Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Českolipský výrobce svítidel MODUS investuje do modernizace, za 18 milionů pořídil nový CNC laser 

13. 01. 2020 | 17:11

Českolipský výrobce svítidel MODUS investuje do modernizace. Firma, která je největším českým výrobcem LED osvětlení, pořídila za 18 milionů korun nový výkonnější CNC laser. Ve srovnání s předchůdcem je energeticky úspornější, přitom pracuje třikrát rychleji. ČTK to dnes řekl obchodní ředitel společnosti Jan Kavka. Firma loni investovala do nové výrobní linky, která umožnila rozšířit sortiment kancelářských a průmyslových svítidel o hliníková světla.

lustr light-1773753 1280
Ilustrační foto

"Nové zařízení zvyšuje konkurenceschopnost našeho závodu. Stroj disponuje funkcí automatického vykládání dílů a dovede řezat i silnější plech, který slouží pro výrobu hliníkových svítidel odolnějších v průmyslových provozech s vyšší teplotou okolního prostředí," doplnil Kavka. Novinka navíc podle něj lépe vyhovuje aktuálním požadavkům na snižování energetické náročnosti. Proti staršímu typu má nový laser třetinovou spotřebu elektřiny.

Nový sedmnáctitunový tunový stroj rozšířil počet laserů, které firma k vyřezávání tvaru svítidel používá. Díky kompatibilitě s ostatními stroji na výrobní lince zvládne jeden člověk obsluhu tří laserů. Stroj nejprve vypálí s přesností 0,001 mm do plechové tabule obrys svítidla, pak vyřeže otvory pro elektroinstalaci. Polotvar pak putuje do ohýbací linky, kde svítidlo vytvarují. Odtud míří do lakovny a k drátovací lince na dokončení.

MODUS je ryze českou firmou, která vznikla v roce 1994. Velkou proměnu prodělal podnik v posledních sedmi letech, kdy do vybudování moderního provozu a technologií potřebných pro výrobu LED osvětlení investoval kolem 250 milionů korun. Firma je jednou z mála, které mají vlastní automaty na osazování LED čipů a ve svých výrobcích používá vlastní LED moduly. V České Lípě zaměstnává podnik 450 lidí. Za týden vyrobí 25.000 svítidel z nichž tři čtvrtiny míří do zahraničí. Tržby společnosti v posledních letech překračují miliardu korun, ty loňské zatím k dispozici nejsou.

čtk