Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa podpořila zdravotní péči ve městě 850.000 korunami z rozpočtu

03. 10. 2023 | 7:58

Česká Lípa podpořila letos zdravotní služby ve městě 850.000 korunami. Zlepšení zdravotní péče ve městě podporuje radnice od roku 2018, letos bylo v programu k dispozici 1,5 milionu korun. V prvním kole ale nikdo nepožádal, a radnice proto v srpnu vyhlásila druhé kolo. Až půl milionu korun mohou lékaři získat na převzetí ordinace nebo vybavení nové, ale například i na plat sestry, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

doktor stetoskop
Ilustrační foto

Ve druhém kole dostala radnice jedinou žádost od praktického lékaře pro dospělé Martina Mikuly, který má ordinaci v Purkyňově ulici, a žádal příspěvek na mzdu sestry a také na pořízení nových diagnostických přístrojů. "Zastupitelé mu přidělili 450.000 korun," řekla mluvčí radnice. Je to podle ní čtvrtý lékař, kterého město z dotačního programu za dobu jeho existence podpořilo. Navíc schválili zastupitelé ještě 400.000 korun pro lékařku Terezu Čvančarovou. Pořídit chce kostní denzitometr, pro včasný záchyt osteoporózy, který zatím ve městě nikdo z lékařů nemá.

Město podporuje vybrané ordinace - o dotaci mohli žádat lékaři pro děti i dospělé, specialisté na revmatologii a oční lékařství, vnitřní lékařství, psychiatři pro děti i dospělé, psychologové, gynekologové, ortopedi, cévní chirurgové, endokrinologové, zubaři a specialisté v oboru ortodoncie a nově také lékaři z oboru gastroenterologie. "Aktivně se snažíme do města přilákat nové lékaře, nejen zubaře, ale i praktiky. V současné době na tom intenzivně pracuji spolu s lékařskými komorami a dalšími subjekty," řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

Dotace pro ordinace nejsou podle starostky jedinou podporou pro zdravotnictví v České Lípě. V nevyužitém přízemí bytového domu na sídlišti Lada v České Lípě budují stavbaři tři zubní ordinace, město to přijde na čtyři miliony korun. Vzniknou tam tři ordinace včetně čekárny a sociálního zázemí, hotové mají být ještě letos. Provozovat je bude firma Stominas Natalie Naboichenkové, která působí v českolipské nemocnici. Tamní prostory ale musí opustit, nemocnice je plánuje využít pro rozšíření rehabilitace.

Česká Lípa má možnost na své projekty získat část peněz z Libereckého kraje, který vyhlásil nový programu na podporu primární péče. K dispozici je v něm 4,5 milionu korun a města a obce mohou dotace žádat až do 1. prosince. Obce do 10.000 obyvatel mohou na ordinaci praktického nebo dětského lékaře žádat až 800.000 korun, větší obce polovinu. "U obcí žádajících podporu na zubní ordinace se jedná o částku maximálně milion korun, a to bez ohledu na počet obyvatel," řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

čtk