Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa koupí za sedm milionů korun dům v sousedství Jiráskova divadla, které má v plánu zrekonstruovat

27. 02. 2020 | 0:05

Česká Lípa koupí za 6,95 milionu korun dům v sousedství Jiráskova divadla, které plánuje zrekonstruovat. Koupi dnes schválili zastupitelé. Dům v Panské ulici chce radnice využít pro zázemí divadla a příspěvkové organizace Kultura Česká Lípa a případně i k ubytování účinkujících. Využít plánuje i zahradu domu. Znalecký posudek stanovil cenu 8,19 milionu korun, s majitelem se podařilo vyjednat snížení ceny, řekl na dnešním jednání místostarosta Martin Brož (ANO).

česká lípa divadlo vizual
Vizualizace

Jedním z důvodů, proč většina zastupitelů odkoupení domu podpořila, byla obava, aby majitel neblokoval stavební řízení na rekonstrukci sousedního Jiráskova divadla, a už tak dost nákladná akce se tím ještě nezkomplikovala a neprodražila. V minulosti už to udělal, upozornil předseda výboru pro pronájem a prodej nemovitostí Jan Riedl (ANO). Doporučil, aby před samotným podpisem smlouvy město prověřilo, zda prodávající není v insolvenci nebo v exekuci.

Jiráskovo divadlo vzniklo ve 30. letech minulého století přestavbou městské tělocvičny z roku 1907. Budova má špatnou vzduchotechniku a statiku a nárokům moderního divadla nevyhovuje. O rekonstrukci budovy se ve městě diskutuje 20 let. Radnice původně zvažovala výstavbu nové divadelní budovy, na projekt za 300 až 400 milionů korun se však nepodařilo získat dotace. Uvažovalo se také o přesunu divadla do kulturního domu Crystal. Nakonec se město vrátilo k myšlence budovu Jiráskova divadla zrekonstruovat.

Podobu rekonstrukce navrhl ateliér architekta Adama Rujbra. Mimo jiné počítá s přesunem hlavního vchodu Jiráskova divadla blíž k radnici do Panské ulice. Zachovat chce současné rozměry jeviště i kapacitu sálu. Vedle hlavního divadelního sálu má ale v budově vzniknout několik dalších prostor pro pořádání menších či alternativních akcí. Návštěvníkům bude k dispozici divadelní kavárna se samostatným provozem a několik barů. Objekt bude bezbariérový. Náklady projektanti předběžně odhadli na 180 milionů korun, stavbu chce město zahájit na podzim.

čtk