Akademii vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem chybí vlastní kuchyně, začali ji dnes stavět
Akademii Vězeňské služby ČR ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku citelně chybí vlastní kuchyně, což by se ale mělo změnit. Výstavba stravovacího zařízení za více než 84 milionů korun začala dnes. S otevřením kuchyně až pro 500 strávníků se počítá v březnu či dubnu 2024. Novinářům to dnes řekl ředitel akademie František Vlach.
"Můžeme mít skvělé ubytování, skvělé lektory, ale pokud se lidé dobře nenajedí, tak ta spokojenost jde opravdu dolů. Samozřejmě máme dodavatele stravy, který se ale primárně věnuje pečovatelské službě a ne vždy jsme spokojení s kvalitou," řekl Vlach. To je podle něj znát i na skladbě jídla. "Když máte příslušníka, který je tady ve výcviku a má velký energetický výdej, tak samozřejmě můžu mu dát knedlík s omáčkou, ale nesmí to být pětkrát za 14 dnů. To ho nenadchnu," dodal.
Občas se tak podle něj i stává, že frekventanti na jídlo ani nejdou a zajistí si ho raději sami. Hodně si proto slibuje od vlastní kuchyně s jídelnou, jež bude mít kapacitu 90 míst. Stravovací zařízení bude dvoupodlažní se sedlovou střechou, bude v areálu akademie. V provozu bude po dokončení od pondělí do pátku a podávat tam budou snídaně, obědy i večeře.
Strážská akademie je jedinou vzdělávací institucí pro nové i současné zaměstnance vězeňské služby v celé zemi, každoročně tam skoro třetina z nich absolvuje nějaké školení či výcvik. "Vězeňská služba je druhý nejpočetnější bezpečnostní sbor u nás. Čítá téměř 12.000 zaměstnanců, z toho 7500 je příslušníků vězeňské služby. A akademií projde v průběhu roku průměru 3500 až 3700 frekventantů," řekl generální ředitel vězeňské služby Simon Michailidis.
Podle Vlacha najednou mívají na kurzech v průměru 300 až 400 lidí. Časově náročné jsou hlavně kurzy u nových příslušníků vězeňské služby, trvají 15 týdnů. "Občanští zaměstnanci, kteří jsou v přímém kontaktu s vězni, vytváří programy zacházení a tak dále, jsou zde osm týdnů," dodal Vlach.
čtk