Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa chce usnadnit život lidem s handicapem. Vstup na radnici a do dalších budov hodlá vybavit eurozámkem

11. 09. 2019 | 15:03

V České Lípě chtějí usnadnit život lidem s handicapem, seniorům, nemocným i třeba matkám s kočárky. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Město proto připravuje úpravy vstupu do budovy radnice, veřejné toalety v Panské ulici a U Vodního hradu hodlá vybavit takzvaným eurozámkem. Ty jsou zatím podle informací z www.eurokeycz.com v České Lípě jen na dvou místech - v hobby marketu OBI a hypermarketu Kaufland.

eurok klic02
Václav Krása s Euroklíčem, foto: Mad

"Před časem jsem měla na radnici schůzku se dvěma vozíčkáři a zástupci českolipské pobočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR. Bylo to pro mě obohacující setkání a v mnohém překvapivé. Zdravého člověka totiž ani nenapadne, jak může třeba jen obyčejná oprava chodníku nevidomým zkomplikovat život. A že ne všechny budovy, které se tváří bezbariérově, opravdu bezbariérové jsou," řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

Na jednání padlo podle Volfové několik konkrétních návrhů, jak může město lidem s postižením zlepšit každodenní život. Úprav se už díky tomu dočkal hlavní vchod do budovy radnice. Už léta je tam zvonek, kterým si mohou handicapovaní přivolat zaměstnance úřadu, aby jim po strmé plošině pomohl dostat se k výtahu. Zvonek byl ale vysoko a pro vozíčkáře bylo obtížné na něj dosáhnout. Teď ho proto přesunuli níž.

Navíc vozíčkáři, ale také třeba maminky s kočárky nebo lidé hůře pohybliví, mohou podle Volfové využít ke vstupu do radnice alternativní vchod Panskou ulicí, kde žádné schody nejdou. "V příštím roce bychom chtěli vstup do radnice celkově zvelebit. V rámci této akce počítáme i s úpravou nájezdové plošiny tak, aby nebyla tak strmá a vozíčkáři se po ní snadněji dostali dovnitř," dodala starostka.

Radnice se navíc zapojí do mezinárodního projektu Euroklíč. Ten umožňuje lidem se sníženou schopností pohybu, seniorům a rodinám s dětmi do tří let přístup na veřejné toalety, do vyhrazených výtahů nebo na výtahové plošiny vybavené takzvaným eurozámkem. Nově jím budou vybaveny veřejné toalety v Panské ulici a U Vodního hradu. Projekt Euroklíč funguje v Evropě přes 20 let, Česko se k němu připojilo v roce 2007. V současné době je v Česku přes 1500 eurozámků, v Libereckém kraji 27, nejvíc v Jablonci nad Nisou.

čtk