báječně vyztužil erár. Pokud to bude dělat tak hloupě jako v případě elektronické evidence tržeb, která více spotřebuje, než přinese, bude o smutnou zábavu postaráno. Mimochodem, teď v létě více než kdy jindy je patrné, jak EET zacloumala pohostinskými živnostmi na vesnici. Zkuste se někde, mimo hlavní tahy a turistická centra, kolem poledne najíst. Hospod, v nichž by se vařilo, je jako příslovečného šafránu.

O přežití zápolí i sportovní infrastruktura. V Harrachově je například nutné obnovit provoz skokanských můstků s kritickým bodem 40, 70 a 90 metrů, které jsou od loňského května kvůli havarijnímu stavu pro sportovce uzavřené. Sbírku vyhlásili místní nadšenci v červenci a zatím se jim podařilo vybrat 220 tisíc korun. Na zajištění sezony je ale potřeba kolem 1,5 milionu korun, takže se musí najít ještě pořádná porce dárců. Přitom na těchto můstcích trénuje mládež a jestli se nepletu, existuje spousta dotací, které na pohyb mládeže cílí. Je proto s podivem, že se musí jít cestou sbírky, do níž se zapojili i Poláci, kteří mají svoje můstky přes kopec. Přijel i legendární Adam Malysz (na snímku s jinými skolanskými legendami Pavlem Plocem, Jakubem Jandou a Daliborem Motejlkem).

Mimochodem, skokanský areál v Harrachově má pět středních a velkých můstků, žádný jiný takový areál pro skokany a sdruženáře v Česku není. Velký můstek s kritickým bodem K-120 je uzavřený už přes deset let a "mamut" K-180 od roku 2014. Liberecký kraj už uvolnil peníze na zpracování studií, které by měly ukázat, jak nákladná obnova areálu bude. Předběžně se ale odhaduje, že přijde na půl miliardy korun. To signalizuje, že si tam hned tak někdo nezaskáče, byť skáče dobře, skáče rád.

Foto: Artur Irma

Podle frekvence reklam na vybavení pro školáky je jasné, že se prázdniny opravdu překlopily do závěrečné fáze. Do liberecké Základní školy na náměstí Míru se po rekonstrukci vrátí 2. září děti. Práce na opravě školy začaly loni v červenci a původně měly trvat jen půl roku. Při rekonstrukci ale dělníci odhalili řadu problémů, s nimiž nikdo nepočítal, a tak se akce výrazně protáhla. Škola, jejíž historie sahá do roku 1889, se opravuje za více než 70 milionů korun.

Do podzimu se ale nestihne oprava další věhlasné liberecké základní školy - v ulici 5. května. Její opravu provázejí stejné problémy jako každou rekonstrukci staršího objektu, kdy se objevují stále nové vícepráce, jež projekt nepředpokládal a cena se úměrně navyšuje. Běžná praxe, jen se dočasně přestala kriminalizovat, protože u rozhodnutí o potřebě školy rekonstruovat stálo předchozí vedení radnice, které za totéž, resp. za daleko menší pochybení v zadávacích řízeních, své předchůdce hlasitě kritizovalo. Teď povinně drží ústa, protože to bylo ono, kdo čítankově nezvládlo počáteční fáze zakázek. Ryk zase začne až poté, co na řadu přijdou akce, u nichž neslavně proslulé ZPLANO nijak neasistovalo, protože bylo včas pro neschopnost odstaveno.

Skončeme raději příznivým sdělením: Krajská nemocnice Liberec, která od července provozuje Nemocnici Frýdlant, obnovila chirurgickou ambulanci. Od září plánuje obnovit ve Frýdlantu i operace. Do nemocnice budou dojíždět z Liberce erudovaní specialisté. Tak si přejme, aby nám v krajské nemocnici příliš nechyběli a termíny plánovaných operací se ještě neprodloužily.

Hezký víkend.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář