Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa počítá v příštím roce s výdaji přes 918 milionů korun, příjmy budou přibližně o 167 milionů nižší

18. 12. 2019 | 18:35

Česká Lípa počítá v příštím roce s výdaji zhruba 918 milionů korun, příjmy budou přibližně o 167 milionů nižší. Rozpočet počítá s kapitálovými výdaji 252 milionů korun, což je více než čtvrtina rozpočtu. Velká část těchto peněz bude na obnovu a modernizaci školských budov. Z toho největší akcí bude zateplení Základní školy Lada za 87 milionů korun. Rozpočet na příští rok dnes schválilo městské zastupitelstvo.

CL DamZvrchu2 menší
Foto: Mad

"Zadlužovat se nebudeme, i když budeme 167 milionů minus. Využijeme peníze našetřené z minulých let. Máme naplánováno to, co chceme skutečně dělat, a co jsme schopni personálními kapacitami zvládnout," řekla ČTK starostka Jitka Volfová (ANO). Velkou akcí podle ní bude zahájení rekonstrukce Jiráskova divadla, kde se náklady odhadují na bezmála 200 milionů. Stavba bude ale rozdělena do dvou let. V plánu je také architektonická soutěž na úpravu Škroupova náměstí nebo příprava rekonstrukce Kounicova domu pro dům dětí Libertin.

Rozpočet zatím nepočítá s výstavbou koupaliště, o níž se ve městě roky diskutuje. Předchozí vedení v čele s ČSSD připravilo výstavbu venkovního bazénu u Sportareálu. Projekt za 90 milionů korun byl ale terčem kritiky a nové vedení v čele s ANO od něj ustoupilo. Připravuje výstavbu bazénu v Dubici v sousedství přírodní nádrže, která má nevyhovující vodu. "Máme studii, předpokládáme, že by stavba mohla začít v roce 2022," řekla na dotaz opozice starostka.

Česká Lípa je s 37.000 obyvateli třetím největším městem v Libereckém kraji. I pro letošní rok schválili zastupitelé schodkový rozpočet s příjmy 726,5 milionu korun, výdaje měly být ještě zhruba o 197,5 milionu vyšší. V plánu byly celkové kapitálové výdaje za asi 301 milionů korun. Ne všechny akce se ale podařilo uskutečnit. "Odhadujeme, že naplněnost bude kolem 70 až 75 procent," řekla Volfová. K největším projektům patřila rekonstrukce a zateplení budovy městské knihovny Špičák, stálo to za 35 milionů korun, čtyři miliony získalo město z Operačního programu Životní prostředí. Pro veřejnost se zrekonstruovaná budova otevřela počátkem prosince.

čtk