Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Největší stavební firma v kraji má smůlu. Ani její reference nestačily, aby soutěžila o přestavbu libereckého bazénu  

17. 01. 2024 | 5:00

Ani po půl roce není jasné, zda Liberečané v tomto desetiletí získají nový bazén. Radnice v létě loňského roku sice vypsala výběrové řízení na jeho přestavbu a několikrát jej upravila, a přesto se do něj firmy nejspíš příliš nehrnou. Signalizují to vypsaná soutěžní kritéria i skutečnost, že se lhůta pro odevzdání nabídek již několikrát prodloužila.

SYNERStowerNoc
Sídlo společnosti SYNER v centru Liberce.

Ve včerejším bilančním rozhovoru s JUDr. Robertem Špottem, MBA., jednatelem největší stavební společnosti v kraji – firmy SYNER, která postavila řadu nejen sportovních staveb po celé republice, zaznělo, že se firma tendru na bazén nezúčastní. Důvod doptat se: Proč?

Ředitel a jednatel SYNER JUDr. Robert Špott, MBA

Ve svých materiálech a vyjádřeních uvádíte, že se zaměřujete na privátní zakázky, přesto čas od času stavíte i pro veřejný sektor. Město Liberec se připravuje na svoji největší zakázku, ale podle vašeho vyjádření se miliardové soutěže neúčastníte. Důvod?

Robert Špott: Veřejná soutěž na bazén je v Liberci už několikátý projekt, kde byla stanovena kritéria způsobem, že ani naše společnost s řadou referencí z oblasti sportovních staveb je nebyla schopna naplnit. Naštěstí máme dlouhodobě naplno vytížené kapacity a můžeme si tedy vybírat, do jaké zakázky investovat energii. Abych jasně odpověděl: do soutěže na bazén nejdeme.

Není škoda nechat si utéci zakázku zejména ze sportovní oblasti, v níž máte zkušenosti korunované nejrůznějšími oceněními? Například vámi realizované sportovní areny se v soutěži Stavba roku umísťují "na bedně" vcelku pravidelně...

RŠ: Pro nás to skončilo v době, kdy město vypsalo tendr a my nesplňovali podmínky. Sice nejde o nezajímavý projekt, ale své týmy a techniku máme už deponovány jinde, na jiných stavbách. Už dlouho nejsme regionální firmou, soutěžíme a stavíme v různých koutech republiky.

V Liberci vůbec nesoutěžíte?

RŠ: Téměř vůbec. Co si pamatuji, tak poslední zakázka pro město Liberec je 12 let stará a šlo o revitalizaci Soukenného náměstí.

Foto: SYNER

Platí podle vás, že místní firma musí být levnější než "přespolní"?

RŠ: Firma, která má zakázku „za plotem“, může těžit z řady výhod, jako např. vlastní zázemí, široká síť subdodavatelů, úspory za logistiku a ubytování vlastních lidí a další, ale ani toto není garancí nejlepší ceny. Zatímco u privátních projektů lze výhodnější ceny pro investora dosáhnout změnou technického řešení, přepočítáním statiky, úpravou dokumentace či záměnou materiálů, tak u veřejné zakázky se firmy musí držet předepsaného zadání bez možnosti jakékoliv změny.

Laik by řekl, že je docela škoda, když firma vašich parametrů pro město nestaví více. Zvlášť když zde má sídlo a dává práci stovkám lidí...

: Z Liberce jsme však zcela nezmizeli, realizujeme zde vlastní developerské bytové projekty.

oub