Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa chce postavit lávku pro pěší a cyklisty nad silnicí 9, propojí tak části Svárov a Kopeček

03. 06. 2020 | 14:29

Česká Lípa chystá výstavbu lávky pro pěší a cyklisty nad silnicí I/9. Propojit by měla části Svárov a Kopeček, které frekventovaná komunikace odděluje. Obyvatelé obou městských částí po propojení lávkou léta volají, přejít silnici je kvůli velkému provozu nebezpečné. Pro samotnou stavbu potřebuje ale radnice koupit pozemek na svárovské straně, kde bude lávka končit, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

cyklo Biker
Ilustrační foto

Po silnici I/9 denně projede více než 12.000 automobilů. Bezpečně ji lze ze Svárova na Kopeček a obráceně přejít jen na jediném místě ve Svárovské ulici. V loňském roce proto nechalo město zpracovat studii proveditelnosti. Cílem bylo posoudit umístění lávky a navrhnout nejvhodnější napojení na již existující městské komunikace.

Na Kopečku by měla lávka ústit do ulice U Kola a na opačné straně na cestu, která pokračuje do ulice Karla Poláčka. "Na základě navržených tras ve studii jsme zjistili, že na Kopečku vlastníme potřebné pozemky, ale na Svárově nikoliv. Proto bylo součástí usnesení zastupitelstva rovnou i schválení záměru výkupu pozemku kousek za hasičskou stanicí, který pro stavbu lávky potřebujeme," řekl místostarosta Martin Brož (ANO).

Lávka přes silnici by měla být zhruba 50 metrů dlouhá. Společnost Vaner, která studii zpracovávala, také navrhla devět různých variant lávky s využitím oceli, dřeva nebo jejich kombinací. Cena se ve většině variant pohybuje kolem devíti až deseti milionů korun. Dražší by bylo použití zavěšené ocelové konstrukce nebo ocelové příhradové konstrukce, kde by podle projektantů náklady přesáhly 14 milionů.

"Věřím, že stavba lávky obyvatelům Kopečku a Svárova pomůže. Stává se, že lidé při venčení psů nebo projížďce na kole nebezpečně přecházejí nebo přejíždějí silnici I/9, protože nemají jinou možnost, pokud se rychle chtějí dostat na druhou stranu. Stavbou lávky chceme předejít tomu, aby se na tomto místě stalo nějaké neštěstí," řekla starostka Jitka Volfová (ANO). Město teď podle ní připraví zadávací podmínky pro výběr projektanta a bude jednat s majitelem o výkupu pozemku.

čtk