Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa představí adepty soutěže o výrobek roku. K vidění i ochutnání budou mj. na Lipém

19. 08. 2023 | 12:24

Česká Lípa představí adepty letošního ročníku soutěže o výrobek roku Českolipska a Novoborska. Všechny nejedlé přihlášené výrobky mohou lidé vidět od úterý 22. srpna v Centru textilního tisku, ty jedlé se představí a bude možné i ochutnat na jarmarku a Pivních slavnostech na vodním hradě Lipý v sobotu 26. srpna.

LIpýHrad
Vodní hrad Lipý, foto archiv

ČTK to řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Českolipská radnice soutěž vyhlašuje popáté, počtvrté společně s městem Nový Bor. Pro svého vítěze může hlasovat i veřejnost.

V letošním roce budou porotci i veřejnost posuzovat 65 výrobků od 25 producentů, z toho 26 soutěžních výrobků tvoří potraviny, případně nápoje. "Soutěž o regionální výrobek roku se snaží široké veřejnosti představit regionální výrobce, kteří jsou v pravém slova smyslu bohatstvím každého území, na které by měli být místní hrdí. Každý rok se snažíme vymýšlet nové aktivity, kterými bychom výrobce podpořili, doplnila českolipská starostka Jitka Volfová (ANO).

V letošním roce jsou novinkou workshopy vedené řemeslníky, kteří už v soutěži zvítězili nebo se jí zúčastnili. "Lidi mají možnost se podívat, jak daný výrobek vzniká a mohou si vyzkoušet i jeho výrobu pod vedením těch, kteří na nich pracují," řekla starostka. Stejně jako v loňském roce může i letos o vítězi jedné z kategorií rozhodnout veřejnost. Hlasovat pro výrobky bude podle Volfové možné na výstavě v Centru textilního tisku, která potrvá do 20. září.

Podle novoborského starosty Jaromíra Dvořáka (Starostové pro Liberecký kraj) je soutěž skvělou příležitostí upozornit na šikovné lidi z regionu. "A jelikož jim chceme dát ještě větší prostor, zařadíme nabídku přihlášených výrobců do adventního trhu, který bude v Novém Boru na začátku prosince," dodal.

Zatím byly absolutními vítězkami soutěže výhradně ženy. Loni vyhrála série ručně tkaných plédových ponč s názvem "Čtyři roční období" Zuzany Froňkové z Polevska. V roce 2021 zvítězila textilní dekorativní panenka Nanynka od Věry Najbrtové z Nového Boru, v roce 2020 vyhrála Ivana Hollanová z Mimoně a její bezlepkové mrkvánky. Historicky první vítězkou soutěže v roce 2019 se stala Michaela Bílková z České Lípy a její jahodový extra džem s bezovým květem, který prodává pod značkou "Moje marmeláda".

čtk