Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa připravuje obnovu mostu v Hrnčířské ulici, jeho stav se zhoršuje

11. 07. 2021 | 12:21

Česká Lípa připravuje rekonstrukci mostu v Hrnčířské ulici, jeho stav se zhoršuje. Frekventovaný most je narušený, oprava však musí počkat na dokončení prací na krajské silnici II/262, která je součástí průtahu městem ve směru od Zákup na Děčín. Oprava mostu v těsném sousedství rušné křižovatky bude zřejmě znamenat velká dopravní omezení a komplikace, které mohou trvat i rok. ČTK to řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

CLmost
Foto z www.mucl.cz

Zhoršený stav mostu přes Ploučnici v Hrnčířské ulici odhalila pravidelná prohlídka už před dvěma lety, radnice pak vypsala výběrové řízení na zpracování studie revitalizace celé Hrnčířské ulice včetně rekonstrukce mostu. Žádnou nabídku však tehdy město nedostalo a výběrové řízení pak zrušilo. "Pokud se stav mostu ještě zhorší, museli bychom okamžitě přistoupit k jeho úplnému uzavření. Takovou situaci nesmíme připustit, protože by doprava v České Lípě totálně zkolabovala," doplnila starostka.

Radnice proto teď hledá projektanta, který zpracuje dokumentaci k rekonstrukci samotného mostu. "Revitalizaci ulice budeme řešit později," řekla Volfová. Vedení města chce připravit projekt a vysoutěžit dodavatele. "Most pak uzavřeme pouze na nezbytně dlouhou dobu. Význam této dopravní tepny si plně uvědomujeme, a to i díky probíhající rekonstrukci silnice II/262. Naší snahou bude vše vymyslet tak, aby doprava zůstala při opravě co nejplynulejší," dodala.

Předmětem zakázky není jen samotný projekt, ale také provedení průzkumu a zpracování studie řešení rekonstrukce mostu a také inženýrská činnost. Projektant také musí poskytnout součinnost při zadávání zakázky a při samotné rekonstrukci bude mít autorský dozor. Na krajské silnici se bude pracovat až do poloviny příštího roku. "S mostem v Hrnčířské ulici bychom pak měli začít, pokud všechno půjde tak, jak má, v roce 2023," dodala českolipská starostka.

Menší opravou prošla Hrnčířská ulice už letos těsně před prázdninami. Na konci června nechalo město opravit povrch autobusové zastávky Česká Lípa – Hrnčířská, která nebyla v dobrém stavu.

čtk