Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z pestrého výčtu získaných ocenění je patrné, že každá výzva se v SYNERu stane realitou

26. 10. 2022 | 5:00

Ocenění Stavba roku již poněkolikáté dostalo podobu skleněného razítka, kterým lze vykonat pomyslnou tečku za celým nesmírně komplikovaným procesem, který zrod a realizaci každé stavby provází. Jedno z letošních křišťálových razítek opět doputovalo do stavební společnosti SYNER, která jím rozšířila svou neuvěřitelnou sbírku "Oscarů". Letos SYNER dostal "zlatou sošku" za realizaci STAGES HOTEL Prague v sousedství O2 areny.

Poslední ocenění v bohaté sbírce  Oscarů  SYNER získal na pražský hotel.
Zatím poslední ocenění v bohaté sbírce stavařských Oscarů v podobě razítka SYNER získal na pražský hotel.

Není tak náhodou, že prvenství v počtu v soutěži oceněných staveb si v Libereckém kraji drží právě společnost SYNER. V Liberci se ostatně začala psát firemní historie lemovaná prvními oceněními v soutěži o špičkovou architekturu a stavařinu.

Základní umělecká škola, Liberec (1995)

SYNER svou první Stavbu roku, tedy premiérového Oscara, získal už roku 1995 za dnes již ikonickou budovu Základní umělecké školy v Liberci. Díky této ve své době odvážné realizaci se děti políbené nějakou múzou dočkaly inspirativních prostor i bezpečné budovy v širším centru krajského města. Do té doby chodily do prastarého domu v Palachově ulici, jenž byl rizikový už jen svou polohou pod nejrušnějším místem ve městě - Šaldovým náměstím.

Závod na termické využití odpadu, Liberec (2000)

Na další Stavbu roku si SYNER počkal pět let, kdy top cenu dostal roku 2000 za realizaci Závodu na termické využití odpadu alias libereckou Spalovnu. Pohledná průmyslová stavba kladla vysoké nároky především po stránce technologické včetně vyřešení komplikované zaoblené rampy a byla pro SYNER další metou.

Palác SYNER, Liberec (1999)

V mezidobí SYNER získal nominaci za liberecký Palác SYNER, dnes Millenium, který se stal nejen reprezentativním sídlem firmy, ale vyhledávaným polyfunkčním objektem v srdci Liberce. Palác už za sebou má náročný facelift a dodnes patří k nejatraktivnějším adresám v krajském městě.

Přehled oceněných nebo alespoň na titul Stavba roku nominovaných budov a objektů realizovaných v domovském Liberci a Libereckém kraji firma se rok od roku rozrůstá.

Rekonstrukce a dostavba areálu Městského stadionu, Liberec (2006)

Roku 2006 jeden ze stavařských Oscarů doputoval pod Ještěd za výstavbu multifunkční areny, jež je součástí rozsáhého sportovního komplexu. Rekonstrukce a dostavba areálu Městského stadionu v Liberci odstartovala sérii podobných realizací po celé republice. Halu pro všechny druhy sportů, snadno přestavitelnou na kapacitní koncertní či muzikálový sál, si postupně nechali postavit například v Karlových Varech, Třinci či v Teplicích.

Obnova areálu zámku, Svijany (2016)

Zřetelnou stopu v kulturním světě SYNER zanechal i o deset let později, když získal nominaci a cenu od partnerů soutěže za Obnovu areálu zámku Svijany. Se stejnou realizací zabodoval i v krajské Stavbě roku 2016.

Sportovně rekreační areál Maškova zahrada, Turnov (2016)

Ve stejném roce ještě SYNER získal jednu z odborných cen za postavení Sportovně rekreačního areálu Maškova zahrada v Turnově a o tři roky dřive firma bodovala s realizací vysoce technologicky náročné Neutralizační a dekontaminační stanice NDS 10 ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku.

Neutralizační a dekontaminační stanice NDS 10, Stráž pod Ralskem (2013)

Na přelomu desetiletí pod značkou SYNER vyrostla v Železném Brodě Malá vodní elektrárna, rok nato získalo Obchodní centrum FORUM cenu od Svazu podnikatelů ve stavebnictví i ocenění v krajské soutěži.

MVE, Železný Brod (2010)Obchodně společenské centrum FORUM, Liberec (2011)

Zatím poslední Stavba roku získaná za projekt dokončený v Liberci patří Rezidenci Park Masarykova. Psal se rok 2020, když SYNER dal do užívání kvalitní bydlení v zeleni, které se dobře rýmuje s výbornou adresou i s požadavky 21. století.

Rezidence Park Masarykova, Liberec (2020)

Ostatní ocenění, jak vyplývá z přehledu, získal SYNER především v Praze. Asi nejzajímavější je stavba privátního zdravotnického zařízení Proton Therapy Center z roku 2013. Moderní pavilon dominuje areálu Nemocnice Na Bulovce. Komplex plný technologií, jež jsou určeny především pro onkologické pacienty, je pro SYNER tou nejlepší referencí v oblasti zdravotnictví.

Proton Therapy Center, Praha (2013)Z pestrého výčtu získaných ocenění, které mohou získat tuzemské stavební společnosti, je patrné, že každá výzva se v SYNERu stane realitou.

Přehled ocenění projektů SYNER v historii soutěže Stavba roku

Tituly:


Základní umělecká škola, Liberec (1995)
Závod na termické využití odpadu, Liberec (2000)
Bazén, Děčín (2002)
Rekonstrukce a dostavba areálu Městského stadionu, Liberec (2006)
MVE, Železný Brod (2010)
Proton Therapy Center, Praha (2013)
Rezidence U Michelského mlýna, Praha (2018)
O2 universum - dostavba malé haly O2 areny na konferenční centrum, Praha (2020)
Rezidence Park Masarykova, Liberec (2020)
Hybernská 1, Praha (2021)
STAGES HOTEL Prague, Praha (2022)

Nominace:

Palác SYNER, Liberec (1999)
Výstavní, sportovně kulturní a kongresové centrum, Karlovy Vary (2010)
Rezidence Prokopova, Praha (2009)
Centrum vodní zábavy, Kdyně (2010)
Centrum vodní zábavy, Kdyně (2010) * Pozn: Nominace na Cenu Státního fondu životního prostředí ČR za infrastrukturu
Obnova areálu zámku, Svijany (2016)
Víceúčelová sportovní hala, Modřice (2020)

Ocenění od partnerů soutěže:

Obchodně společenské centrum FORUM, Liberec (2011)
Neutralizační a dekontaminační stanice NDS 10, Stráž pod Ralskem (2013)
Vršovický zámeček, Praha (2014)
Green Gate, Bukurešť (2014)
Werk Arena, Třinec (2015)
Obnova areálu zámku, Svijany (2016)
Sportovně rekreační areál Maškova zahrada, Turnov (2016)
Krytá ledová plocha Na Stínadlech, Teplice (2019)

PR ČLÁNEK SYNER