Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Benefice v Kravařích podpořila hospice v Liberci a Litoměřicích

25. 08. 2019 | 18:38

Pod záštitou Libereckého i Ústeckého kraje proběhla v Kravařích benefice na podporu hospiců v Liberci a Litoměřicích. Celodenní akce ovšem nebyla zaměřená jen na pomoc jejich klientům. Místním i přespolním návštěvníkům má totiž připomenout, jak důležitá je péče o ty, kteří jsou již bohužel jen odkázáni na pomoc druhých.

kravařeČEZ1
Foto od pořadatele benefice

Rovněž jde o vyzdvihnutí sousedské pospolitosti. Benefiční akci v Kravařích na Českolipsku podpořila Nadace ČEZ v rámci grantu Podpora regionů v plné výši, a to požadovanou finanční částkou 30 000 korun.

Pořádná venkovská benefice se pochopitelně nemůže obejít bez fotbalového zápasu místního klubu a nejlépe proti legendárnímu Sigi teamu. Jeho sobotní aktuální sestavu proto přivítali i diváci na hřišti FK Loko Kravaře. Duel skončil 4:6 ve prospěch hvězdného teamu s fotbalovými legendami. Poté ještě došlo na Memoriál bratří Průžků, což je turnaj týmů mladší přípravky z celého okresu. V jejich případě se nejlépe vedlo družstvu z Úštěka. Na místním koupališti pak probíhal odpolední program pro děti i dospělé.

„Zde postupně vystoupili skupina Maxíci, kouzelník Michal Klaus, divadélko Koloběžka, Milan Drobný s kapelou Nadrobno a další, jako Michal David revival či kapela F. A. King. Proběhla i dražba fotografií cestovatele a dobrodruha Vojtěcha Duchoslava z jeho cest „Trabantem tam a zase zpátky“. Kdo vydržel do večerních hodin, užil si ještě s DJ Lukym a jeho peckami z 80. a 90. let minulého století,“ přiblížila ve zkratce průběh benefice radní Veronika Chocholoušová, vedoucí kultury a Informačního centra Kravaře. Jak dodala, po celou dobu se mohly děti projet i na koních či se vyřádit ve skákacím hradu, na obří trampolíně nebo vodní skluzavce. Samozřejmostí bylo i populární malování na obličej.

„Závěr života je těžkým ale i důležitým obdobím. Důležitým pro ty, kdo odcházejí i pro ty, kteří zůstávají. Hlavním účelem hospiců je tudíž maximálně zlepšit kvalitu života nevyléčitelně a těžce nemocným osobám v jeho závěrečné fázi. Tato nestátní zdravotnicko-sociální zařízení přitom potřebují každou korunu, aby tomu tak mohlo být. Líbí se nám proto, že v Kravařích pojali, dá se říci, že jinde klasickou vesnickou pouť, jako benefici. Že jde o setkání sousedů, přátel a dobrých známých, kteří se již po několikáté rozhodli pomoci dobré věci,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

To potvrzuje i Veronika Chocholoušová: „Prakticky vše, co u nás pořádáme, je spojené s nějakou dobročinností. Třeba loňský výtěžek z podobné akce té letošní, byl 40 300 korun a byl určen pro místního chlapečka Matýska trpícího mozkovou obrnou. Vybraná částka byla použita na jeho léčbu ve specializovaném centru Sarema v Liberci. Každoročně podporujeme i oba výše zmiňované hospice, přičemž náš příspěvek letos navýší výtěžek z benefiční akce. Ten v závěru ještě zdvojnásobí nadace Divoké husy a následně každé zařízení dostane přesně polovinu částky. Její konečné výši vlastně napomohla i Nadace ČEZ, neboť díky ní vyšetřené peníze můžeme použít jinde.“

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy