Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa má na Holém Vrchu poprvé slaměný betlém. Už jej viděly tisíce lidí

22. 12. 2020 | 14:34

Slaměný betlém s postavami v životní velikosti je letošním lákadlem adventu v České Lípě. Za několik předchozích dnů ho vidělo už několik tisíc lidí, další mají šanci do začátku ledna. Na kopci Holý Vrch je betlém poprvé, do torza pískovcové barokní kaple ho umístil charitativní Spolek Souznění. Nejhezčí je nasvícený po setmění, řekl dnes ČTK zakladatel spolku Martin Šimončič.

clBetlém
Foto z www.mucl.cz

Několikametrový betlém vytvořili členové spolku. "Tvořili jsme základní sestavu betlému, což je Josef s Marií, Ježíšek v jesličkách, oslík, vůl a tři ovečky," uvedl Šimončič. Podle něj chtějí v dalších letech další postavy přidávat, aby pokaždé nabídli něco nového. "Na další rok se ho chystáme rozšířit o tři krále, velblouda, ponocného se psem," řekl.

Betlém je na vrcholu kopce od soboty a zůstane tam do 2. ledna. Vedle něj jsou andělská křídla, jež mají na výšku i šířku tři metry. Upozorňují na charitativní akci spolku, kdy každý se může stát pomyslným andělem. Výtěžek akce je určený pro rodinu Miroslavy Štické, která trpí spinální svalovou atrofií a je upoutána na invalidní vozík. "Můj sen je dostat na šestimístné číslo," uvedl Šimončič. Na transparentním účtu 161199700 / 5500 je podle něj už skoro 70.000 korun, dalších 10.000 korun by měli přidat místní fotbalisté. Výtěžek ze sbírky spolek předá na začátku ledna.

čtk