Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Náš kapitál byla chuť měnit svět, energie čišící z mládí a odvaha uchopit příležitost, shodují se spolumajitelé firmy SYNER při příležitosti 30. výročí založení stavební společnosti

23. 08. 2021 | 0:05

21. srpen je výročním dnem v liberecké stavební společnosti SYNER. "V letošním roce je tomu 30 let ode dne, kdy jsme světu poprvé představili značku SYNER. Jsme opravdu hrdí, že si můžeme tuto chvíli připomenout a na okamžik se poohlédnout, co jsme společně dokázali," uvádějí spolumajitelé společnosti Petr Syrovátko a Jiří Urban.

S TOWER, LIBEREC
Sídlo společnosti je jednou z dominant krajského Liberce.

Je třeba zdůraznit, že společnost SYNER vznikla skutečně na „zelené louce“, bez účasti na jakékoliv formě privatizace. "Náš kapitál byla chuť měnit svět, energie čišící z mládí, odvaha uchopit příležitost, vůle překonávat počáteční překážky a neskutečná touha zkusit nádhernou stavařinu dělat sami pro sebe a lépe," shodují se spolumajitelé.

Od samého začátku měli štěstí na vynikající lidi, kteří přišli do neznámé, čerstvě založené firmy, i později na nové zaměstnance, kteří si společnost sami našli nebo byli napřímo osloveni. "Toto považujeme za klíč faktického rozjezdu v našem začátku v ranných 90. letech. Na samém startu jsme jako jedni z prvních ve stavebnictví podnikali v německém městě Pirna, dokončovali projekty ve Stráži pod Ralskem a již v roce 1993 získali velmi prestižní stavbu Základní umělecké školy v Liberci. Ta následně obdržela ocenění Stavba roku – pro nás první, a proto na ni hrdě vzpomínáme. Dalším zlomovým počinem v historii firmy bylo vybudování a zprovoznění největšího polyfunkčního objektu v centru Liberce - Paláce SYNER, dnes MILLENIUM. Palác se na další léta stal sídlem naší společnosti a zajistil vynikající základ pro kredibilitu a vnímání od okolí," uvádějí spolumajitelé úspěšné společnosti.

Zásadní roli sehrál SYNER při realizaci jediných průmyslových zón v ČR, které vznikly bez státních dotací. Díky tomu vyrostly průmyslové zóny Liberec Jih, Liberec Sever, Kutná Hora a Krupka u Teplic či logistické centrum v Jenči. "Všechny byly nejen rozprodány privátním klientům, ale také jsme v jejich počátcích zrealizovali většinu tamních výrobních hal a následně se k nám investoři vraceli v době nedávné, když rozšiřovali a modernizovali své závody. Obchodní vztah, kdy se k nám vrací spokojený investor, považujeme za naprosto zásadní. Jsme na tento přístup hrdí a plánujeme tyto vazby vytvářet i nadále," zní jeden z receptů na úspěch v podnikání.

Na přelomu tisíciletí společnost odstartovala angažmá v developmentu pro shopping centra. Po úspěšně zrealizovaném obchodním centru Nisa firma získané zkušenosti využila na vlastních projektech: obchodním domě v Hradci Králové, poté v Trutnově, v Děčíně i v Liberci. "I z toho plyne, že jsme se chtěli učit za pochodu a odvážně si práci připravovali tak, abychom pouze nečekali na zakázky, které vyjdou od státu či měst. Nutno však podotknout, že i na tomto poli jsme byli úspěšní – postavili jsme řadu nemocnic a poliklinik, škol, bazénů a koupališť, dále centra pro záchranné složky, čistírny odpadních vod, ekologické stavby odstraňující následky těžby uranu, spalovnu komunálního odpadu a podíleli jsme se i na rekonstrukci metra," vypočítávají úspěšní podnikatelé.

"Jako jediná tuzemská společnost se můžeme pochlubit pomyslnými třemi diamanty na náhrdelníku naší práce a těmi jsou multifunkční arény v Liberci, v Karlových Varech a v Třinci. Všechny tři areály jsou úžasné, nadčasové a funkční," dodávají.

Malá O2 arena

V posledních letech se firmě daří stavět především pro privátní investory, což je výzvou a současně i závazkem. "V lokalitě kolem O2 Areny realizujeme již čtvrtou stavbu, kdy hodnota každé osciluje kolem miliardy korun: O2 Universum, Harfa Office Center, Hotel Stages Prague, Harfa Business Center. Dokončili jsme krásnou administrativní stavbu Telehouse na Praze 6, kde od roku 2022 budeme mít své pražské zastoupení a jedny z nejmodernějších kanceláří," zdůrazňují s tím, že se firmě daří i mimo hlavní město. Za zdůraznění stojí úspěšné dokončení centrály ČSOB v Hradci Králové a získání mimořádně atraktivního investora BMW pro probíhající výstavbu polygonu v Sokolově.

Podnikatelský záběr už na samém začátku byl daleko širší, než jen stavařina. "Již v roce 1993 jsme vstoupili do provozování městského stadionu v Liberci. Na starost jsme si vzali také hokejový klub, který do té doby skomíral v druhé lize a my jej časem dovedli až do extraligy. Klub zde vyhrál 6 prezidentských pohárů, třikrát se účastnil finále a v roce 2016 se radoval z titulu. Vedle hokeje jsme převzali zodpovědnost i za další odvětví – judo, které jsme také dovedli do nejvyšší soutěže. Štědří jsme byli a zůstali i ke spoustě dalších klubů," připomínají Petr Syrovátko a Jiří Urban.

Samostatnou kapitolou, která již trvá přes 20 let, je činnost Nadace SYNER. "My měli vůli a naše ženy chuť se věnovat činnosti, která rozumně pomáhá potřebným. Svůj čas věnují stovkám lidí, kteří se ročně na nadaci obrací s žádostí o příspěvek na rehabilitační pomůcky či zdravotní pobyty. Vedle toho nadace podporuje a pořádá akce pro dětské domovy, klienty v seniorských centrech, je partnerem školek a škol, festivalů dětské tvořivosti, zoologické zahrady, hospice, zajišťuje setkání stovek pěstounských rodin a zaštiťuje veřejné sbírky. Významně se zapojuje do pomoci při živelných katastrofách," neopomenou zdůraznit spolumajitelé Syneru.

Za zmínku stojí firemní aktivity ve stavebnictví na Slovensku, desetileté působení v Nižním Novogorodu, angažmá inženýrů v Dubaji, výstavba a správa administrativního objektu Green Gate v Bukurešti a samozřejmě po celou dobu stavební činnost po celé ČR.
 

TZ SYNER