Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa posílila kvůli koronaviru svůj krizový fond a rezervu. Na investice půjde 21 milionů korun

27. 03. 2020 | 5:39

Česká Lípa dnes posílila kvůli koronaviru rezervní fond města a také rezervu. Přes 32 milionů korun z přebytku loňského hospodaření mělo jít původně do investičního fondu, zastupitelé ale na dnešním jednání rozhodli o šest milionů posílit krizový fond města a dalších pět milionů ponechali v rezervě. Do investičního fondu tak půjde 21 milionů korun. Po jednání zastupitelstva, které mělo podobu videokonference, to ČTK řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

česka lipa-namesti
Foto: Mad

Kvůli zvýšeným nákladům v souvislosti s pandemií nového koronaviru a očekávanému propadu daňových příjmů kvůli útlumu ekonomiky v nouzovém stavu se už dříve k podobnému kroku rozhodl Liberecký kraj. Už před týdnem rozhodli krajští zastupitelé kvůli koronaviru o posílení krizového fondu kraje o dalších 20 milionů korun, původně v něm na řešení krizových situací bylo jen 16 milionů. V úterý krajští radní rozhodli nerozdělit druhou část přebytku loňského hospodaření tak jako v minulých letech. Zhruba 250 milionů korun ponechali v rezervě.

Krajské organizace dostaly za úkol snížit provozní výdaje o deset procent, kraj přehodnocuje i plánované výdaje a investice. Nákupy automobilů nebo počítačů chce odložit. "Doporučuji starostkám a starostům měst a obcí, aby podobně přistoupili ke svým rozpočtům a už teď si začali vytvářet nějaký polštář," řekl na tiskové konferenci po jednání krajské rady liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Česká Lípa počítá letos po úpravě rozpočtu s příjmy téměř 786 milionů korun, výdaje by měly být zhruba o 137 milionů vyšší. Rozpočet počítá s kapitálovými výdaji 252 milionů korun, což je více než čtvrtina rozpočtu. Velká část těchto peněz bude na obnovu a modernizaci školských budov. Na podzim by měla začít i dlouho připravovaná rekonstrukce Jiráskova divadla, kde se náklady odhadují na 180 milionů korun. S žádným zadlužováním ale radnice nepočítá, k financování použije peníze naspořené v minulosti.

čtk