Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa počítá v příštím roce s příjmy 809,4 milionu korun, výdaje překročí miliardu

15. 12. 2021 | 20:49

Česká Lípa počítá v příštím roce s příjmy 809,4 milionu korun, výdaje budou o 311 milionů korun vyšší a překročí miliardu. Rozpočet dnes schválilo zastupitelstvo. Důvodem vysokého schodku jsou masivní investice, které by měly překročit 416 milionů korun. S žádným zadlužováním ale radnice nepočítá, schodek pokryje z peněz, které si město v minulých letech naspořilo. Podle závěrečného účtu měla Česká Lípa na začátku letošního roku na svých účtech bezmála 984 milionů korun.

Ceska-Lipa-09
Foto: Mad

Česká Lípa je s 37.360 obyvateli třetím největším městem v Libereckém kraji. Očekávané příjmy jsou podle starostky Jitky Volfové (ANO) zhruba o 32 milionů korun vyšší, než počítal rozpočet na letošní rok. Město předpokládá, že ze sdílených daní získá příští rok o 7,8 procenta víc, naopak méně dostane z daně z příjmů fyzických osob. Ve výdajích radnice počítá s růstem cen služeb a materiálu, víc peněz půjde i na mzdy v souvislosti se zvýšením minimální mzdy od Nového roku a navýšení mzdových tarifů.

Plánovaný objem investic je o téměř 40 procent vyšší než letos. "Největší akcí je rekonstrukce Jiráskova divadla, na kterou je v rozpočtu 130 milionů korun," řekla Volfová. Začít by měla v příštím roce rekonstrukce budovy bývalé pojišťovny, do níž chce město soustředit své přepážkové agendy. V rozpočtu je na ni 95 milionů korun. Začít by měly i práce na výstavbě koupaliště v Dubici, výstavba skateparku nebo lávky přes silnici I/9, která propojí části Svárov a Kopeček.

Někteří opoziční zastupitelé, jako třeba bývalá starostka za ČSSD Romana Žatecká, rozpočet nepodpořili. Žatecká poukazovala na to, že v investicích už druhý rok chybí peníze na revitalizaci sídliště Holý vrch, na kterou tamní obyvatelé čekají. Projekt přitom město zpracovaný má.

Rozpočet s vyšším schodkem, než je ten letošní, připravila Českolipská radnice na rok 2018. Výdaje tehdy měly být o 385 milionů vyšší než příjmy a to nejen kvůli investicím, město se také rozhodlo předčasně splatit své dluhy, což ho stálo 179 milionů korun. Schodkový byl i letošní rozpočet. Radnice počítala s příjmy 777,071 milionu korun, výdaje by měly být ještě o téměř 176 milionů vyšší. Na investice v něm bylo zhruba 300 milionů korun.

čtk