Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Čerstvým řidičům pomohou zdokonalovací kurzy. V Sosnové začnou již koncem ledna 

09. 01. 2022 | 10:13

Na nečekané situace, které v autoškole nemají mladí řidiči šanci poznat, připravují nezkušené šoféry do 24 let kurzy Start Driving. Právě tato věková skupina zaviní ročně asi 10 tisíc nehod a dlouhodobě patří mezi nejrizikovější řidiče.

Start driving 2022
ilustrační foto

O zdokonalovací kurzy je rok od roku větší zájem a zajímají se více i rodiče. Ti bývají často jakýmisi průvodci prvních jízd svých dětí po získání řidičského průkazu. Kurzy bezpečné jízdy Start Driving mohou navštívit s nimi. Liberecký kraj ve spolupráci s Asociací autoškol ČR, Týmem silniční bezpečnosti a dalšími partnery startuje kurzem konaným 30. 1. 2022 od 12 do 18 hodin na polygonu v Sosnové. Pro zájemce z Libereckého kraje je zdarma, musejí jen splňovat věkovou hranici –18-24 let. Přihlásit se mohou prostřednictvím webu Autodromu v Sosnové (www.autodrom.cz).

„Mladí řidiči potřebují jezdit, trénovat, naučit se předvídat, připravovat se na nečekané situace, osvojit si potřebné návyky. Každá nadstavba autoškoly má pro začínající šoféry smysl,“ říká Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana odpovědný za resort dopravy.

Účastníky čeká jízda s učitelem v reálném silničním provozu, při které si rozšíří znalosti, jak ovládat vozidlo a jak řešit konkrétní dopravní situace. Na polygonu si vyzkouší krizové situace, jako je jízda zatáčkou, brzdění v různých rychlostech a na různých površích nebo vyhnutí se nečekaným překážkám. Součástí kurzu jsou přednášky dopravních policistů, kteří budou s mladými řidiči mluvit o konkrétních nehodách, příčinách jejich vzniku a jejich ne vždy šťastných koncích. „Mladí řidiči nemívají problém s řízením auta, rozumově chápou, proč je potřeba dodržovat zásady bezpečného chování na silnicích. Problémem je však nedostatek zkušeností, a to i těch mentálních,“ říká Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti. Na chystaném kurzu proto vystoupí i dopravní psycholog. „Účastníky seznámí s tím, jaký vliv mají osobnostní rysy na výkonnost řidiče,“ dodává Polák.

Vloni na 8 polygonech po celé České republice tréninkem prošlo 2 554 mladých začínajících řidičů ve věku mezi 18 a 24 lety, zúčastnilo se jich rovněž 237 rodičů a 293 učitelů autoškol i zkušebních komisařů.

TZ/Jan Polák