Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa chce za 36 milionů opravit sportoviště u Ploučnice, požádá o dotaci. Když to neklapne, zaplatí ze svého

29. 09. 2023 | 5:44

Česká Lípa připravuje opravu atletického areálu a fotbalového hřiště na Městském stadionu u Ploučnice. Areál není v dobrém stavu a opravu nutně potřebuje. Náklady projektanti odhadli na 36 milionů korun, město chce na projekt žádat dotaci z Národní sportovní agentury.

sportděti
ilustrační foto

Záměr už schválili zastupitelé. Pokud Česká Lípa s žádostí neuspěje, je připravena projekt financovat i ze svého, protože podpora sportu je důležitá, řekla ve středu ČTK starostka Jitka Volfová (ANO).

Dnes zastupitelé schválili závazek spolufinancování projektu ze strany města až do výše 15 milionů korun, což je podmínka, aby mohla radnice o dotaci požádat. "Tento stadion byl postaven už v roce 1962, atletická dráha byla postavena za pouhých sedm týdnů a místní atleti na ní odpracovali asi 4500 brigádnických hodin. I dnešní atleti jsou připraveni pomoci případně nějakými dalšími brigádnickými hodinami," řekl na jednání Roman Málek z koaličního uskupení Živá Lípa.

S obnovou atletického areálu a hřiště se počítalo už v minulých letech, nakonec z toho ale sešlo. "Původně byl předpoklad, že to bude stát 12 milionů korun, pak se ale ukázalo, že není v pořádku podloží pod tartanovou dráhou, takže se musí udělat nově. Pak jsme k tomu přidali ještě veřejné osvětlení, protože se domníváme, že když už se to bude dělat, tak ať se to udělá pořádně, proto se cena podstatně zvýšila," řekla starostka.

Česká Lípa se podle Volfové už snažila získat na obnovu sportoviště dotaci z Národní sportovní agentury, zatím ale neuspěla, proto to chce zkusit v nové výzvě. "Budeme doufat, že nějaké peníze dostaneme, nám by to pomohlo, protože nemůžeme čerpat téměř žádné dotace," řekla starostka. Česká Lípa se 37.000 obyvateli patří podle ní k pouhým 12 městům v Česku, která jsou příliš velká na dotace určené pro města a obce do 10.000 obyvatel a zároveň příliš malá na to, aby mohla žádat v rámci ITI (Integrované územní investice). "Můžeme žádat z fondu životního prostředí, ale jinde ne," dodala.

čtk