Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Brazilský karneval opět rozproudí Nový Bor. Netradiční podívaná je součástí masopustu s koblihami a zabíjačkou

05. 02. 2020 | 5:55

Pestrý koktejl barev, masek a rytmů o nadcházejícím víkendu 7. a 8. února už po čtrnácté ovládne Nový Bor. Masopust v duchu brazilského karnevalu opět přivítá bubenickou show Tam Tam Batucady i brazilskou tanečnici Viviane.

NBRio3
archivní foto

Návštěvníci se mohou těšit na fotografickou výstavu, film, hudební vystoupení, sobotní průvod maškar městem, recesistický závod na historických lyžích, masopustní dobroty a brazilské speciality.

Dvoudenní oslavy zahájí páteční vernisáž výstavy Miloše Vacíka, jehož návštěvníci masopustu znají jako muže s píšťalkou v čele bubeníků Tam Tam Batucady. V městském kině od 18 hodin poprvé představí práci se sklem. „Vloni se pustil do tvorby autorských skleněných objektů, váz a skleněných světlo-obrazů, na nichž spolupracoval se sklářským mistrem Jiřím Pačinkem,“ řekla Ilona Rejholcová, jednatelka Kultury Nový Bor, s.r.o., která společně s městem Nový Bor akci pořádá.

Vernisáž doplní mimořádný hudební zážitek, který slibuje společné vystoupení Igor Barboi Tria a bubeníků Tam Tam Batucady, při němž předvedou hráčský um i odvážná aranžmá. Chybět nebude Vibrasil samba show s brazilskou tanečnicí Viviane, která letos premiérově představí i své dva tanečníky. Labužníci mohou ochutnat brazilské speciality Pao de queijo, Bolo di milho, caipirinhu, čaj maté, brazilskou kávu a mnoho dalších.

„Od 20 hodin budou moci diváci zhlédnout dokumentární film Sůl země o brazilském fotografovi Sebastiao Salgadovi, za nímž stojí jedna z největších postav světové režie Wim Wenders. Proslavil se mimo jiné hudebním snímkem Buena Vista Social Club, nominovaném na Oscara, nebo proslulým Nebem nad Berlínem. Jde o jedinečnou projekci v České republice, kdy je dokument zapůjčený pouze pro naše Česko - brazilské dny,“ vyzdvihla Ilona Rejholcová.

Masopust vyvrcholí sobotním karnevalovým průvodem městem, v jehož čele půjdou bubeníci Tam Tam Batucady s tanečnicí Vivien a tanečníky. S nimi vyrazí klub otužilců, Novoborské mažoretky, taneční soubor Boráček, DDM Smetanka, kejklíři Vagabundus Colective, lyžníci v dobových kostýmech, milovníci vína, tanečnice zumby a mnoho dalších. „Každý, kdo má chuť se přidat k průvodu, je vítán. Sraz maškar je v 13.30 hodin u městského kina,“ doplnila Ilona Rejholcová.

Průvod opět projde od městského kina přes hlavní třídu T. G. Masaryka na náměstí Míru, kde bude zábava pokračovat. Kromě hudební produkce a tanečních vystoupení mohou návštěvníci na náměstí sledovat recesistické závody na historických lyžích, které pořádá SKI Polevsko. „Sníh bude zajištěn. Máte-li doma staré „práskačky“, neváhejte a přijďte si zazávodit. Hodnotí se nejen rychlost, ale i styl a švihácký ohoz. Soutěžit se bude o hodnotné ceny z Pivovaru Born,“ řekla Ilona Rejholcová a doplnila, že na náměstí budou k dostání masopustní dobroty od zabijačky po koblihy a míchané nápoje.

www.novy-bor.cz