Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa zatím nemá zájem majetkově vstoupit do tamní krajské nemocnice s poliklinikou

12. 01. 2023 | 10:11

Město Česká Lípa zatím nemá zájem majetkově vstoupit do Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, kterou vlastní Liberecký kraj. Po jednání vedení města a Libereckého kraje to dnes novinářům řekla českolipská starostka Jitka Volfová (ANO). Jednání mezi městem a krajem začala už v roce 2015, kraj nabízel městu 34 až 49 procent akcií v ceně od 100 do 161 milionů korun, zastupitelé ale odkup neschválili. Naposledy o něm jednali na jaře 2017 a od té doby se jednání neposunula.

nemocnice lipa1
Foto: Artur Irma

"Pro město Česká Lípa je to v současné době poměrně velký problém, celá spádová oblast nemocnice je 120.000 lidí, protože pro celou západní oblast kraje je jedna nemocnice, a to právě ta českolipská," uvedla Volfová. Obává se, že připravovaná modernizace největší krajské nemocnice v Liberci může tu českolipskou připravit o lékaře i zdravotnický personál a město to nebude ani jako vlastník schopné ovlivnit. O vstupu by se tak podle ní dalo uvažovat ve chvíli, kdy by kraj jako vlastník obě své nemocnice propojil, aby si mohly personálně vypomáhat. To zatím nefunguje.

Město Česká Lípa ale podle starostky s nemocnicí dlouhodobě spolupracuje, přispívá na nákup přístrojů a některé projekty, v minulosti tak podpořilo například vybudování dětské jednotky intenzivní péče, pro lékaře a zdravotnický personál zajišťuje městské byty. "Pro letošek plánujeme, že bychom přispěli nemocnici na rekonstrukci lávky 900.000 korun," dodala Volfová. Podle ní by se na případném majetkovém vstupu do zdravotnického zařízení měla podílet i další města ve spádové oblasti. Pro samotnou Českou Lípu by to znamenalo velkou zátěž, řekla starostka.

"My budeme připraveni o nabídce vstupu města Česká Lípa do nemocnice jednat i v budoucnosti," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Snahou kraje je co nejvíce sjednotit vlastnickou strukturu zdravotnických zařízení na svém území a podporovat jejich rozvoj. I proto se kraj před dvěma lety dohodl na odkoupení části akcií společnosti MMN, kterou vlastní města Semily a Jilemnice a jež provozuje tamní nemocnice. Jedná také o možnosti vstupu do městské nemocnice v Jablonci.

Českolipská nemocnice je se 488 lůžky druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Od roku 2006 je akciovou společností, která zaměstnává zhruba 870 lidí. V roce 2021 dosáhly výnosy nemocnice bezmála 1,26 miliardy korun a hospodaření skončilo ziskem téměř 41 milionů. Na investice přispívá kraj nemocnici každoročně 40 miliony korun. Pro vstup města do nemocnice se v anketě v roce 2016 vyjádřili i obyvatelé České Lípy. Z 2377 respondentů, kteří se jí zúčastnili, považovala čtvrtina vstup města do nemocnice za velmi potřebný a 43 procent za potřebný.

čtk